Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Kapellgränd 6C
  [Område] => Södermalm - Mosebacke
  [Våning] => 1.5 av 3, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 50 kvm
Enligt uppmätning [Tomtareal] => [Avgift] => 1 973 kr/mån Inkl bredband, värme och vatten [Pris] => 5 250 000 kr bud )

Kapellgränd 6C

I SÖDERSLOTTET - GENOMGÅENDE TVÅA MED KAKELUGN & UTSIKT ÖVER GÅRD OCH TRÄDGÅRD

BUDGIVNING

Högsta bud: 5 550 000 kr

VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Kapellgränd 6C
Område
Södermalm - Mosebacke
Våning
1.5 av 3, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
50 kvm
Enligt uppmätning
Avgift
1 973 kr/mån Inkl bredband, värme och vatten
Pris
5 250 000 kr bud

Driftskostnader

El
3 000 kr/år
Försäkring
1 800 kr/år
Total driftskostnad
4 800 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

1880-talets nyrenässans

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Carl Wallin och J O Kindstedt 1882

Bostadshuset på Kapellgränd 6 och fastigheten Pelarbacken Större 8 uppfördes under 1882–1883 efter ritningar av Carl Wallin och J O Kindstedt. Av dessa två är Kindstedt den mest namnkunnige som har ritat flera hus i olika delar av staden, Wallin är inte lika dokumenterad. Huset uppfördes från början som en bostadsförening som hade till syfte att ordna fram bostäder med lägre hyror för samhällets något mindre välbeställda. Detta var ett av de första husen i Stockholm med denna uppgift. Idag har bostadsföreningen blivit en bostadsrättsförening och många av medlemmarna har bott i huset länge. Många söker sig också hit på grund av husets historia och unika utseende. Den stora fastigheten imponerar med sitt pampiga läge ovanför Björns trädgård, något som gett den benämningen ”Söderslottet”.

FÖRENINGEN

Brf Centralbostadsrättsföreningen i Stockholm

Föreningen

Brf Central-Bostadsrättsföreningen i Sthlm (org. nr 702000-3286) är en äkta förening som äger fastigheten Pelarbacken Större 8. Föreningen ombildades 2010 från den tidigare Bostadsföreningen i Stockholm upa som förvärvade fastigheten redan år 1880. Föreningen består av två flerbostadshus belägna på Kapellgränd 6 och 6 A-C, och efter att sju nya lägenheter på vindarna och i lilla gårdshuset färdigställdes under 2019 omfattar föreningen nu 61 lägenheter med bostadsrätt.

Mark

Föreningen äger marken.

Avgifter

I avgiften ingår bredband, värme och vatten.

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 207,5 kr av köparen. Vid pantsättning debiteras 1 % av prisbasbelopp dvs 483kr.

Ekonomi

Föreningen har varit skuldfri men tog upp lån under 2021 för trapphus- och fönsterrenoveringen. Lånen uppgår till ca 9 mkr, motsvarande 2750 kr/kvm/bostadsrättsyta. En avgiftshöjning om 30% från och med halvårsskiftet har beslutats. Denna höjning täcker in kommande renoveringar och ger föreningen den stabilitet den behöver.

Gemensamma utrymmen

Nyrenoverad tvättstuga i gårdshuset med tre tvättmaskiner. Mycket fin kullerstensbelagd innergård med trädgårdsmöbler och grillmöjligheter, gemensam terrass på baksidan av huset om ca 150 kvm med planteringar, grillar, möbler och vacker utsikt.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med ComHem för tv och Stockholms Stadsnät för bredband via fiber.

Renoveringar, i urval

2021 renovering trapphus, soprum och cykelrum.

2019 renovering av tvättstuga, installation av hiss i alla trappuppgångar

2018/2019 Nya hissar och vindsbyggnation

2018 omläggning av tak

2014 brandskyddsundersökning

2012 renovering av terrass

2009 stambyte, installering av fjärrvärme.

Pågående och planerade renoveringar

Fönsterrenovering planeras i närtid. Föreningen har sökt energibidrag för investeringen av nya fönster vilken kan minska kostnaden med 50%. Svar inväntas fortfarande.

Medlemskap

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, delat ägande accepteras med minsta ägarandel om 10%.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer en till två gånger per år.

Kontakt med föreningen

Nås enklast via styrelsen@cbis.se

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i maj 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du centralt på Södermalm, samtidigt skönt avsides från myllret mitt emellan Götgatans puls och kulturbebyggelsen på Katarinaberget. Husen i kvarteren spänner över århundraden vilket gör området dynamiskt och vackert. Från denna adress har man nära till det mesta på Söder – Mosebacke, Slussen, Götgatan, Medborgarplatsen, Mariatorget och SoFo ligger alla på kort avstånd, likaså tunnelbana, bussar och pendeltåg. Kvarteren ger många vackra vägar för stadspromenader och närhet till många parker. När du vill gå ut och äta eller köpa take away har du förmodligen stadens mest varierade och största utbud av restauranger och caféer att välja och vraka bland. Här ligger flera mysiga frukostställen där man kan ta en morgonkaffe eller jobba en timme innan möten.