Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Möckelvägen 3
  [Område] => Årsta
  [Våning] => 3 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 40 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 228 kr/mån Värme och vatten ingår i avgiften. Ett obligatoriskt tillägg för balkong på 40 kr/mån, samt bredband på 105 kr/mån är inkluderat i den totala avgiften på 2228 kr. )

Möckelvägen 3

GENOMGÅENDE LJUS TVÅRUMMARE HÖGST UPP I HUSET MED BALKONG I SÖDER

STYLING: RYDMAN FOTOGRAFI: ÖSTLING TEXT: BECK-REMNES

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Sandra Vestin
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Möckelvägen 3
Område
Årsta
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
40 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 228 kr/mån Värme och vatten ingår i avgiften. Ett obligatoriskt tillägg för balkong på 40 kr/mån, samt bredband på 105 kr/mån är inkluderat i den totala avgiften på 2228 kr.

Driftskostnader

El
4 140 kr/år
Försäkring
1 200 kr/år
Total driftskostnad
5 340 kr/år
Drift räknat på
1 person
Kommentar
Schablonberäknad. Driftskostnader varierar beroende på vilket avtal man tecknar samt hur mycket man förbrukar.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Två små svin
Enskedeparkens bageri
Årstaviken
Årstaskogen
Koloniträdgårdarna

ARKITEKTUR 40-TALET

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: FRIBERG & HAWERMAN 1942

På fastigheten Bolmen 1 uppförde AB Stockholmshem 1942-1944 nio smalhus som ritades av arkitektduon Nils G:son Friberg och Ernst Hawerman. Byggnaderna är uppförda i tre våningar där vissa även har inredd suterrängvåning. De byggdes som barnrikehus för stadens barnrika familjer och försågs med mindre men mycket välplanerade bostäder. Byggnaderna är tidstypiska och idag mycket välbevarade. De är grönklassificerade i Stockholms stads bebyggelsehistoriska inventering, vilket innebär att de har ett högt kulturhistoriskt värde och är särskilt värdefulla ur historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

FÖRENINGEN

Brf Bolmen 1

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta föreningen Bolmen 1 (org. nr 769618-3008) innehar fastigheten med samma namn som består av 9 st flerbostadshus. Husen började uppföras 1942 och är belägna i Årsta efter Möckelvägen och Bolmensvägen. Föreningen upplåter 136 st lägenheter med bostadsrätt, 19 st med hyresrätt och 20 st uthyrda lokaler. Husen värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har innehaft fastigheterna sedan 2009.

Mark

Föreningen äger marken och påverkas således ej av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen tillhandahålls av Simpleko AB och den tekniska förvaltningen erhålls via Driftia.

Urval renoveringar

2020: Byte av undercentral fjärrvärme. 2018: Renovering av samtliga trapphus. Stensättning på gården mellan Bolmensvägen 22 och Möckelvägen 23. 2017: Åtgärdande av samtliga ventilationsinstallationer som fått anmärkning efter OVK. Internetbaserat bokningssystem för tvättstugan togs i bruk. Portlåssystem med taggar och porttelefon.

2016: Genomförd OVK, stamspolning, takunderhåll och besiktning av hyresrätter. Fönsterrenovering/utvändig målning genomfört i tre etapper. 2015: Markarbete avloppsrör, reparationer och övrigt löpande underhåll. 2013: Byggnation av balkonger. 1995-1997: V/A-stammar kök och badrum, elstammar.

Kommande renoveringar:

Föreningen följer en underhållsplan som upprättades 2011. Relining av liggande avloppsstammar mellan husen samt dränering planeras ske under våren 2022. Projekten ska finansieras med pengar från kassan.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 35 mkr. I kassa & bank finns ca 12 mkr. Föreningens många kvarvarande hyresrätter innebär rikliga kapitaltillskott den dagen de upplåts till bostadsrätter. S.k dolda tillgångar. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 5.100 kr, snittet i Årsta uppgår till 6.500 kr.

Avgifter

Inga beslutade avgiftshöjningar.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Moderna försäkringar. I avtalet ingår styrelseansvarsförsäkring samt bostadsrättstillägg för samtliga lägenheter.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av allmänna ytor sköts av en anlitad firma. Gemensam gårdsstädningpå våren är en gång per år. Föreningen står för containerinhyrning två gånger per år där boende kan slänga grovsopor.

Tvättstuga

I föreningen finns det totalt 4 st tvättstugor. De är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp. Bokning kan ske via webben. Den närmsta ligger på kortsidan i huset på Bolmensvägen 12.

Gemensamma utrymmen

Förutom tvättstugorna finns cykelrum i källarplanen samt barnvagnsrum. Mellan husen finns en grön och lummig gård med uppväxta fläderträd, syrener och rosenbuskar. På gården finns uteplatser, murade grillar, lekplatser och gräsytor. Tio pallkragar finns att hyra för egen odling. I föreningen finns det en trädgårdsgrupp för de boende som vill vara med och påverka utemiljön. Sopsortering av glas och tidningar sker i de fristående byggnaderna på gården. Det finns även kärl för matavfall i soprummen.

Parkering

Föreningen har 17 st parkeringsplatser för uthyrning till de boende till en kostnad om 750 kr/månad. Samtliga parkeringsplatser är uthyrda och det är 25 personer i kö till platserna. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad. Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Föreningens internetleverantör via fiber är Ownit. Kabel-tv genom Tele2. Kostnaden för bredband debiteras separat som ett tillägg på avgiften om 105k r/månad.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida samt senaste årsredovisning 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Årsta centrum var bland de första förorterna i sitt slag, en samlingspunkt som skulle motverka isolering och anonymitet i storstaden. Dessutom önskade man att lokal gemenskap och engagemang skulle stärka demokratin. Folkets Hus i Årsta centrum står för mycket av detta med teaterscen, bio, möteslokaler och evenemang. Utanför finns en skulptur av konstnären Bror Marklund, och i bakgrunden vackra geometriskt målade motiv som tillsammans skapar en stark 50-talsstämmning. Området är genomsprängt av grönska med många parker. Här finns en mängd restauranger, två bagerier - ett mer traditionellt och ett surdegsbageri, det senare drivs av en Michelin-konditor – flera caféer och butiker med second hand. Området gränsar till Årstaskogen och Årstafältet, och du har gångavstånd till badbrygga på sommaren. Folkets bio och bibliotek ligger inom kort promenadavstånd, och Riksteatern sätter ibland upp föreställningar. Kommunikationerna är goda med buss till Gullmarsplan, eller buss till Årstabergs pendeltågsstation (en hållplats från Södra Station). Från Årstaberg kan du ta både pendeltåg och tåg till Arlanda och Uppsala.