Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Tjärhovsgatan 14, 3 tr
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 3 av 5, hiss finns
  [Rum] => 3,5 rum och kök
  [Area] => 97 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054
95,4 kvm enl. föreningens register [Tomtareal] => [Avgift] => 2 287 kr/mån inkl. vatten, bredband och basutbud kabel-tv )

Tjärhovsgatan 14

VACKER NATIONALROMANTIK MED DUBBLA KAKELUGNAR OCH BALKONG

FOTO: OZOLLAPA STYLING: LINGSELL TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Tjärhovsgatan 14, 3 tr
Område
Södermalm
Våning
3 av 5, hiss finns
Rum
3,5 rum och kök
Area
97 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054
95,4 kvm enl. föreningens register
Avgift
2 287 kr/mån inkl. vatten, bredband och basutbud kabel-tv

Driftskostnader

El
16 000 kr/år
Försäkring
2 400 kr/år
Total driftskostnad
18 400 kr/år
Drift räknat på
3 personer
Kommentar
Uppvärmning via direktverkande el, därav lite högre elkostnader.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Beck kaffebar
Passion för kaffe på Tjärhovsgatan 3
In Bloom
Har blomsterhandeln på Östgötagatan tagit sitt namn från Nirvanalåten?
Babylon
Finfin öl, hipsters och polska piroger
Forsgrénska badet
Den vackra simhallen i Medborgarhuset
Madam
Kimchi och annat koreanskt smarr på Tjärhovsgatan 5

ARKITEKTUR NATIONALROMANTIK

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Höög & Morssing 1913–1914

Kvarteret Gråberget hör till de äldsta kvartersnamnen på Södermalm, benämnt sedan cirka 1650. I kvarteret fanns bland annat kvarnen Borgmästarquarn som troligen gett namn till restaurang Kvarnen som nu huserar i kvarteret. Det hus som idag står på tomten Gråberget 17 i hörnet av Tjärhovsgatan och Östgötagatan uppfördes 1913–1914 och ritades av arkitektduon Anders Höög och Gunnar Morssing. Tillsammans ritade de ungefär 140 hus i Stockholm under 20 års tid. Bland de mer kända byggnaderna finns Folkoperan på Hornsgatan och Bonnier Tidskrifters hus på Sveavägen. Gråberget 17 är en pampig nationalromantisk byggnad med småspröjsade fönster, en ljust crémefärgad putsfasad och burspråk i bägge riktningar.

FÖRENINGEN

Brf Gråberget 17

Antal lägenheter och lokaler

Brf Gråberget 17 är en s.k. äkta bostadsrättsförening som äger marken där deras hus står. Föreningen består av 24 lägenheter med bostadsrätt och 6 lokaler med hyresrätt.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till ca 10,5 mkr, vilket ger oss ett nyckeltal på 5 909 kr/kvm bostadsrättsyta. Föreningens kassa uppgick 2020 till ca 1,9 mkr. Föreningen visade positivt resultat de två senaste bokslutsåren (plus 56 tkr 2020 respektive plus 234 tkr 2019). Lokalintäkterna uppgick 2020 till strax under 1,5 mkr. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar.

Förvaltning

Ekonomisk förvaltning via Kanold Redovisning och fastighetsskötsel via Storholmen.

Renoveringar

Se utförlig lista på sid 3-4 i årsredovisningen.

Kommande renoveringar

Uppdaterad info om stambytet som gick ut till föreningens medlemmar den 19 april 2022. "Arbetet med att planera stambyte pågår för fullt. Vi har haft ett flertal möten med Storholmen och konsulterna som ansvarar för de tekniska underlagen för stambytet.

Det vi bland annat jobbar med är förslag på vilken standard vi ska ha i badrummen/wc. Att hålla en rimlig nivå på kostnaderna är förstås viktigt, men vi försöker sätta en någorlunda hög standard. Kortfattat så blir det troligtvis två typer av standard som medlemmarna kan välja mellan. En tidstypisk variant (äldre stil) och en modern variant, båda med olika färgskalor. Golvvärme och infällda spotlights är också tänkt att ingå. Tanken är sedan att varje medlem skall kunna göra tillval och ändringar utöver standard, som de själva får bekosta.

Under slutet av nästa vecka är det tänkt att Storholmen skall skicka ut offertförfrågan till olika entreprenörer. Datum för byggstart är därför inte bestämt ännu, men som det ser ut just nu så tror vi att det kan bli någon gång runt september.

Vi förstår att detta säkert väcker frågor och att det är viktigt att få veta mer exakta tidpunkter för att kunna planera hösten. Innan vi har en upphandlad entreprenör har vi inga fler svar, men samla gärna era frågor och ta med till årsstämman den 17 maj, då bör vi ha fler svar och projektledaren för stambytet kommer att närvara."

Kabel-tv och bredband

Basutbud kabel-tv och bredband via Tele2 ingår i månadsavgiften.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga ligger i ett gårdshus och har tre tvättmaskiner, ett torkskåp och torktumlare. Gemensamhetslokal med pingisbord, hobbyrum, cykelrum. Föreningens gård har grill och utemöbler.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett vindsförråd om ca 6 kvm.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Överlåtelseavgift på ca 1 208 kr betalas av köparen. Pantsättningsavgift på ca 500 kr/pant.

Antal rum

Lägenheten är enligt föreningens register registrerad som en trea. Nuvarande ägare har satt upp en vägg i köket för att återskapa den tidigare sovalkoven på originalplanritningen. Det rummet uppgår till ca 5 kvm och har ljusinsläpp via eget fönster. Boverkets gräns för ett rum är dock 7 kvm varför vi redovisar det som ett s.k. halvrum.

Kontroll information

Ovanstående information kommer från årsredovisning 2020, föreningens hemsida samt kontakt med styrelsen den 24 mars 2022. Uppgift som är av särskild vikt för spekulant bör stämmas av med styrelsen.

OMRÅDET

Här bor du med supercentralt läge på Södermalm, men ändå ett steg in från myllret, mitt mellan Götgatans puls, kulturbebyggelsen på Katarinaberget, SoFo och Mosebacke. Här finns en urban känsla med mycket liv, men samtidigt en gemytlig atmosfär bland dem som bor just här. När du vill gå ut och äta eller köpa take away har du förmodligen stadens mest varierade och största utbud av restauranger och caféer att välja och vraka bland. Det är nära till det mesta på Söder – Mosebacke, Götgatsbacken, Medborgarplatsen, Mariatorget och SoFo ligger alla på kort avstånd, man rullar snabbt ner till stan från Slussen och den som pendlar har tunnelbana, bussar och pendeltåg nära.