Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Rutger Fuchsgatan 4 A
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 2 av 6, ej hiss
  [Rum] => 1 rum och kök
  [Area] => 30 kvm
Enligt uppmätning [Tomtareal] => [Avgift] => 1 390 kr/mån Inkl. värme, v/a, kabel-tv. [Pris] => 2 850 000 kr Utgångspris )

Rutger Fuchsgatan 4 A

MYSIGT 1920-TAL VID LUGN INNERGÅRD

FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÉN

BUDGIVNING

Högsta bud: 2 900 000 kr
Bud
Budgivare
Tidpunkt
2 900 000 kr
2
19 maj 16.40
2 850 000 kr
1
16 maj 14.59
* = Annullerat bud

VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Rutger Fuchsgatan 4 A
Område
Södermalm
Våning
2 av 6, ej hiss
Rum
1 rum och kök
Area
30 kvm
Enligt uppmätning
Avgift
1 390 kr/mån Inkl. värme, v/a, kabel-tv.
Pris
2 850 000 kr Utgångspris

Driftskostnader

El
2 000 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
4 000 kr/år
Drift räknat på
1 person

planskiss

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: BOCANDER & CRONVALL 1929

Kroken var ursprungligen ett stort kvarter som klövs i början av 1900-talet då Rutger Fuchsgatan drogs diagonalt genom kvarteret, vilket resulterade i de två kvarteren Kroken och Metspöet. Bebyggelsen härrör till största del från 1910- och 1920-talen. Kroken 9 på Rutger Fuchsgatan 4 uppfördes 1928–1929 efter ritningar av Martin Bocander och Albin Cronvall. Det är ett klassiskt 1920-talshus med ett gathus i sex våningar plus en gårdsflygel i fem våningar, med en putsad fasad i en gul ton och butikslokaler på bottenvåningen. Under gården finns ett garage. Lägenheterna som byggdes var små, om ett rum med kök eller kokvrå, och hade enkel sanitär standard med wc och eventuellt så kallad “Stockholmsdusch”, men bad fanns ej. Köken var av varierande storlek och utförande. Det var först 2004 när fastigheten byggdes om och stambyttes som lägenheterna fick moderna våtrum, och vinden inreddes till bostadslägenheter. Smärre ombyggnader har naturligtvis gjorts innan dess, till exempel har bottenvåningens butiksentréer och fönsterpartier ersatts med nya i lättmetall. På det stora hela bevarar dock fastigheten det mesta av de ursprungliga detaljerna, till exempel fönster och fasaddekorationer.

FÖRENINGEN

Brf Kroken 9

Föreningen

Brf Kroken 9 (org. 769616-8629) är en äkta bostadsrättsförening som förvärvade fastigheten Kroken 9 år 2008. Föreningen består av ett gathus beläget på Fuchsgatan 4 och 4A, och omfattar 52 lägenheter med bostadsrätt, 3 lägenheter med hyresrätt samt 3 lokaler. Marken innehas med äganderätt. Huset uppfördes år 1928 och ritades av arkitekterna Bocander & Cronvall.

Ekonomi

Föreningens lån enligt årsredovisningen 2020 ligger på 8 580 kr per kvm bostadsrättsarea. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Föreningen har 3 lokaler och 3 hyresrätter vilket är både en dold tillgång och en inkomstkälla.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Botema Fastighets AB och den tekniska förvaltningen sköts av Driftia AB Ergo.

Bredband och kabel-tv

Föreningens leverantör av bredband och kabel-tv är ComHem.

Juridisk person

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras med en minsta ägarandel om 10 %.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Föreningens överlåtelseavgift på 1 208 kr samt pantsättningsavgift på 483 kr betalas av köparen.

Gemensamma utrymmen

På den gemensamma innergården finns cykelställ. I gatuhuset finns ett grovsoprum med sopsortering. Två tvättstugor finns i föreningen, en för drop-in och en som är bokningsbar.

Hiss

Hiss finns.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd om 3-4 kvm.

Renoveringar i urval

2019 renovering av fönster mot innergården, OVK, 2017 underhållsåtgärder på entréportar och i trapphus som målades, belysningen sågs över och golven slipades, säkerhetsdörrar installerades, 2016 trapphusrenovering, 2002-2006 stambyte, dragning av nya elledningar, renovering av tak, fasad, trapphus och tvättstuga.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer 1-2 gånger per år.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument, hemsida samt kontakt med styrelsen i maj 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du nära både SoFo och Skanstull och behöver inte sakna något. Mitt i smeten men också med flera lugna oaser i närheten, som Lilla Blecktornsparken, Nytorget, Vita Bergen, Eriksdalsområdet och Årstaviken. När du vill gå ut och äta eller köpa take away har du ett stort och varierat utbud av restauranger och caféer att välja och vraka bland. Rutger Fuchsgatan är en av stadens kortare gator som delar kvarteren Kroken och Metspöet mellan Ringvägen och Bohusgatan. För den som undrar vem Rutger Fuchs var så var han en Malmöfödd friherre och militär som levde mellan 1682 och 1753. Han jordfästes i Riddarholmskyrkan och har förutom denna gata även en väg i Saltsjö-Boo uppkallad efter sig.