Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Lorensbergsgatan 1A, 5 tr
  [Område] => Södermalm - Högalid
  [Våning] => 5 av 6, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 61 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 852 kr/mån Inkl Värme, VA, Basutbud TV-kanaler. Obligatoriskt tillägg om 119 kr/mån tillkommer för bredband, 1000 Mbit. )

Lorensbergsgatan 1A

SOCIAL TVÅRUMMARE MED KUNGSBALKONG, MORGONSOL OCH UTSIKT ÖVER RIDDARFJÄRDEN

TEXT: BECK REMNES FOTOGRAFI: BOUKARI STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Oliver Källenfors
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Lorensbergsgatan 1A, 5 tr
Område
Södermalm - Högalid
Våning
5 av 6, hiss finns
Rum
2 rum
Area
61 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 852 kr/mån Inkl Värme, VA, Basutbud TV-kanaler. Obligatoriskt tillägg om 119 kr/mån tillkommer för bredband, 1000 Mbit.

Driftskostnader

El
1 936 kr/år
Försäkring
2 675 kr/år
Övrigt
3 084 kr/år
Total driftskostnad
7 695 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Övrigt = Gas. Enligt säljarens uppgift, förbrukning är alltid individuellt.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Långholmen
Indio/Bio Rio
Restaurang Tjoget
Restaurang Barbro
Café Dello Sport

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: BOLIN OCH MOSSBERG 1926

Huggjärnet 22 med adress Lorensbergsgatan 1a och b ritades år 1926 av arkitekterna Bolin och Mossberg och stod klart år 1928. Bolin ritade främst hus i typisk tjugotalsklassicism i just Stockholm och detta var ett av hans sista verk innan han avled år 1933. Lorensbergsgatan 1 är en vacker och pampigt sexvåningsbyggnad med grön puts, klassiskt spröjsade fönster och franska balkonger samt kungsbalkonger med dekorativa smidesräcken. Bostadsrättsföreningen Lorensbergsgatan har en välskött innergård med utemöbler och grill dessutom finns planteringar på husets framsida.

FÖRENINGEN

Brf Lorensbergsgatan

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Huggjärnet 22. Föreningen består av 46 lägenheter, varav 45 är upplåtna med bostadsrätt och 1 är upplåten med hyresrätt. Föreningen har även 1 lokal med hyresrätt samt 13 garageplatser (Fn kö) samt en uthyrningsbar cykelbox, föreningen tittar på möjligheten för laddboxar. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1926 av arkitekt Bolin och Mossing.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen ombildades till bostadsrättsförening år 1998 från tidigare ha varit bostadsförening.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Nabo.

Garage och parkering

Föreningen har 13 garageplatser för bil och 2 platser för mc. Pris mellan 900-1100 kr/mån. Separat kö finns i dagsläget.

Urval av tidigare renovering

2004 Omfattande renovering av innergård, garage, källarplan, entréhall, tvättstuga, cykel- och barnvagnsrum. 2013 fasadrenovering, 2015-2017 Målning/renovering av tak, installation av bergvärme, säkerhetsdörrar till lägenheterna. 2017 renovering hiss, Avloppsstammar har filmats och bedöms i bra skick, styrelsen bedömer att stammarna behöver renoveras om ca 20 år. OVK

Kommande renoveringar

Inga större kommande renoveringar planerade. Dock utreder just nu en uppsättnings av laddstolpar i garaget.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2020 till ca 9 milj kr, vilket ger cirka 3 000 kr/kvm boyta.

Avgifter

Överlåtelseavgift: 2,5 % av prisbasbelopp faktureras köparen (1207,5). Pansättningsavgift: 1 % (483kr) av prisbasbelopp faktureras pantsättaren per pantsättning.

Inga kommande höjningar på månadsavgiften.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en gemensam innergård med grillplats och utemöbler. Dessutom har föreningen en övernattningslägenhet för medlemmar att nyttja utan extra kostnad. I källaren finns cykel och barnvagnsrum och tvättstuga. Tvättstugan är utrustad med tvättmaskin, torktumlare, mangel, torkskåp och en extra tvättmaskin för drop-in.

Bredband och tv

Bredband och tv levereras från Ownit och är en obligatorisk avgift om 119kr/mån utöver månadsavgiften.

Delat ägande

Delat ägande godkänns.

Juridisk person

Juridiska personer godkänns inte.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida samt kontakt med föreningen maj 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen direkt.

OMRÅDET

I Högalid har du en perfekt mix av stad och grönska. Här finns många grönytor och parkmiljöer som ramas in av Söder Mälarstrand liksom Årstaviken. Lorensbergsgatan ligger avskilt på en kort liten gata strax bortom Hornstulls myller. Grannbebyggelsen består till mesta del av byggnader från tiden kring förra sekelskiftet och 1920-talet. Här ligger bl.a Heleneborgs Malmgård där Alfred Nobels bror Emil förolyckades i en berömd explosion år 1864. Lummiga Långholmen och Reimersholme ligger som små kvartersöar för promenader och kvällsdopp, och på vägen hem via Pålsundet luktar det gott av tjära från de inoljade båtarna i kanalen nedanför huset. Ett stort utbud av restauranger och barer hittas utspridda i Hornstull, liksom matvarubutiker, bageri, apotek och systembolag. Hornstulls Marknad erbjuder food-trucks och second hand-fynd under sommarhalvåret. Träningsmöjligheter finns också en kort promenadsträcka från porten, såsom Friskis och Svettis, SATS, Fitness 24/7 samt utomhusgym nere vid Tanto. Kommunikationerna är ypperliga med både tunnelbana och bussar som tar dig till Sofo, Kungsholmen och vidare in mot city. Även Arlandabussen stannar här för resande som vill åka lite längre.