Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Oktobergatan 6C
  [Område] => Midsommarkransen
  [Våning] => 1 av 3, ej hiss
  [Rum] => 1 rum och kök
  [Area] => 35 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054
Uppmätning från 2017. 32 kvm enligt lägenhetsregistret. [Tomtareal] => [Avgift] => 1 909 kr/mån Inkl. V/A, basutbud kabel-tv samt bredband. )

Oktobergatan 6C

VARM OCH VÄNLIG ENRUMMARE MED KAKELUGN OCH UTSIKT ÖVER DEN LUMMIGA INNERGÅRDEN

FOTO: SPINELL STYLING: COPPARSTAD TEXT: KLANG

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Oktobergatan 6C
Område
Midsommarkransen
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
1 rum och kök
Area
35 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054
Uppmätning från 2017. 32 kvm enligt lägenhetsregistret.
Avgift
1 909 kr/mån Inkl. V/A, basutbud kabel-tv samt bredband.

Driftskostnader

El
5 885 kr/år
Försäkring
2 871 kr/år
Total driftskostnad
8 756 kr/år
Drift räknat på
1 person

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Örnbergets bad
10min med cykeln, perfekt för ett kvällsdopp
AB. Café
helgfrukost i solen
Söderbergs bageri
bästa bageriet med stort utbud även mycket veganskt
Tellus Bio & Tellus Pizza
riktig klassiker!
Andra våningen
jättefin vintage butik

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: ALBIN BRAG 1911

Enligt bebyggelseregistret anlitades ett av den tidens ledande arkitektkontor, Hagström & Ekman, samt arkitekten Albin Brag, till att rita de tre kvarteren som utgör Brf Tellusborg. De ligger alla kring den fina parken Julikullen. Nybyggnadsritningarna till byggnaderna saknas, så vem som ritat vad går idag inte att fastställa. Albin Brag var en mycket anlitad arkitekt som bland annat ritade flera större villor, till exempel Villa Pauli i Nacka. Hagström och Ekman var en av de mest produktiva arkitektfirmorna runt sekelskiftet och ritade runt 144 byggnader, många på Östermalm som Strandvägen 7A-C där bland annat Hotel Diplomat ligger. Författaren Kjell Johansson är uppvuxen i föreningen och har skildrat området och livet här i sina böcker. Brf Tellusborgs byggnader är alla likartat utformade med gulputsade fasader, rödmålade fönster och röda plåtklädda tak med detaljer som burspråk och takkupor. Ingen lägenhet är dock den andra lik och det är spännande att komma hem till grannar och se hur bostäderna vuxit fram till det de är idag tillsammans med familjerna som bott i dem. Den här lägenheten ligger i kvarteret Järneken som har grön och trivsam innergård med flera grillar, utemöbler och lekplats. Föreningen ordnar evenemang som kräftskiva och loppisar och har gemensamma städdagar. I hela bostadsrättsföreningen finns 220 lägenheter och 16 kommersiella lokaler. För de boende finns dessutom en festlokal, ett övernattningsrum, gym, bastu, snickerirum, cykelförråd, sopsortering med kompost och två tvättstugor.

FÖRENINGEN

HSB Brf Tellusborg i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Silverpoppeln (detta hus), Järneken, samt Cypressen och dessa bebyggdes mellan 1910-1912. Fastigheterna är K-märkta med grönklassad (Bebyggelsen är särskilt värdefull från historisk/kulturhistorisk och miljömässig eller konstnärlig synpunkt). Föreningen består av 220 lägenheter och totalt 16 hyresrättslokaler (14 st butikslokaler och 2 större förråd). Lokalhyresgästerna är bland annat en cykelaffär, blomsteraffär, kläddesigner, kiosk, gallerier samt bio och restaurang/kafé.

Mark

Föreningen förvärvade fastigheten 1992. Föreningen äger marken.

