Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Sofiagatan 1, 6tr vind
  [Område] => Södermalm - SoFo
  [Våning] => 6 av 6, hiss finns
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 71 + 6 kvm
Enligt uppmätning [Tomtareal] => [Avgift] => 2 625 kr/mån Ink vatten, värme, basutbudet i kabel-tv samt fiberbredband från Ownit om 700/1000 MBit/s )

Sofiagatan 1

UTSIKT ÖVER TAKÅSARNA OCH BALKONG MOT GÅRD - LJUS VINDSLÄGENHET MITT I SOFO

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Sofiagatan 1, 6tr vind
Område
Södermalm - SoFo
Våning
6 av 6, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
71 + 6 kvm
Enligt uppmätning
Avgift
2 625 kr/mån Ink vatten, värme, basutbudet i kabel-tv samt fiberbredband från Ownit om 700/1000 MBit/s

planskiss

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Knut Nordenskjöld

Kålroten 8 är en stor fastighet som ligger vid Närkes-, Södermanna- och Sofiagatorna. Den ritades 1924 av Knut Nordenskiöld. Han var yrkesaktiv både som egenföretagande arkitekt och som anställd dito vid Arméförvaltningen, Marinförvaltningen och vid Strömsholms slott. Byggmästare till Kålroten 8 var Olle Engkvist som senare på 1930-talet kom att bli stadens främste byggmästare med ett stort socialt patos och mannen bakom en stor del av bebyggelsen i Gröndal. Kålroten 8 är ett bostadshus i sex våningar som är komponerat till att se ut som flera olika hus. Entréerna är till exempel av olika slag. Fasaden är putsad i rött och fönstersnickerierna, som är 1920-talssspröjsade med tre rutor i varje båge, är målade i brunt. Huset är mycket välbevarat och har inte genomgått några större ombyggnader som förändrat dess utseende. Föreningen Brf Kålroten 8 har en trevlig innergård med planteringar, utemöbler och grill sommartid. Här finns ett förråd med grill och leksaker och redskap som kan disponeras av medlemmarna. I fastigheten finns cykelrum, barnvagnsrum och ett miljörum med sopsortering och grovsopor. I föreningen finns 99 lägenheter, varav fem är kvarvarande hyresrätter. Man har även ett garage med bil- och mc-platser som i fösta hans tilldelas fastighetens boende (för närvarande med kö).

FÖRENINGEN

Brf Kålroten 8

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Kålroten 8. Fastigheten består av 99 lägenheter efter en vindsombyggnad 2007/08, varav 94 är bostadsrätter och 5 är hyresrätter. Föreningen har även 13 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. I huset finns också en restaurant, en ateljé, en vinbar, tre kontorslokaler samt åtta förråds- och garagelokaler i källarplan som hyrs ut. Huset ritades 1926 av arkitekt Knut Nordenskjöld.

År föreningen övertog fastigheter

Brf Kålroten 8 övertog fastigheten den 14 mars 2006 från Stena fastigheter.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Garage och parkering

Det finns ett garage med bilplatser och MC-platser som boende kan ställa sig i kö till genom att kontakta styrelsen. Garageplatsen förverkas vid försäljning av lägenheten och kötiden varierar därför beroende på antalet försäljningar, det är dock en stor förening och omsättningen på garageplatser är relativt god. Kostnad 1500 kr/mån för bil.

Renovering

Fastigheten är byggd 1926 och genomgick en större renovering 1995 med stambyten. Fastigheten har fjärrvärme. Under 2007/2008 byggdes 9 lägenheter på vinden, branddörrar installerades till samtliga lägenheter och trapphusen målades om. Under 2009 togs en ny sopsugsanläggning i bruk, gårdsbjälklaget tätades och fick ny plattläggning. Under våren 2010 renoverades alla fönster och fasaden fick ny puts. På gårdsfasaden byggdes då även balkonger till de lägenheter som så önskat. Dessutom har föreningen ställt i ordning cykelrum, barnvagnsrum och ett miljörum i fastigheten, samtliga med smidig anslutning till Närkesgatan. Under 2012 installerades en ventilationsanläggning i en av husets källarlokaler samt en ny garageport. Det genomfördes även stamspolning av samtliga avloppsstammar och sotning av alla eldstäder under året sker vart 6:e år. Under 2013 installerades fiberbredband via Ownit. 2017 renoverades fönster mot Sofiagatan samt ytskiktsrenovering av hissar. Garaget genomgick en renovering hösten 2018-våren 2019.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2020 till 29 milj kr, vilket ger cirka 6200 kr/kvm boyta. Underhållsplan fram till 2028 finns.

Avgifter

Föreningens ekonomi är stark och man har mycket stora intäkter från lokaler och garageplatser. Dessutom har man ett flertal hyresrätter kvar vilket är ett mycket stort dolt kapital. Senaste avgiftsändringen var 2015 då man sänkt avgifterna med 25%. Det finns inga planerade höjningar av avgifterna.

Gemensamma utrymmen

Gården renoverades 2011 och erbjuder sittgrupp, matbord och grill. I huset finns även tvättstuga, cykelförvaring och förrådsutrymmen. Föreningen har även ett gemensamt miljörum.

Bredband och tv

Fiberbredband från Ownit om 700/1000 Mbit ingår i avgiften. Fastigheten har dessutom tv och bredband genom Comhem.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Lilla Sofiagatan för en något anonym tillvaro trots att det ligger mitt i SoFo precis mellan Nytorget och Katarina Bangata. Här bor du alltså i händelsernas centrum, mitt bland restauranger, caféer och trevliga butiker, nära till allt vad dessa kreativa kvarter har att erbjuda. Området fullkomligen kryllar av restauranger, caféer och unika butiker, men även parker och grönska som Greta Garbos park och oasen Vita Bergen. Samtidigt som området har hög puls med barer och gatufester är det lugnt och mysigt med en fin småstadskänsla där det är lätt att bli stammis i butiker och caféer. Önskas mer stadspuls, shopping, service och tunnelbana finns det vid Götgatan, Skanstull och Medborgarplatsen, som du når på cirka fem minuter.