Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Bjurholmsplan 27
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 
  [Rum] => 1,5 rum och kök
  [Area] => 56 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054
Enligt lägenhetsregistret är lägenheten 60 kvm och 2 rok [Tomtareal] => [Avgift] => 2 847 kr/mån Inkl. värme, vatten och bredband (Ownit, 1000Mbit/s). En obligatorisk kostnad om 40 kr/månad tillkommer för balkong. )

Bjurholmsplan 27

COOL CITYSTUDIO MED 20 KVM INHÄGNAD UTEPLATS

TEXT: MURÉN FOTO: JOHANSSON STYLING: LINGSELL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Sarah Gesarf
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Bjurholmsplan 27
Område
Södermalm
Rum
1,5 rum och kök
Area
56 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054
Enligt lägenhetsregistret är lägenheten 60 kvm och 2 rok
Avgift
2 847 kr/mån Inkl. värme, vatten och bredband (Ownit, 1000Mbit/s). En obligatorisk kostnad om 40 kr/månad tillkommer för balkong.

Driftskostnader

El
4 000 kr/år
Försäkring
1 958 kr/år
Total driftskostnad
5 958 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Tambur Store
Restaurang Bleck
Nytorget
Hammarbybacken
Promenader och bad vid Årstaviken

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Sam Kjellberg 1926

Huset på Bjurholmsplan 27, Harven 42, uppfördes under åren 1927–1929. De första ritningarna gjordes av Sam Kjellberg 1926 men ritades sedan om av Anton Wallby 1928. Skillnaderna mellan de olika ritningarna är dock inte särskilt stora. Harven 42 är ett bostadshus i sex våningar (inklusive vindslägenheterna) i tidstypisk 1920-talsstil med en sparsamt dekorerad fasad som är putsad i en ljust grön nyans. De spröjsade sexrutade fönstren är exteriört målade i rött och huset har en fin bevarad entré i trä och glas.

FÖRENINGEN

Brf Harven 42

Föreningen och antal lägenheter

Brf Harven 42 äger och förvaltar fastigheten Harven 42 på adressen Bjurholmsplan 27 i Stockholm och består av ett flerbostadshus med 29 bostadsrätter (1 499 kvm) och en lokal (220 kvm). Föreningen är ett privatbostadsföretag enligt inkomstskattelagen (1999:1229) och utgör därmed en äkta bostadsrättsförening. Fastigheten uppfördes 1927–1929. Fastigheten ritades av arkitekterna Sam Kjellberg och Anton Wallby 1926 - 1928. Läs mer på föreningens hemsida https://harven42.se/

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen registrerades 1988-10-24.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Ekonomi

De långfristiga skulderna enligt årsredovisningen 2020 uppgår till ca 5 606 000 kr i lån av långfristig karaktär och ger en belåningsgrad på ca 3 740 kr/kvm bostadsrättsyta. Det finns dessutom en kassa på ca 433 000 kr. Inga avgiftsförändring planerade.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Nabo och den tekniska förvaltningen sköts av Fastighetshjälpen Lindgren AB.

Urval renoveringar

2001–2002 En omfattande renovering skedde, Stammar och elstigar byttes, badrum renoverades, vindsvåningar och lägenheter i bottenplan byggdes och fasaden byttes ut samt föreningens gård renoverades. 2010 Målning & nya maskiner i tvättstugan. 2013 Renovering av husets altan samt fönster. 2014 Radonmätning. 2015 Renoverat Hissen. 2017 Byte av värmeväxlare. 2018 Renovering av tvättstugan. 2019 Fiberinstallation, lagning av fasad. Hösten/vintern 2021–22 Åtgärdade läckage från takterrasserna högst upp gjorde en totalrenovering av takterrasserna.

Kommande renoveringar

Inga planerade större renoveringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske men kräver tillstånd från styrelsen. För mer information, gå in på hemsidan, https://harven42.se/.

Försäkring

Fastigheten är försäkrad hos Länsförsäkringar Stockholm.

Fastighetsskötsel

Föreningen har ett avtal med företaget Fastighetshjälpen. Det innebär skötsel av bl.a. trappstädning, soprum, värme, belysning och stammarna sköts av dem.

Gemensamma utrymmen

Trevlig stängd innergård med utemöbler och grill på somrarna. Cykelställ finns på gården och barnvagnsrum finns i husets entrè. Tvättstugan finns i fastighetens källare och är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkrum samt en mangel.

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd om ca 3-4 kvm.

Bredband och Kabel-TV

Bredband levereras via Ownit, fiber 1000Mbit/s och ingår i avgiften. Kabel-tv levereras via Tele2 (Com Hem)

Överlåtelseavgift, pantsättningsavgift och andrahandsupplåtelse

Överlåtelseavgiften får uppgå till högst 2,5 % och pantsättningsavgiften till högst 1 % av det prisbasbelopp som gäller vid tidpunkten för ansökan om medlemskap respektive tidpunkten för underrättelse om pantsättning. Avgiften för andrahandsupplåtelse får årligen uppgå till högst 10 % av gällande prisbasbelopp. Om en lägenhet upplåts under del av ett år, beräknas den högsta tillåtna avgiften efter det antal kalendermånader som lägenheten är upplåten. Upplåtelse under del av kalendermånad räknas som hel månad. Förvärvaren av bostadsrätten svarar för att överlåtelseavgiften betalas och pantsättningsavgift betalas av pantsättaren. Föreningsavgift vid andrahandsupplåtelse betalas av bostadsrättshavaren.

Juridisk person/Delat ägande

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delande ägande godkänns där medlem måste bo i lägenheten och ha minst 10% ägandeandel.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från Årsredovisningen 2020, stadgar, föreningens hemsida samt från föreningens kontaktperson i 2022-03-30. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Bjurholmsplan är en liten oas och en oerhört lugn plats centralt på Söder, där det avskilda läget gör det lätt att glömma bort att man befinner sig mitt i stan. Här är biltrafiken ett minimum och det finns grönska åt alla håll. Vitabergsparken, Nytorget och Blecktornsparkerna ligger på kort promenadavstånd, liksom vattnet och kajerna med fina motionsstråk vid Årstaviken. I området finns många bra restauranger och caféer och inspirerande butiker, inte minst i SoFo. Du når även Götgatan, Ringen, Skanstull, tunnelbana och bussar på ett par minuter. Bjurholmsplan är döpt efter bryggaren Anders Bjurholm (1826–1913). Han var en innovativ person som bland annat introducerade öletiketten och standardiserade storlekarna på flaskorna, och han bildade även Svenska Bryggareföreningen. Han hade lager och iskällare på denna plats, som stadsfullmäktige sedan beslutade döpa till Bjurholmsplan.