Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Östgötagatan 45
  [Område] => Södermalm - Katarina-Sofia
  [Våning] => 3 av 5, hiss finns
  [Rum] => 3 rum
  [Area] => 78 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 3 849 kr/mån Inkl. värme, vatten, k-tv bas och internet. )

Östgötagatan 45

LJUS OCH LJUVLIG JUGENDTREA MITT I SOFO

FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Östgötagatan 45
Område
Södermalm - Katarina-Sofia
Våning
3 av 5, hiss finns
Rum
3 rum
Area
78 kvm
Förvaltarens information
Avgift
3 849 kr/mån Inkl. värme, vatten, k-tv bas och internet.

Driftskostnader

El
1 936 kr/år
Försäkring
2 788 kr/år
Total driftskostnad
4 724 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Nytorget
Vitabergsparken
Södra Teatern
Det stora restaurang- och barutbudet
Kvarterens mysiga butiker

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Victor Bodin & Bror Almqvist

Huset

I hörnet av Östgötagatan och Åsögatan, på tomten Timmermannen 1, står ett bostadshus som uppfördes mellan 1904 och 1906 och ritades av arkitekterna Victor Bodin och Bror Almqvist. De båda arkitekterna samarbetade under det tidiga 1900-talet och ritade tillsammans runt 26 byggnader i Stockholm. Almqvist ritade i egen regi annars många kyrko- och skolbyggnader runt om i landet, bland annat i Värmland där han var född, medan Bodin som anställd vid Kasernbyggnadsnämnden ansvara för det arkitektoniska utförandet av kaserner i delar av västra Sverige. Som nyutexaminerad arkitekt flyttade han till USA där han bodde i 18 år och ritade där ett antal privathus i och runt New York. I Stockholm ritade han bland annat Stockholms högskola och Margaretavägens radhus i Gamla Enskede. Kvarteret Timmermannen på Södermalm var vid slutet av 1800-talet ett kvarter med ålderdomlig bebyggelse som från denna tid så sakteliga fick ge vika för större och modernare hus, varav Timmermannen 1 hör till bland de första att byggas. Det är ett hörnhus i fem våningar med butikslokaler i gatuplanet. Hörnpartiet är rundat, och lätt rundade burspråk finns också på fasaden mot Åsögatan, liksom en fronton och en balkong med räcke av smide. Fasaden är putsad i en varmgul nyans och bottenvåningen är av rusticerad sandsten. Nybyggnadsritningarna från 1904 visar på ett mer dekorerat hus än det vi ser idag, och som hade fönster med småspröjsade överdelar. Huset genomgick en fullständig ombyggnation i slutet av 1960-talet.

FÖRENINGEN

Brf Timmermannen 1

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Timmermannen 1 med adresserna Åsögatan 128 - 130 och Östgötagatan 45. Föreningen upplåter 32 lägenheter med bostadsrätt med en total lägenhetsyta om 2.016kvm. Föreningen har även 6st kommersiella lokaler och 7st förråd med hyresrätt om 372kvm och 143kvm. Husen ritades av arkitekterna V Bodin och B Almqvist och uppfördes år 1904–1906. År 1973 vid stadsbyggnadskontorets besiktning blev fasaden klassad som ”av visst intresse” tack vare sandstensdekorationerna.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1971.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Storholmen Förvaltning AB.

Renovering

2021 Stambyte. 2019 Förstudie av stambyte genomförd. Rensning av ventilation/frånluftssystem. Energiutredning genomförd. 2018 Portar, entrépartier samt butikssnickerier mot gatan målades. Bygge av cykel och barnvagnsskydd på innergården. 2017 Installering av ny fjärrvärmecentral. 2016 Byte till nya säkra förråd samt målning och installering av ny armatur i källaren. 2015 Omfattande renovering av källare samt gård. Nytt bjälklag och höjning av gårdsplan. 2014 Upphandling av entreprenör för kommande gårdsrenovering. Elektroniska dörröppnare till samtliga portar installerades. Radonmätning i 8 lgh och 2 lokaler, med godkänt resultat. 2013 Lägenheter och lokaler anslutna till. 2012 Renovering av tvättstugan med ny tvättmaskin, torktumlare samt torkskåp samtidigt iordningställdes en gemensam toalett och dusch i källaren. 2011 Hissmodernisering av samtliga tre hissar. Spolning av stammar. 2010 Byte av lägenhetsdörrar till tidsenliga säkerhetsdörrar. 2008 Byte av lägenhetsfönster. 2006 Målning och förbättring av ventilering av tak, 2005 Fasad, centerpartier samt butikssnickerier mot gatan målades. Balkonger. Samtliga radiatorventiler byttes ut och radiatorkretsen justerades in. K-tv uppgraderades med bredbandsmöjligheter. 2003 Målning av samtliga trapphus och nya armaturer installerades. Snörasskydd installerades mot gatan. 2002 Spolning av stammar. 2000 Hiss renoverades på Östgötagatan 45. 1999 Tre lokaler i gatuplan renoverades. 1998 Vinden tilläggsisolerades. 1996 Fasaden Fasaden in mot gård renoverades. 1995 Nya kodlås med IR sändare. 1992 Tak renoverades. 1971 Efter bildandet gjordes en genomgripande renovering av el, stammar, fasad, fönster och tak. 1960 talet Installerades hissar i trapphusen.

Kommande renoveringar

Planer och statuskontroll för takrenovering är inplanerat.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 21,9Mkr enl års 2021 efter stambytet, vilket ger cirka 10,863kr per kvm boyta. Inga planerade avgiftshöjningar är inplanerade.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

I källaren finns tvättstuga, grovsoprum och cykelrum. På den gemensamma gården finns utemöbler att nyttja samt cykel och barnvagnsskjul och sophanteringen.

Överlåtelseavgift och medlemskap avgifter

Köparen betalar överlåtelseavgiften.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Hemsida

https://timmermannen1.bostadsratterna.se/

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2022-04-11. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET


På denna adress bor du med ett lugnt läge mitt emellan Nytorgets sorlande folkliv och Götgatans pulserande myller. Oavsett åt vilket håll man går hittar man snart liv och rörelse och några av stans främsta vattenhål. Shoppingutbudet ger dig både unika småbutiker och större kedjor, och under sensommar och höst kan man lördagshandla på Bondens marknad rakt ner på Katarina Bangata. Kvarteren är lika delar händelsernas centrum som lugn småstadskänsla.