Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Andel i bostadsförening
  [Adress] => Högalidsgatan 50B - GÅRDSHUS
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 4 av 4, ej hiss
  [Rum] => 1 rum
  [Area] => 18 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 1 287 kr/mån Inklusive värme, VA och balkongavgift. )

Högalidsgatan 50B - GÅRDSHUS

SMÅTT FANTASTISK I DEN RÄTTA BEMÄRKELSEN - LJUS GÅRDSETTA MED BALKONG I SYDVÄST

FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN TEXT: BECK REMNES

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Sara Engberg
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Andel i bostadsförening
Adress
Högalidsgatan 50B - GÅRDSHUS
Område
Södermalm
Våning
4 av 4, ej hiss
Rum
1 rum
Area
18 kvm
Förvaltarens information
Avgift
1 287 kr/mån Inklusive värme, VA och balkongavgift.

Driftskostnader

El
3 432 kr/år
Försäkring
1 300 kr/år
Total driftskostnad
4 732 kr/år
Drift räknat på
1 person

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Gotlandsbutiken
säljer bland annat ekologiska råvaror
Restaurangen Lasse i parken
med trevlig trädgård
Antikbutiken Lilla Öland
Promenadstråken längs vattnet
Badplatsen på Långholmen

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: BJÖRN HEDVALL 1926

Björn Hedvall är en av Stockholms mest anlitade och produktiva arkitekter genom tiderna. Han var aktiv till långt efter pensionsålder, från början av 1920-talet och ända in på 1970-talet. Han ritade totalt cirka 270 byggnader i Stockholm, och fastigheten Skruven 10 är en av dessa. En symmetriskt utformad byggnad med regelbundna fönsterpartier om vardera sida om de gedigna portarna. Fönstren om två lufter med tre bågar i varje pryder de 6 våningsplanen och fasaden är putsad i en gul kulör. Bostadsföreningen Skruven 10 upa är en äkta bostadsförening som bildades redan i samband med husets uppförande år 1926. Huset består av 61 lägenheter, samtliga upplåtna med andelsrätt.

FÖRENINGEN

Bf Skruven N:r 10 u.p.a.

Bf Skruven 10 upa

Bostadsföreningen Skruven 10 upa är en äkta bostadsförening som bildades redan i samband med husets uppförande 1925. Huset består av 61 lägenheter, samtliga upplåtna med andelsrätt. Föreningen är en äkta bostadsförening vilket innebär att intäkterna i huvudsak kommer från årsavgifter. Adresserna som Bf skruven upa omfattar är Högalidsgatan 50, 50 A-B.

Om bostadsförening

En bostadsförening är en äldre version av bostadsrättsförening men har samma ändamål – att främja medlemmarnas ekonomiska intresse genom upplåtelse av bostadslägenheter under nyttjanderätt och utan tidsbegränsning. Verksamheten regleras under lagen om ekonomisk förening och beskattas som en äkta förening.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av NABO.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar Stockholm.

Urval renoveringar

Gårdshusets tak byttes 1990, stambyte skedde 1992-1993 och fjärrvärme installerades 1995. Tvättstugan renoverades under 1995 och en fönsterrenovering skedde 2001. Yttertaket målades 2003 och trapphusen renoverades under 2004, då även säkerhetsdörrar installerades. År 2007 byttes tätskikten och dränering av gårdarna genomfördes. Samma år lät föreningen bygga balkonger till lägenheterna. Föreningens innergårdar renoverades 2008 och 2009 renoverades El-stammarna. 2010 injusterades värmesystemet och samtliga termostater byttes. Ytterportar byttes 2011 och då genomfördes även fasadrenovering. Spillvattenrören byttes och tvättstugan ytskiktsrenoverades 2013. Målning av cykelrum och asbestsanering av källare gjordes år 2017. Samma år genomfördes och godkändes även radonmätning av Stockholms Stad. Stamspolning, fönstermålning och taksäkerhet genomfördes år 2018. 2019 installerades ny tvättstugeutrustning. Då renoverades även fasaden och dess stuckaturer. Samma år installerades även en ny fjärrvärmecentral. År 2020 åtgärdades vattenskada i huset och nya lås sattes in till vindar och källare.

Kommande renoveringar

Föreningen planerar att byta delar av portar och låssystem till byggnaderna år 2022.

Ekonomi

Föreningens banklån uppgår till ca 5,3 mkr vilket ger en belåningsgrad på ca 2023/kvm boyta. Då områdets genomsnittliga belåningsgrad uppgår till strax över 6 000kr/kvm får detta anses som en mycket stabil siffra. Den senaste avgiftshöjningen gjordes 2017 i syfte att ta höjd för kommande års renoveringar och i nuläget finns inga beslutade avgiftshöjningar. Se mer information om föreningens ekonomi i årsredovisningen.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har två fridfulla och lummiga innergårdar med utemöbler, grill samt plats för att parkera cykeln. Innergårdarna planeras och tas omhand av en engagerad trädgårdsgrupp som flera gånger per säsong planterar rabatterna och sköter underhållet. I somras ordnades en örtgård som alla boende kan plocka från. Det är tyst och lugnt året om på gårdarna mellan husen. På innergården finns även kompost för trädgårdsavfall. Till föreningens gemensamma utrymmen hör även en tvättstuga (belägen i källaren på gathuset). Utrustningen består av tre tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp. Tid bokas med lås i tavlan utanför tvättstugan. Städning av tvättstugan utförs av städfirma och ingår i avgiften. Föreningen har även cykelförråd samt en snickeriverkstad.

Parkering

Boendeparkering gäller längst gatorna, se Stockholm Stads hemsida för mer information.

Vad ingår i månadsavgiften/ Bredband

I avgiften ingår vatten och värme, städning av trapphus, tvättstuga och cykelrum. Bredband & kabel-tv levereras av Tele2. Medlem tecknar själv avtal.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Föreningen debiterar överlåtelseavgift och pantsättningsavgift vid ägarbyte.

Juridisk person, delat ägande

Föreningen godkänner delat ägande, lägsta ägarandel för den boende är 10%. Juridisk person godkänns inte som medlem i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, stadgar samt senaste årsredovisning från 2020. https://www.bfskruven.se/. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Bostaden är fint belägen med Högalidsparken precis utanför dörren. Gatan har ingen genomfartstrafik och är därmed lugnare i sin karaktär. Här kantas trottoarerna av små butiker med second hand och keramik, och områdets egna lanthandel säljer saffransglass om sommaren. Naturnära och samtidigt mitt i stadsvimlet. Vid Hornstull skruvas pulsen upp. Ett eget centrum bestående av butiker, mataffärer, apotek, bibliotek, gym, systembolag, barer, takbar, restauranger och caféer. Samtidigt bidrar närheten till bad och promenadstråk på Långholmen och Reimersholme till den mysiga atmosfären. I grannkvarteren finns även Kristinehovs Malmgård som är en lite dold pärla med välbevarade 1700-talsmiljöer, en fin trädgård och höns som får spatsera omkring fritt. Här bor du ca 200 meter från tunnelbana och ca 50 meter från busshållplatsen med tät trafik samt stadsbuss 4 som tar dig över till Kungsholmen och vidare.