Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Styrmansgatan 24
  [Område] => Östermalm / Karlaplan
  [Våning] => 4 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 40 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 992 kr/mån Inkluderar värme och vatten [Pris] => 5 995 000 kr )

Styrmansgatan 24

INVID STRANDVÄGEN - MED ENASTÅENDE TAKHÖJD HÖGT UPP I FASTIGHET ANNO 1897

TEXT: BECK-REMNES FOTO: SPINELL SCENOGRAFI: GÄRDE

BUDGIVNING

Högsta bud: 6 200 000 kr

VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Valerie Petrova
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Styrmansgatan 24
Område
Östermalm / Karlaplan
Våning
4 av 5, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
40 kvm
Förvaltarens information
Avgift
992 kr/mån Inkluderar värme och vatten
Pris
5 995 000 kr

Driftskostnader

El
2 200 kr/år
Försäkring
1 660 kr/år
Total driftskostnad
3 860 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Restaurang Oxenstiernan
En utflykt mitt i stan till en restaurang med avstamp i 1700-talet där konst, mat och hållbarhet möts - under taket på en malmgård
Kaijas Musiksalong
Nyrenoverad musiksalong och vinbar med den franska stjärnkocken Louis Cespedes som kökschef
Coco & Carmen
En annorlunda kvartenskrog som drivs av folket bakom den dekadenta finkrogen Punk Royale
Rosendals trädgård
På Djurgården med god fika i orangeriet och vacker växtlighet
Park Spiltan
Precis nedanför där parken agerar bakgård för en picknick i solen

1890-talets nystilar

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: HANS JACOB HALLSTRÖM 1897

Den svenske arkitekten Hans Jacob Hallström studerade vid Slöjdskolan i Stockholm och genomgick utbildning vid Akademien för de fria konsterna. Mellan år 1861 och år 1862 studerade han byggfacket i Tyskland och Frankrike, och år 1862 började han egen verksamhet i Stockholm. Huset på Styrmansgatan 24 är en av hans mest kända byggnader, tillsammans med bland annat gamla Grand Hôtel på Blasieholmen från år 1873. Fastigheten Styrmannen 30 uppfördes år 1897-1899 för apotekaren Ingemar Kerfstedt och som inrymmer Apoteket Storken. Enligt Riksantikvarieämbetets bedömning är apoteket det kulturhistoriskt mest värdefulla i Sverige. Byggnaden är blåmärkt av Stadsmuseet i Stockholm, vilket innebär "att bebyggelsen bedöms ha synnerligen höga kulturhistoriska värden". Efter att apoteksmarknaden avreglerades år 2009 blev Storken ett av de fyra kulturapoteken i statlig ägo. Under 1890-talet hämtade arkitekterna inspiration från äldre historiska stilepoker. Gotik, renässans och barock lånade ut detaljer som bidrog till en frisk och fräck tidstypisk arkitektur. Husens fönster placerades efter rumsindelning och därmed i olika stora grupperingar - något som skapade helt nya förutsättningar för fasadarkitekturen. Tidens fasadmaterial var natursten, tegel och puts, och mönstermurning med tegel i olika färger var vanligt. Över de rundbågade fönstren murades exempelvis valvbågar i ljusare nyans för dekor likt de på Styrmannen 30. I huset finns en välbevarad eldriven hiss, som var bland de första i Sverige.

FÖRENINGEN

BRF Styrmannen 30

Brf Styrmannen 30 är en äkta förening och förvärvade fastigheten på Styrmansgatan 24 år 1987. Föreningen har mycket god ekonomi, låga avgifter, en hyresrätt kvar i huset samt hyresavtal med apoteket Storken som ligger på ett mycket populärt läge. Huset byggdes år 1897 och ritades av arkitekt Hans Jacob Hallström. Här äger man sin mark och belastas därmed inte av tomträtt.

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen består av 22 lägenheter med bostadsrätt, 1 lägenhet med hyresrätt, 4 lokaler med bostadsrätt och 1 med hyresrätt. Den totala boytan uppgår till 2 390 kvm. Åldrarna på dem boende är spridd och det är en härlig stämning i huset.

Årsavgift

Betalas månadsvis i förskott. I avgiften ingår värme, vatten och kabel-tv (basutbud). Det finns inga planerade avgiftsförändringar.

Stadgar

Delat ägande godkänns. Juridisk person accepteras inte som medlem. Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Ekonomi

År 2020 har föreningen ca 3 mkr i kassan och ca 10,6 mkr i lån vilket ger en belåningsgrad om imponerande 42 kr/kvm. Föreningen har låga avgifter och väldigt goda lokalintäkter. Det finns inga planer på att ta upp nya lån.

Storlek

Lägenheten är registrerad som 40 kvm och 2 rok i föreningens register.

Tv & Bredband

Kabel-tv levereras via Tele2 där basutbudet ingår i avgifter och bostadsrättsinnehavaren därefter kan utöka paketet. Varje lägenhet har fiber indraget via ComHem, avtal tecknas separat.

Förråd

Till aktuell lägenhet hör nyttjanderätt till ett källarförråd om ca 7 kvm.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en nyrenoverad och härlig innergård som nås både via gården och trapphuset. Här finns växtlighet och sittplatser på sommaren samt cykelparkering under tak. Via gården nås även föreningens tvättstuga utrustad med två tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp.

Renoveringar i urval

1989- Rörstambyte, trapphus, hiss & taket 1999- Byte av el-stigarna 2005- Fönster 2018- Gård 2020- Besktning av gård, radonmätning utan anmärkning, besikning av hiss.

Fastigheten är i ett förstklassigt skick och renoveras löpande. Underhållsplan finns.

Pågående renoveringar: Se över brandsäkerheten på taket samt byta dörrlås

Kommande renoveringar: Ommålning av dörrar

Lägenhetsrenovering

Får ske efter avstämning med styrelsen då det ligger i föreningens intresse att bibehålla fastighetens original attribut och karaktär.

Städning

Föreningen anordnar 2 gemensamma städdagar om året. Trapphusstädningen sköts av städfirma.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastum AB och den tekniska av Energibevakning AB.

Kontroll

Ovanstående information kommer från senaste årsredovisningen, föreningens hemsida samt avstämning med ordförande i maj 2022. Uppgift som är av särskild vikt bör stämmas av med föreningen.

OMRÅDET

Området kring Strandvägen är troligtvis en av de vackraste delarna av Östermalm. Där Styrmansgatan tar slut, tar vattnet vid. Stadsdelen gränsar till både mysiga Djurgården och likaså Stureplan och City, vilket innebär promenadavstånd till allt du kan tänkas behöva för en dynamisk vardag. Naturnära helgdagar inklusive fina motionsstråk erbjuds bara några minuter hemifrån, både på Djurgården och närliggande Gärdet. Likaså har du stadsliv/shopping tillgängligt i motsatt riktning, samt restauranger och caféer i toppklass, galleria, saluhall, spa, teatrar och biografer. Närmaste t-bana är Östermalmstorg och Karlaplan. Innerstadsbussar och spårvagn rullar också i detta område.