Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Västra Finnbodavägen 9A
  [Område] => Nacka - Saltsjöqvarn
  [Våning] => 1 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 54 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 201 kr/mån Inkl; värme, v/a. En obligatorisk avgift om 200 kr/ månad för bredband tillkommer. )

Västra Finnbodavägen 9A

MED ANOR I 1600-TALET OCH UTSIKT ÖVER SALTSJÖN OCH STADEN

FOTO: ONO STYLING: VAN KEPPEL TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Västra Finnbodavägen 9A
Område
Nacka - Saltsjöqvarn
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
54 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 201 kr/mån Inkl; värme, v/a. En obligatorisk avgift om 200 kr/ månad för bredband tillkommer.

Driftskostnader

El
3 600 kr/år
Total driftskostnad
3 600 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Snö
Stockholms bästa glasställe finns på Kvarnholmen.
Docklands, Finnboda
Bra luncher!
Skansen
På riktigt kan man vara inne på Skansen 20 minuter efter man stängt ytterdörren.
Båt till Blockhusudden
Promenera sen till Allmänna gränd och tillbaka igen.
Strandpromenaden
Alltid fint att gå längs vattnet ut till Kvarnholmen och tillbaka.

Arkitekturen

Arkitekt: 1680

Husets äldsta delar är byggda på 1680-talet som ett gammalt saltsjuderi och dess murar är grunden för det hus som det står idag. Detta betyder att byggnaden är en av de äldsta i Nacka. Som med så många andra hus med så långa anor har de många årsringarna som lagts till den ursprungliga byggnaden gett huset en stor dos karaktär. Mellan 1788 och 1861 fungerade byggnaden som en filial till Danvikens hospital, hit flyttade ”sinnessjuka” och veneriskt smittade, varav de förstnämnda blev kvar längst. Under denna period reformerades vården och sjukhuset kom att förändras från förvaringsplats till vårdhem. Till slut blev byggnaden både överbelagd och, tack vare nya vårdideal, utdömd som vårdanstalt, och verksamheten flyttade till Konradsberg på Kungsholmen. Den gamla sjukhusbyggnaden kom sedan att fungera som arbetarbostäder för oljeslageriet AB Sommelii Fabriker, som flyttade sin tillverkning till Henriksborg 1887. Därefter förvärvade KF området och uppförde ett charklaboratorium bredvid byggnaden. KF ägde de flesta fastigheterna i området under 1900-talet, och de flyttade boende från Slussen till byggnaden 1969. I samband med detta moderniserades fastigheten. Hur gamla originaldetaljer är, är svårt att säga, då huset byggts om vid ett flertal tillfällen genom seklen. Idag huserar Brf Henriksborg i byggnaden. Två intilliggande konstnärsateljéer hör också till föreningen.

FÖRENINGEN

Brf Henriksborg

Föreningen

Brf Henriksborg (org. 716460-2828) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Sicklaön 37:9 år 2005. Föreningen består av ett flerbostadshus i souterräng med adress Västra Finnbodavägen 9 A-D och omfattar 28 lägenheter med bostadsrätt. Föreningen har även tre friliggande byggnader: Verkstan, Ateljén och Gula huset. Två av dem hyrs ut för konstnärlig verksamhet och ett av dem är ett skyddsrum som används som föreningslokal. Föreningen äger även ett större bergrum som hyrs ut som förråd/lager och fyra mindre lokaler i fastigheten som hyrs ut till medlemmar som arbetslokaler. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Föreningen är skuldfri med en kassa på ca 1/2 MKR. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 710 kr av köparen.

Renoveringar, i urval

2021 ett antal laddstolpar har installerats för elbil, 2017/2018 stamspolning för hela fastigheten, 2017 sanering av bergrummet som även fick ny belysning, trätrappan på utsidan renoverades, 2016 nytt trädäck på kajen, renovering av tvättstuga, 2015 ateljén renoverades.

Planerade renoveringar

Inga större renoveringar på gång, löpande underhåll.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med Tele2 för kabel-tv och bredband, en obligatorisk avgift om f n 200 kr / månad tillkommer.

Hushållsel

Föreningen har ett gemensamt upphandlat elavtal som är mycket fördelaktigt, elen debiteras på månadsavin. För denna bostad har familjen haft en genomsnittlig kostnad på ca 300kr / mån.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga i port C utrustad med två tvättmaskiner, tre torkskåp, en centrifug samt en mangel. Till föreningen hör flera terrasser med möblemang och vacker utsikt över Stockholms inlopp. Det finns ca 10 odlingslotter (separat kö) varav en lott används till en föreningsgemensam örtträdgård. Gästlägenhet belägen med ingång från kajen. Gemensamhetslokal belägen på kajen med trädäck utanför, perfekt för grillning (i lokalen finns soffgrupp, pingisbord och massvis med böcker för de boende att låna). Cykelgarage med stora portar. Lägenheten disponerar ett vindsförråd om ca 4 kvm.

Parkering

Föreningen har 21 parkeringsplatser som hyrs ut till medlemmar, f n ingen kö och en parkeringsplats kostar 600 kr/ månad, det finns även två stycken parkeringsplatser för besökande gäster.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Föreningen anordnar trevliga arbetsdagar på våren och hösten, då sker trädgårdsarbete samt mindre inre och yttre underhåll, städdagarna avslutas med gemensam lunch.

Medlemskap

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

Hemsida

www.brfhenriksborg.se

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument i april 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På denna adress bor du i ett lugnt, tryggt och minst sagt havsnära område. Lite på sidan av men ändå så nära stan, inte minst tack vare stans smartaste färdsätt: båt. Bryggan Saltsjöqvarn ligger 100 m från huset, och efter en härlig tur på 17 minuter är man vid Nybroplan (SL-kort gäller). Buss 55 finns i direkt anslutning och via en kort promenad (5 min) till Henriksdal finns alla Nackabussar och Saltsjöbanan. Dessutom, det tar endast cirka 20 minuter att gå till Nytorget med allt vad Söder har att erbjuda. Men även de närmaste kvarteren erbjuder nöjen av olika slag. Längs kajen vid Saltsjöqvarn finns bland annat Elite Hotel Marina Tower med spa och restaurang och en kort promenad åt andra hållet ligger restaurang Docklands.