Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Gröndalsvägen 39
  [Område] => Gröndal
  [Våning] => 4 av 4, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 55 kvm
Enligt uppmätning [Tomtareal] => [Avgift] => 3 267 kr/mån Varav obligatorisk avgift om 95 kr/ månad för bredband och tv-bas )

Gröndalsvägen 39

HÖRNTVÅA MED GENERÖS TAKHÖJD, FUNGERANDE KAKELUGN OCH VACKER KVÄLLSSOL

FOTO: ONO JOHANSSON STYLING: LINGSELL TEXT: BECK REMNES

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Hanna Tairi
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Gröndalsvägen 39
Område
Gröndal
Våning
4 av 4, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
55 kvm
Enligt uppmätning
Avgift
3 267 kr/mån Varav obligatorisk avgift om 95 kr/ månad för bredband och tv-bas

Driftskostnader

El
3 000 kr/år
Försäkring
3 000 kr/år
Total driftskostnad
6 000 kr/år
Drift räknat på
1 person

planskiss

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Bengt Härlin 1913

Huset på Gröndalsvägen 39, Ratten 3, är ett jugendhus i fem våningar. Här har det funnit blomsteraffär sedan 40-talet. Originalritningarna till huset finns inte kvar och därför finns ingen uppgift om vem som ritat det, men byggåret är satt till 1913. En allomfattande ombyggnad och modernisering av huset, som då hade låg standard, genomfördes år 1972 av Familjebostäder som var nybliven ägare och som anlitade arkitekt Bengt Härlin för uppdraget. Lägenheterna fick nya kök, badrum, centralvärme och fönster. Kakelugnarna i vardagsrummen behölls i möjligaste mån, och kan njutas av än idag. Trapphuset har åter fått sin forna sekelskiftesglans, med ommålade vackra väggar, nya fina sekelskiftesarmaturer med mässingsdetaljer och nya säkerhetsdörrar i sekelskiftesstil med mässingsnamnskyltar. De slitna vackra grå stentrapporna avslöjar dock ännu de många generationer fötter som här har sprungit upp och ner. Brf Rattmuffen består av fastigheterna på Gröndalsvägen 33, 37 och 39 som man tog över 2009. Här finns 64 lägenheter varav fem är hyresrätter, och 15 lokaler för uthyrning. På den fina gemensamma innergården har de boende möjlighet att odla i pallkrage, och det finns utemöbler och grill. Gården planeras att renoveras under våren 2022 och ansluter även till Sannadalsparken. Gemensam tvättstuga finns i port 33.

FÖRENINGEN

Brf Rattmuffen

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Ratten 1, Ratten 3, samt Ratten 13. Föreningen består av 64 lägenheter varav 60 st bostadsrätter samt 4 st hyresrätter. Föreningen har dessutom 12 st lokaler upplåtna med hyresrätt. Adresserna i föreningen är Gröndalsvägen 33, 37 samt 39. Husen uppfördes 1913 och föreningen bildades 2007.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen tog över fastigheten 2009.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Förvaltning i Östersund AB. Den tekniska förvaltningen sköts av Habitek Förvaltning AB.

Renovering

2019, trapphusrenovering, säkerhetsdörrar, installation av fiber. 2017, stambyte i badrum och kök. 2015, renovering av portar samt hiss i nr 33. 2012, fönsterbyte, balkonger samt kakelugnarna i fastigheterna renoverades. 2011 byggdes en helt ny tvättstuga. Obligatorisk ventilationskontroll har genomförts.

Kommande renoveringar

Man planerade tidigare en fasadrenovering, men denna behöver inte göras på “minst 10 år” efter att föreningen låtit utföra en statusbesiktning i år. Enligt underhållsplanen skall denna renovering längre fram finansieras av befintliga medel.

Ekonomi

Föreningens skulder uppgår i dagsläget till ca 18 milj kr vilket ger en belåning på ca 6 657 kr/kvm. Föreningen har under 2018 upplåtit en tidigare hyresrätt med bostadsrätt. Under 2019 uppläts ytterligare en bostadsrätt som tidigare varit grovsoprum. Föreningen har ca 4 mkr i kassan och amorterar ca 750 000 kr/år på sina lån. Den senaste hyresrätten uppläts till bostadsrätt 2021. Efter det finns 4 stycken hyresrätter kvar i föreningen.

Avgift

Föreningen har nyligen tagit beslutet att höga avgiften med 5% från 1 maj 2022, första höjningen 2016.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning skall godkännas av styrelsen. På föreningens hemsida finns blankett och information kring detta.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar.

Trappstädning

Föreningen anlitar städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver ombesörja.

Städdagar

Föreningen har en städdag på våren och en på hösten, med efterföljande fika.

Tvättstuga

Tvättstuga i anslutning till Gröndalsvägen 33. Tvättstugan är utrustad med tre tvättmaskiner, två torktumlare, torkskåp samt mangel.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en mycket trevlig innergård med planteringar och en trädgårdsgrupp som alla får gå med i. Det finns även möjlighet till grillning samt gott om plats för cykelparkering/Barnvagnsförråd i port 33.

Förråd:

Lägenheten disponerar ett vindsförråd.

Månadsavgift, Bredband och Kabel-TV

I månadsavgiften ingår värme, V/A, kabel-TV bas via Sappa och 200 mbit/s fiber-bredband via Stockholms stadsnät.

Delat ägande

Delat ägande godkänns med minsta andel 10%.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Vid överlåtelse debiteras köparen en överlåtelseavgift om 2,5 % av prisbasbeloppet samt en pantsättningsavgift om 1 % av prisbasbeloppet.

Juridisk person

Juridisk person godkännes ej.

Kontroll

Ovanstående grundas på officiell info från föreningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Gröndal är som en småstad i storstaden. Ordentligt mysigt med vatten runt om, speciellt härligt att kunna gå ner och ta ett morgondopp i badrock och tofflor. Här är det lätt att trivas, rogivande kvarter samtidigt nära Södermalm och city. På bara fem minuters cykeltur når du Hornstulls centrum - eller Vintervikens skogsområde beroende på humör! Tvärbana och bussar går annars med tät trafik. Caféer, restauranger och småbutiker finns det gott om, och inne på anrika Lundbergs konditori springer du troligtvis in i en och annan granne när det vankas fika. Närområdet är också barnvänligt med lekparker och förskolor.