Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Tjustgatan 3
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 4 av 6, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 43 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 688 kr/mån Inkl; värme, v/a, bredband och grundutbud kabel-tv. )

Tjustgatan 3

LJUS, SNYGG OCH ARKITEKTRENOVERAD FUNKIS MED BALKONG

FOTO: ÖSTLING STYLING: RYDMAN TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Tjustgatan 3
Område
Södermalm
Våning
4 av 6, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
43 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 688 kr/mån Inkl; värme, v/a, bredband och grundutbud kabel-tv.

Driftskostnader

El
3 500 kr/år
Försäkring
3 000 kr/år
Total driftskostnad
6 500 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Frukost på Pascal
Glass på La Venezia glassbar runt hörnet
Middag på Café Nizza
Ett glas på Vina
Kvällsdopp vid kolonilotterna

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Sten Höck 1936

Bostadsområdet vid den östra delen av Rosenlundsparken byggdes på 1930-talet. Här hittar vi de tre kvarteren Pennan, Ritbesticket och Mallen, som dessförinnan var ett enda stort kvarter och rymde bland annat en fabriksbyggnad, enkla, låga trähus samt några större bostadshus i fem våningar från slutet av 1800-talet. På tomten Mallen 1 på Tjustgatan 3 uppfördes under åren 1936 till 1937 ett bostadshus i sju våningar, efter ritningar av Albin Stark, en av tidens stora arkitekter. Huset inreddes med lägenheter om ett till två rum och kök eller kokvrå samt enkelrum med kokvrå. Lägenheterna försågs även med badrum och de flesta lägenheter fick balkong. Mallen 1 är ett klassiskt funkishus, med en fasad som är putsad i en gul nyans och som pryds av två burspråk som sträcker sig från en till sex trappor. En förgård leder fram till en port är av glänsande metall och glas. Balkongerna har fronter av slät plåt plus en enkel överliggare och fönstren är två till tre lufter breda och grönmålade.

FÖRENINGEN

Brf Mallen 1-3

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen äger fastigheterna Mallen 1-3. Föreningen består av 98 lägenheter, varav 96 är upplåtna med bostadsrätt och 2 är upplåtna med hyresrätt, föreningen har även 3 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen ombildades år 2001

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Garage och parkering

Föreningen har 2 parkeringsplatser som de hyr ut (1200 kr/mån). För närvarande kö. I övrigt boendeparkering på gatorna.

Renovering

2022 just nu installeras passagesystem med porttelefon samt bokningstavla för tvättstugorna, 2021 ny torktumlare i tvättstugan, 2016 fönster och balkongdörrar målades om utvändigt, 2015 stamspolning, 2012 injustering värmesystem, 2011 isolerrutor i fönster, 2010 vattensparande ventiler i badrum och kök, 2008 nya maskiner i tvättstugorna målning trapphus, hissrenovering, 2007 fönsterrenovering, omputsning av fasad, nya balkonger, nya portar och lägenhetsdörrar, 2005 omläggnings tak, 2004 elstambyte, rörstambyte.

Kommande renoveringar

Föreningen planerar att byta de liggande stammarna i källaren. (Ej ingrepp i lägenheterna) och samlar in offerter för att kunna påbörja arbetet under 2023, cykel / barnvagnsrum ska renoveras och porten in till rummet från Tjustgatan 3.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2020 till 19 mkr, vilket ger cirka 5600 kr/kvm boyta. Dessutom har man ca 2.6 mkr i likvida medel samt två hyresrätter om 37 och 43 kvm, vilket är en dold tillgång.

Avgifter

Överlåtelseavgift: 2,5 % av prisbasbelopp betalas av köparen (2022 är det 1 207,50kr) Pansättningsavgift: 1 % av prisbasbelopp betalas av pantsättaren per pantsättning. Det finns inga planerade avgiftsförändringar. Senaste avgiftsändring var en sänkning om 10%.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett källarförråd. Möjlighet att hyra extra förråd finns, dock kö för tillfället.

Gemensamma utrymmen

I föreningen finns 2 tvättstugor, cykelrum och ett grovsoprum.

Andrahandsuthyrning

Föreningen tillåter andrahandsuthyrning ett år i taget, om bostadsrättsägaren har giltiga skäl. Föreningen tar ut en avgift för detta. All andrahandsuthyrning skall godkännas på förhand av styrelsen.

Bredband och tv

Bredband och bas tv från Tele2 (ComHem) ingår i månadsavgiften.

Juridisk person

Juridisk person accepteras inte.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2020/2021 och kontakt med styrelsen i juni 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Det lilla bostadsområdet mellan Åsögatan och Rosenlundsparken är som Gärdet i miniatyr, med pampiga funkishus omgivna av grönska. Här bor du mycket bekvämt mitt på Södermalm och nära till det mesta. SoFo, Skanstull, Mariatorget, Götgatan, Hornstull och Årstaviken ligger alla inom gångavstånd. Samtidigt bor du lugnt och skönt på en liten kvarterslång återvändsgata precis vid oasen Rosenlundsparken. Härifrån promenerar du snabbt över Götgatan till de mysiga SoFo-kvarteren. Utbudet av matställen i området är i det närmaste oändligt, och det finns också bra restauranger i de närmaste kvarteren. Du bor också nära flera knutpunkter och kommunikationer med tunnelbana, bussar och pendeltåg.