Type and press Enter.

Array
(
    [Bostadstyp] => Bostadsrätt
    [Adress] => Läroverksvägen 27D
    [Område] => LIDINGÖ
    [Våning] => 1 av 2, ej hiss
    [Rum] => 1 rum och kök
    [Area] => 35 kvm
Förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 893 kr/mån Inkl. Värme & VA. Obligatoriskt tillägg om 79kr/mån för Bredband. [Andelstal] => 0,67263 % [Andel av årsavgift] => 0,71568 % [Lägenhetsnummer] => 231194001-0023 (tidigare 511-23)/1102 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 205 110 kr, Beräkning av bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har utförts på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2021. )

Läroverksvägen 27D

MITT I PARKEN - VACKER ENRUMMARE MED MUNBLÅSTA FÖNSTER OCH VY I TVÅ VÄDERSTRECK

TEXT: BECK-REMNÉS FOTOGRAFI: BORGELIN STYLING: GÄRDE

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Oliver Källenfors
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Läroverksvägen 27D
Område
LIDINGÖ
Våning
1 av 2, ej hiss
Rum
1 rum och kök
Area
35 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 893 kr/mån Inkl. Värme & VA. Obligatoriskt tillägg om 79kr/mån för Bredband.
Andelstal
0,67263 %
Andel av årsavgift
0,71568 %
Lägenhetsnummer
231194001-0023 (tidigare 511-23)/1102
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
205 110 kr, Beräkning av bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har utförts på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2021.

Driftskostnader

El
3 000 kr/år
Försäkring
1 600 kr/år
Total driftskostnad
4 600 kr/år
Drift räknat på
1 person
Kommentar
Enligt säljarens uppgift i indikativt syfte. Förbrukning och avtal är alltid individuellt.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Kottlasjön, särskilt Klippbadet
Lidingö Bröd och Pâtisserie
Vattenverket Kottlasjön
Millesgården
Kaptensstugan

Arkitekturen

Arkitekt: ANNO 1911

Lidingö Villastad var en satsning av Hjalmar Arwin som tidigare byggt och ritat villor i Djursholm. Under åren 1904–1905 köpte han, med hjälp av ett stort lån, ett flertal egendomar på ön - bland annat Hersby - och en livlig byggnadsverksamhet tog sin början. Under den här tiden dominerades arkitekturen av jugend och nationalromantik och det syns tydligt i Hersby där det finns många fina exempel på periodens villabyggande, både lite enklare hus, men naturligtvis också många påkostade villor i det lite större formatet. Hjalmar Andersson (Arwin) var också medlem (ordensbroder) i Frimurarorden, och skänkte så småningom tomtområdet på ca 11 000 kvm till föreningen. En annan ordensbroder var arkitekten Ludvig Peterson, som erbjöd sig att utan kostnad utföra alla ritningar och vara byggnadsföretagets ledare och arkitekt. Den första byggnaden (paviljongen) inom Frimurarehemmets område uppfördes med början 1911 (A-huset). Under de följande 40 åren uppfördes successivt ytterligare tio byggnader (B – L-husen). Föreningen äger och förvaltar således 11 byggnader uppförda under tiden 1911 – 1950. Flertalet byggnader anses vara av stort kulturhistoriskt intresse. Antalet lägenheter uppgår till 88 stycken och av dessa uthyres nio lägenheter direkt av föreningen. Som framgår av Lidingö stads informationsskylt vid huvudingången till området (samt de många frimurarkorsen på byggnaderna) var parken och dess hus ursprungligen ett hem för mindre bemedlade änkor efter frimurare, därav namnet Frimurarhemmet. Som extra kuriosa finns kung Gustaf V:s namnteckning inetsad i en berghäll utanför ”Slottet” (29A-E).

FÖRENINGEN

Brf Frimuraren 13

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Frimuraren 13. Föreningen består av 90 lägenheter, varav 85 är upplåtna med bostadsrätt och 5 är upplåtna med hyresrätt. Föreningen har även en del lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening.

År föreningen bildades

Föreningen bildades år 2007.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Riksbyggen.

Garage och parkering

Markparkering finns inom området med b.la laddstationer för elbil och motorvärmare. Kölista finns.