Förvaltare

Ekonomisk och teknisk förvaltning sköts av Nabo.

Urval renoveringar

Under årens lopp har dessa fastigheter renoverats och moderniserats. 2003 renoverades tak och fasad och 2011 målades trapphusen om. 2012 blev tvättstugan renoverad samt gym och bastu. 2015 gjordes OVK-besiktning av samtliga lägenheter. I föreningen byts stammar stegvis i samband med badrum och köksrenoveringar. Detta bekostas av föreningen och sker så smidigt att man ej behöver evakuera lägenheten. Källarstammarna byttes 2015/2016. Takarbeten, 2018/2019. Renovering av trapphus, samt upprustning av tvättstugan i Järneken, 2019. Portrenovering, 2020.

Kommande renoveringar:

Inget stort renoveringsprojekt finns planerat, endast löpande underhåll. Underhållsbehovet följs upp enligt befintlig underhållsplan och ligger på ca 3,7 miljoner kr i snitt årligen. Se senaste årsredovisning (2020/21).

Ekonomi

Föreningen har länge haft en stark ekonomi. Enligt årsredovisningen 2020/21 finns det ca 10MKR i kassa & bank och de långfristiga lånen är ca 47MKR ,vilket ger en belåningsgrad på ca 3 900 kr/kvm. Det finns inget beslut om avgiftshöjningar.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Säljaren betalar överlåtelseavgift om ca 2,5% av prisbasbeloppet samt en pantsättningsavgift om 1% av prisbasbeloppet.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Se föreningens hemsida för mer information om uthyrning.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Folksam. Hemförsäkring tecknas individuellt av bostadsrättshavarna men bostadsrättstillägg ingår kollektivt i föreningens försäkring.

Städning

Trappstädningen sköts av städföretag så det är inget de boende själva behöver ombesörja. En gemensam städdag av gården sker vår respektive höst. Föreningen har även sortering av återvinningsbart avfall, såsom tidningar, glas, kartong, plastförpackningar, grovsopor, aska, batterier samt metall.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en mycket vacker fin och grön trädgård som binder ihop husen i föreningen. Flera uteplatser och grillmöjligheter finns att njuta av. Lekställning och sandlåda finns även till barnen. Tvättstugor samt hobbyrum och ett relaxutrymme med bastu som är väldigt uppskattat bland medlemmarna. Övrigt finns festlokal samt övernattningsrum på Aprilgatan 8 och ett gym! Övernattningsrummet kostar 200 kronor första natten och därefter 100 kronor följande natt. Föreningslokalen nyttjas avgiftsfritt. Cykelförråd och barnvagnsrum finns lättillgängligt med ingång från gården.

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd.

Tvättstugor

Det finns två tvättstugor utrustade med tre maskiner och nya torktumlare på Majstångsvägen 5 samt Ringdansvägen 5.

Bredband och kabel-tv

Bredband via Stockholms stadsnät (100Mbit/s) och kabel-tv via Sappa ingår i avgiften.

Juridisk person/delat ägande

Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen. Delat ägande godkänns.

Parkering

Avgiftsbelagd parkering på gatorna i området. Den som är folkbokförd inom området kan ansöka om boendeparkeringstillstånd hos kommunen.

Hemsida

Läs gärna mer på föreningens informativa hemsida http://www.tellusborg.com

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, kontakt med styrelsen och senaste årsredovisning 2020/21. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På Midsommarkransens mysiga gator blandas hus från olika tidsepoker med små butiker, restauranger och caféer. Här finns också den hundraåriga, lokala biografen Tellus med film, föredrag och konserter. Småstad möter storstad då du på tio minuters cykelfärd kan befinna dig på Södermalm. Området är kreativt och roligt likväl som barnvänligt, perfekt både för en kaffe i solen eller en öl på en uteservering med trevliga parker och stammishak i kvarteren. Som boende på denna adress har du även tunnelbanans röda linje bara några minuter bort.