Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Ansgariegatan 1
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 1.5 av 5, hiss finns
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 90 kvm
Förvaltarens information. [Tomtareal] => [Avgift] => 5 278 kr/mån Inkl värme & vatten )

Ansgariegatan 1

VACKER SEKELSKIFTESLÄGENHET MED BALKONG MOT GÅRD

TEXT:MURÉN FOTO:SYLWAN STYLING:LINGSELL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Ansgariegatan 1
Område
Södermalm
Våning
1.5 av 5, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
90 kvm
Förvaltarens information.
Avgift
5 278 kr/mån Inkl värme & vatten

Driftskostnader

El
6 000 kr/år
Försäkring
3 000 kr/år
Total driftskostnad
9 000 kr/år
Drift räknat på
3 personer

planskiss

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: N J Nilsson 1903-1906

Bjälken 6 bildar tillsammans med intilliggande hus i kvarteret en rad av tidstypiska fasader mot Lundagatan. Byggnaden, som ligger i hörnet mot Ansgariegatan, uppfördes under åren 1903–1906 och ritades av N J Nilsson. Byggherre och byggmästare var Allan Abenius och Lars Petter Törnvall, som stod bakom flera av byggnaderna i kvarteret. När huset var nytt innehöll det bara större lägenheter om tre respektive fem rum och kök. Hiss och elbelysning fanns redan då och golv och trappor var belagda med vit marmor där en röd matta hälsade boende och besökare välkomna. Huset är en vinkelformad hörnbyggnad med en tillhörande gårdsflygel. Bjälken 6 är, liksom alla övriga fastigheter mot Lundagatan i kvarteret Bjälken, grönklassad i Stockholms stads kulturhistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaderna är särskilt värdefulla ur historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synvinkel.

FÖRENINGEN

HSB:s BRF Bjälken nr 178 i Stockholm

Föreningen:

Hsb Brf Bjelken nr 178 i Stockholm är en s.k. äkta bostadsrättsförening som består av 29 lägenheter med bostadsrätt om 2309kvm och 4 lokaler med hyresrätt om 590kvm. Föreningen bildades 1980. Föreningen äger marken som huset står på.

Ekonomi:

Föreningens långfristiga skulder ligger på ca 13,7 mkr vilket ger ett nyckeltal på 5 962 kr/kvm skuld boarea. Föreningen har ca 2.4Mkr i kassan. Lokalintäkterna uppgick 2021 till 759 777kr/år. Föreningen planerar att amortera ca 167500/år. I samband med att avgiften för 2022 höjdes med 2% meddelades även beslut att höja med 2% för 2023. Som omvärlden sedan dess har utvecklats kan föreningen inte utesluta att det blir mer än 2%. I nuläget har dock inget beslutats (kontrollerat 2022-11-02)

Bredband/TV

Via Tele2 som köpt upp comhem.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen accepterar inte juridisk person som medlem. Däremot accepteras delat ägande.

Överlåtelse och pantsättningsavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på ca 1 207,5 kr av säljaren. Pantsättningsavgift 483 kr tas ut av pantsättaren.

Tvättstuga

Det finns en tvättstuga över gården med 2 tvättmaskiner, 1 torktumlare, 1 torkskåp, mangel och centrifug. Aktuell lägenhet har tvättmaskin i badrummet.

Gemensamma utrymmen

Stor härlig innergård med grill på sommaren och sittgrupp samt cykelställ. Barnvagnsförråd ut mot Lundagatan 41. Cykelförråd finns i källaren.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett rymligt vindsförråd i samma trappuppgång som är cirka 6 m2 stort.

Renoveringar

Se en prydlig lista i årsredovisningen 2021 under förvaltningsberättelsen. Där nämns bland annat större renoveringar av byggnaden med stambyte, renovering av fasader och tak.

Planerade renoveringar

Målning av gatufasadernas fönster och balkongräcken samt underhållsåtgärder av samtliga balkongplattors ytskikt.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från årsredovisning 2021, kontakt med styrelsen den 02 november 2022 samt säljaren. Uppgifter som är av särskild vikt för spekulant bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Lilla Ansgariegatan är bara 140 meter lång och ligger på höjden mellan Hornsgatan och Lundagatan. Gatan är ingen körväg utan en parkväg, vilket gör boendet här lugnt och utan störande trafik. Detta är lugna bostadskvarter dit man åker om man bor. Samtidigt omges man av ett växande utbud av restauranger och caféer. Godaste brödet köper du på nyligen öppnade bageriet Svedjan som bara ligger hundra meter hemifrån. Granne med huset ligger Wirwachs malmgård, uppförd på 1770-talet.