Renovering

2022 - Stambyte är precis påbörjat, styrelsen har precis beslutat att genomföra det och det är bara synliga stammar som är planerade att bytas. Eftersom föreningen haft en policy under lång tid att byta ut gjutjärnsrör vid renoveringar i lägenheter förväntas det inte att det ska behövas några ingrepp i lägenheter.

2021 – Installationer bergvärmepump. Installationer hissar. Dräneringsarbeten.

2019-2025 – Renovering/byte av passersystem, hissar och tak

2018 Målning av gemensamma utrymmen, åtgärder gällande ventilation och fasad

2017 – Underhåll av belysning, källare, soprum

2016 – Dränering, renovering av garageportar

2013 – Tilläggsisolering av vind, ommålning fönster

2012 – Underhåll/byte av radiatorer efter bergvärmeinstallation

2011 – Bergvärme installerad

Se gärna Årsredovisning och föreningens hemsida för mer info om planerade och utförda renoveringar: www.brffrimuraren13.se

Kommande renoveringar

Föreningen planerar att mellan 2022-2027 renovera föreningens hissar och tak.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2021 till ca 31 mkr, vilket ger cirka 6000 kr/kvm boyta, vilket får ses som en normal belåningsgrad. Föreningen besitter även dolda tillgångar i form av 5 hyresrätter, vilka dem ämnar sälja av eftersom de blir lediga.

Avgifter

Överlåtelseavgift: 2,5 % av prisbasbelopp faktureras säljaren eller köparen. Pansättningsavgift: 1 % av prisbasbelopp faktureras pantsättaren per pantsättning.

Förråd

Lägenheten disponerar ett rymligt källarförråd om ca 3-4 kvm.

Gemensamma utrymmen

I föreningen finns 7 tvättstugor. Dessa finns i husen 27A, 27B, 27C, 27E, 29ABCD, 29F och 31BCD. Cykelrum finns i 27A, 27B, 27C, 27D, 29 ABCD, 31A, 31B-D och 31E. Även en nybyggd bastu finns i huset bredvid.

Föreningen har en stor och härlig trädgård, trädgården är väldigt vacker särskilt på sommaren, och erbjuder många spridda sittplatser med bord, stolar och grill, samt en hängmatta sommartid. Även vackra rabatter. För den som vill engagera sig finns en trädgårdsgrupp i föreningen. I övrigt hålls städdagar 2 gånger om året, vår och höst.

Bredband och tv

Föreningen tillhandahåller ett basutbud för TV-kanaler, samt bredbandsuppkoppling från Tele2. Detta genom ett obligatoriskt tillägg på avgiften om 79 kr/mån.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras direkt med föreningen.

OMRÅDET

Huset är beläget i en stor park, och man tror att husen ligger spridda i parken då man vid instiftandet ville undvika att skapa en institutionsliknande miljö. Här dominerar istället grönskan och parken är väldigt vacker särskilt på sommaren. Långängen/Elfviks naturreservat ligger runt knuten, och särskilt Kottlasjöns område är fantastiskt med badplatser på sommaren och vackra promenadstråk hela året om. Törners fyrverkeriverkstad är ett intressant stycke lokalhistoria i närheten. Mysiga Lidingö centrum erbjuder i sin tur butiker, restauranger, bio och bagerier, och ligger 10 minuters promenad bort. I närheten finns även Kyrkviken med ett mysigt café, samt en trevlig Friskis&Svettis-anläggning. Dalénum med båtbrygga är också nära, och är ett trevligt ställe att äta glass på. Här kan du också ta båten in till stan. På några minuters gångavstånd har man buss 201 (hållplats Hersby gymnasium) och 206 (hållplats Mosstorpsvägen), som tar dig till Ropsten på 7-12 minuter (beroende på trafik och tid på dygnet), därifrån går röda linjen in mot stan. Allt som allt tar man sig in till stan med SL på 20-30 minuter. Lidingöbanan (hållplats Baggeby) och ytterligare bussar vid Kvarnen ligger på någon kilometers avstånd. Med cykel kan man också ta sig in till stan på ca 30 minuter.