Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Doktor Abelins gata 6
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 4 av 4, hiss finns
  [Rum] => 1 rum och kök
  [Area] => 36 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 1 786 kr/mån Inkl. värme och vatten och bredband (fiber). )

Doktor Abelins gata 6

MYSIG 1920-TALSLÄGENHET, MÖJLIG TVÅA, HÖGST UPP I HUSET

TEXT: MURÉN FOTO: OZOLLAPA STYLIST: LINGSELL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Sarah Gesarf
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Doktor Abelins gata 6
Område
Södermalm
Våning
4 av 4, hiss finns
Rum
1 rum och kök
Area
36 kvm
Förvaltarens information
Avgift
1 786 kr/mån Inkl. värme och vatten och bredband (fiber).

Driftskostnader

El
3 928 kr/år
Försäkring
1 956 kr/år
Total driftskostnad
5 884 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Rost
Stans godaste pizza hittar vi i slutet på Wollmar Yxkullsgatan
Svedjan bageri
Västerbottens bästa bageri har en filial på Brännkyrkagatan
Hommage
Bar och bistro i gamla brandstationen
Lao Lao
Autentisk kinamat på Hornsgatan
Årstaviken
Bryggor för kvällsdopp under sommaren och året runt en perfekt promenad med söta kolonistugor och vackra utsiktsplatser

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Bocander & Cronvall 1927-1928

Postiljonen 10 är ett bostadshus som ligger där Doktor Abelins gata möter Wollmar Yxkullsgatan. Huset uppfördes 1927–1928 efter ritningar av Martin Bocander och Arvid Cronvall. Bocander och Cronvall ritade många byggnader i centrala Stockholm under 1920- och 1930-talen och drev egen firma som de övertagit av ett annat mycket anlitat arkitektpar, Hagström & Ekman. Postiljonen 10 är ett hörnhus i fem våningar och med lokaler i gatuplanet. En maffig port av ek leder in i huset. Fasaden är putsad i en varm rödorangebrun kulör och bottenvåningen är gråputsad. Fönstren är klassicistiskt spröjsade, ursprungliga med byggåret och målade i vitt. Fastigheten är grönklassad i Stockholms stads bebyggelsehistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaden är särskilt värdefull ur historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt.

FÖRENINGEN

Brf Solvik 4

Antal lägenheter och lokaler

Brf Solvik 4 äger fastigheten Postiljonen 10 och består av 27 lägenheter med bostadsrätt (1 300 kvm) och en lokal med hyresrätt (110 kvm). Föreningen är en s.k. äkta bostadsrättsförening som äger marken där deras hus står. Föreningen förvärvade fastigheten 1996.

Ekonomi

Synnerligen bra förening som sedan augusti 2022 är helt skuldfri efter försäljning av den sista kvarvarande hyresrättslägenheten (3,1 mkr för 26 kvm). Föreningen har dessutom en rejäl kassa vilken just nu uppgår till ca 1,85 mkr. Föreningens lokalintäkter uppgick 2021 till ca 286 tkr. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar och visade positivt resultat 2021 (plus 111 tkr).

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Simpleko.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad samt en ansvarsförsäkring för styrelsen är tecknad hos Stockholms Stads Brandförsäkringskontor.

Urval renovering

1998 stambyte, nya elstigar, takrenovering. 2001 trapphusrenovering. 2011 fasadrenovering. 2019 fönsterrenovering. 2020 renovering av taket, dräneringsarbete runt fastighetens grund, nya plattor och buskar närmast huset. 2022 stamspolning.

Planerade renoveringar

Inga större planerade renoveringar. Ovk ska genomföras under hösten. Föreningen tittar också på lite energibesparande åtgärder. Framöver ska föreningen göra en renovering av porten.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett vindsförråd om ca 4 kvm.

Kabel-tv och bredband

Kabel-tv och bredband via Tele 2 (tidigare Comhem). Föreningen har precis installerat fiber i alla lägenheter och det kommer att ingå i avgiften med hastighet upp till 1 000 mbit/s.

Gemensamma utrymmen

Gemensam tvättstuga i källaren med två tvättmaskiner, torktumlare och mangel. Trapphusbalkonger finns på samtliga våningsplan samt en mysig innergård. Cykelförråd finns i källaren samt ett gemensamt förråd på vinden som föreningens medlemmar får nyttja.

Överlåtelse-/pantsättningsavgift

Överlåtelseavgift om ca 1 208 kr debiteras köparen. Överlåtelseavgift om ca 483 kr/pant debiteras pantsättaren.

Juridisk person/delat ägande

Juridisk person accepteras inte som medlem i föreningen. Delat ägande godkänns men även om man enbart äger 10 % så måste man bo på adressen och man förväntas engagera sig i föreningen som om man ägde 100 %. Det gäller exempelvis engagemang i styrelsearbete, närvaro vid årsstämma, engagemang vid städdagar, hjälp med att hålla fint på innergården sommartid etc.

Antal rum

Lägenheten är i föreningens register registrerad som en tvåa. Därefter har köket flyttats till den inre hallen. Alla rum har dock eget fönster och uppgår till mer än 7 kvm och uppfyller därför Boverkets defintion på rum.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från årsredovisningen 2021 samt kontakt med styrelsen den 20 september 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för spekulant bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Doktor Abelins gata är en fin liten tvärgata belägen mellan Wollmar Yxkullsgatan och Krukmakargatan. Här finns endast sex fastigheter, tre på varje sida, med hus byggda under ungefär samma tidsperiod. Doktor Abelin, eller Hjalmar August Abelin, var en överläkare specialiserad på barnsjukdomar som fick ge namn åt gatan då den anlades 1927. Barnsjukhuset Samariten (nedlagt 1974) låg då precis i närheten. Området är lugnt och stilla, men har Söders puls och stora utbud av matställen och barer precis runt knuten med närhet till både Mariatorget och Hornsgatan. Alldeles runt hörnet finn trevligheter som bageri Fabrique, medelhavsdelikatessbutiken Grand Gourmet och finpizzerian Rost. Nära är det även till Tantolunden och Årstaviken för grönska, motionsstråk och bad. En bra kväll i hemmatrakterna kan lika väl innebära god mat och barrunda som en motionsrunda i Tanto följt av ett kvällsdopp. Läget ger också närhet till såväl tunnelbana som pendeltåg och bussar, och gång- och cykelavstånd (2,7 km) till centrala stan.