Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Svartågatan 47, 2 tr.
  [Område] => BAGARMOSSEN
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 67 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 4 564 kr/mån inkl. värme & vatten samt kabel-tv bas )

Svartågatan 47

HEMTREVLIG TREA MED SOLIGT BALKONGLÄGE & FÖNSTER I TRE VÄDERSTRECK

FOTO: OZOLLAPA STYLING: COPPARSTAD TEXT: NYSTED

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Erica Lamberg
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Svartågatan 47, 2 tr.
Område
BAGARMOSSEN
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
67 kvm
Förvaltarens information
Avgift
4 564 kr/mån inkl. värme & vatten samt kabel-tv bas

Driftskostnader

El
2 400 kr/år
Försäkring
3 000 kr/år
Total driftskostnad
5 400 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Kom ihåg bostadsrättstillägg till hemförsäkringen. Driftskostnader varierar beroende på levnadsvanor.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

NACKARESERVATET
Grilla i skogen, ta en promenad, bär- och svampplockning
SÖDERBYSJÖN
Bad och paddling på sommaren, skridskor på vintern
SANDAKÄLLAN
där man kan hämta fantastiskt gott naturligt källvatten
BAGIS TORG
som är ett levande 50-talscentrum med restauranger, fik, butiker, bageri, bibliotek, kulturhus, lekplats m.m.
BROTORP
Våffelstuga i Nackareservatet.

ARKITEKTUR 1950-1965

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Henning Orlando 1954

1950-talets arkitektur, som är en utveckling av 30-talets modernism, karaktäriserades till en början av stor variation i material och byggnadsdetaljer, som sedan kom att förenklas och bli mer standardiserade vid decenniets slut. De tre tegelklädda punkthusen vid Svartågatan 45-49 skall enligt uppgift ha stått klara för inflyttning 1954 och är utmärkta exempel på den tidens byggande. De är uppförda i tre våningar, med enkla, men fint utformade fasader och genomtänkta planlösningar och vilar alla på en mörkgrå, putsad sockel. Byggnaderna uppfördes av AB Stockholmsbyggen, ett dotterföretag till Riksbyggen, efter ritningar av arkitekten Henning Orlando. Den senare ritade åtskilligt för Riksbyggen under sin karriär, då framförallt i Stockholms södra förorter, till exempel Årsta och Bagarmossen. Mest känd blev Orlando dock för Erlanderhuset i Marieberg och hotell Opalen i Göteborg.

FÖRENINGEN

BRF Söderbysjön

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Söderbysjön (org. nr 769608-3158) innehar fastigheten Landstingsmannen 1, med 14 st flerbostadshus som uppfördes 1954 i Bagarmossen. Föreningen upplåter totalt 359 st lägenheter varav 32 st är hyresrätter, 37 st uthyrningsbara förråd/lokaler samt flertalet bilplatser.

Föreningens bildande

Föreningen bildades 2002 och tog säkert över ägarskapet av fastigheten strax därpå.

Mark

Föreningen innehar fastigheten genom tomträtt, avtalet omförhandlas 2022-10.

Förvaltare

Föreningens ekonomiska och tekniska förvaltning sköts av Fastighetsägarna.

Renoveringar

1992 – Stambyten, renovering av kök och badrum.

2005 – Tilläggsisolering av vindar, OVK.

2007 – Balkongrenovering.

2015 – Tilläggsisolering, fönsterbyte och dränering.

2017 – Stamspolning.

2018 – Färdigställande av fasadprojektet. OVK med åtgärder klara.

2019- Byte av maskinpark i tvättstugan.

2019-2021- Byte av elstigar.

2021- Installation av solceller på tvättstugans tak. Föreningslokal renoverad.

Kommande renoveringar:

Föreningen kommer att renovera de horisontella stammarna i källaren. Ett ganska omfattande arbete totalt sett men inget som kommer påverka de flesta lägenhetsinnehavarna nämnvärt. 24 laddstolpar till befintliga p-platser.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 113 mkr per bokslutet 2017-08-31 medan de årliga intäkterna uppgår till drygt 19 mkr. Föreningen har planerat att amortera 9 mkr nu i mars.

Skuldkvoten är cirka 4 900 kr/kvm boyta, snittet i Bagarmossen uppgår till ca 6.000 kr/kvm. Föreningen har många kvarvarande hyresrätter vilka kan utgöra goda ekonomiska tillskott vid eventuell upplåtelse till bostadsrätt.

Avgifter

Ingen planerad avgiftshöjning för 2022. Avgifterna har varit oförändrade sedan 2016 och i förra året fick medlemmarna en avgiftsfri månad i juli.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad hos Protector. Observera att du som lägenhetsinnehavare måste teckna ett eget bostadsrättstillägg till din hemförsäkring.

Städning och städdagar

Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år, anlitade företag ombesörjer den löpande städningen av trapphus m.m.

Gemensamma utrymmen

Cyklar och barnvagnar kan för dig dem som bor på Svartågatan 47 förvaras i källargångarna. Skyddsrummen är målade och har ställts i ordning för förvaring även där. Det finns en föreningslokal vid Svartågatan 43 som kan hyras vid tillställningar. Det finns ett gästrum vid Stångåvägen 28 samt ett hobbyrum vid gaveln av Svartågatan 43. Det finns ett enklare gym vid Stångåvägen 4 (200 kr/år + deposition). Om du har ett odlingsintresse kan du gå med i föreningens odlingsgrupp. Tvättstugan ligger mellan Stångåvägen och Svartågatan med ett komplett tvättmaskineri. Kan bokas via app!

Parkering

Föreningen har 38 st garage och 35 st parkeringsplatser för uthyrning. En plats per hushåll. P-plats utan el kostar 330 kr/mån. P-plats med el kostar 405 kr/mån. Garage kostar 550 kr/kvadratmeter och år. Kö tillämpas. I övrigt kan du förstås parkera på gatan enligt kommunens bestämmelser. Ett boendeparkeringstillstånd kostar 300 kr/mån (taxeområde 5).

Föreningen har även en elbilspool.

Bredband och TV

Föreningen har Ownit AB som bredbandsleverantör, varje hushåll tecknar eget abonnemang. Du kan också teckna avtal med Bredbandsbolaget eller Com Hem via TV-uttaget. Fastigheten är ansluten till fibernätet. 100/100 Mbit/s via Ownit kostar 99 kr/mån.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens informationssidor samt kontakt med styrelsen 22 mars 2022. Gå gärna in på föreningens informativa hemsida soderbysjon.se. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i ett lugnt och charmigt område med mycket 50-talsarkitektur och småstadsfaktor, bara 15 minuters resa från Slussen. Cirka 6 minuters promenad till tunnelbanan och Bagarmossens trevliga centrum med mataffär, kulturhus, bibliotek, restaurang, bageri och secondhandaffärer. Här har du också härliga grönområden, fina promenadstråk, lekplatser och badsjöar. Närheten till Nackareservatet är en särskilt uppskattad egenskap med Bagarmossen, nära stan och naturen.