Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Andel i bostadsförening
  [Adress] => Heleneborgsgatan 7A, 3tr
  [Område] => Södermalm - Högalid
  [Våning] => 3 av 5, hiss finns
  [Rum] => 1 rum
  [Area] => 43 kvm
Enligt uppmätning
Enligt föreningens register är lägenheten registrerad som 38 kvm. [Tomtareal] => [Avgift] => 1 939 kr/mån Inkl. Värme, VA, TV Basutbud & Bredband. )

Heleneborgsgatan 7A

RENOVERAD ETTA MED KVALITETSKÖK OCH ORIGINALGOLV STRAX OVANFÖR SÖDER MÄLARSTRAND

TEXT: BECK REMNES FOTOGRAFI: ONO STYLING: STAAF

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Oliver Källenfors
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Andel i bostadsförening
Adress
Heleneborgsgatan 7A, 3tr
Område
Södermalm - Högalid
Våning
3 av 5, hiss finns
Rum
1 rum
Area
43 kvm
Enligt uppmätning
Enligt föreningens register är lägenheten registrerad som 38 kvm.
Avgift
1 939 kr/mån Inkl. Värme, VA, TV Basutbud & Bredband.

Driftskostnader

El
2 700 kr/år
Försäkring
1 700 kr/år
Övrigt
2 039 kr/år
Total driftskostnad
6 439 kr/år
Drift räknat på
1 person
Kommentar
Övrigt = Gas. Enligt säljarens uppgift, förbrukning är alltid individuellt.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Tjoget
Café Dello Sport
Indian Garden
Långholmen för bad och promenader
Skinnarviksparken med den bästa utsikten

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: SAM KJELLBERG 1913

Fastigheten Muttern 7 på Heleneborgsgatan 7 har ritningar signerade Sam Kjellberg och byggnaden uppfördes mellan åren 1913–1917. Sam Kjellberg verksamhet som arkitekt sträcker sig från år 1885-1930 och hans praktik var omfattande. I inventeringsarbetet Malmarna anges ett åttiotal arbeten i Stockholm vilket renderar honom platsen som en av tidens mest produktiva arkitekter. Sam Kjellberg var samtida med konstnärligt ledande arkitekter och hans samarbete med arkitekten Victor Dorph är av särskilt intresse. Dorph skulle så småningom bygga upp ”Nordens största arkitektkontor” med 238 utförda byggnader i Stockholm. Huvuddelen av Sam Kjellbergs produktion gäller framför allt bostadshus i innerstaden, där Heleneborgsgatan 7A utgör ett anspråkslöst exempel. Mer påkostade exempel kan man hitta vid Birger Jarlsgatan i till exempel kvarteret Landbyska verket 2 och 3 nära Stureplan och fem fina hus på Östermalm och i Vasastan i samarbete med Victor Dorph. En specialitet som ger Sam Kjellberg en spännande profil som arkitekt är hans popularitet som restaurangplanerare, bland annat anlitad av SARA-bolaget. Bland hans arbeten inom det området finns än idag uppskattade folkliga restaurangmiljöer som Kvarnen, Pelikanen, Norra Brunn, Damberg med flera.

FÖRENINGEN

Bostadsföreningen 7 Muttern u.p.a.

Bostadsförening

Bf 7 Muttern u.p.a. är en bostadsförening som bildades 1913. Den har som ändamål att förvalta fastighetens tomt nr 7 i kvarteret Muttern med adress Heleneborgsgatan 7, och där bereda bostäder åt sina medlemmar. I föreningen finns 44 lägenheter och två lokaler fördelade på ett gathus, med två uppgångar, och ett gårdshus.

Föreningen övertog fastigheten

År 1913.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av bostadsföreningen. Fastighetsskötare är Björn Johansson som ser över huset en gång i veckan.

Parkering

Boendeparkering på gatan.

Renovering

2020 Renovering av fuktskadad lägenhet gårdshuset. 2013 takrenovering gathus, 2010 fönsterrenovering, 2010 renovering av tvättstuga, 2004 takrenovering gårdshus, 1998 stammar, 1990-92 fasadrenovering, 1970 elstigar.

Kommande renoveringar

Inga renoveringar planeras. Möjligen insidan av hisskorgarna som är ganska risiga.

Ekonomi

Föreningens ekonomi är god och den totala skulden uppgår till ca 12.9Mkr. Föreningens skuld per kvm uppgår till ca 4,8Tkr enligt årsredovisningen för 2021.

Avgifter

Överlåtelseavgift: 2,5 % av prisbasbelopp faktureras säljaren eller köparen. Pansättningsavgift: 1 % av prisbasbelopp faktureras pantsättaren per pantsättning.

Inga kommande höjningar på månadsavgiften.

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd och ett källarförråd.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga med 3 tvättmaskiner, 2 torktumlare, torkskåp och kallmangel. Bastu med dusch, barnvagnsrum i entrén, plats för cyklar på gården. Fin gård med grill och bärbuskar. Föreningen har även ett eget sorteringsrum för återvinning och det finns möjlighet att kompostera matavfall.

Bredband och tv

Föreningen erbjuder kabel-tv och bredband via Tele2, vilket ingår i avgiften.

Föreningens hemsida

https://bf7muttern.bostadsratterna.se/

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och föreningens årsredovisning från 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras direkt med föreningen.

OMRÅDET

Heleneborgsgatan är en central gata som sträcker sig längs med övre delen av Hornstull ända bort till trapporna invid Skinnarviksparken och Skinnarviksberget - Stockholms innerstads högsta berg som bjuder på fantastiska panoramavyer över staden och vattnet. Här bor du granne med Söder Mälarstrand och Högalidsparken, och på ett fåtal minuter når du de gröna oaserna Tantolunden, Långholmen och Reimersholme med sina promenadstråk och badplatser. Kvarteren är naturnära och samtidigt belägna mitt i stadsvimlet, kanske är det vad som gör Hornstull så speciellt; ett eget centrum bestående av butiker, mataffärer, apotek, bibliotek, gym, systembolag, barer, takbar, restauranger och caféer omringat av vatten. Kommunikationerna är ypperliga med stadsbuss 4 liksom tunnelbanan och flygbussar som hittas en minut hemifrån.