Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Sätraängsvägen 142, Högst upp
  [Område] => DANDERYD
  [Våning] => 2 av 2, ej hiss
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 59 kvm
Föreningens information. [Tomtareal] => [Avgift] => 3 851 kr/mån Inkl. Värme, VA, Balkongtillägg och basutbud TV. Obligatoriskt tillägg om 132 kr per månad tillkommer för bredband. [Pris] => 2 350 000 kr Utgångspris )

Sätraängsvägen 142

INTILL STRANDPROMENADEN - TVÅRUMMARE ANNO 1950 MED BALKONG ÖVER EKDUNGAR & ÄNGAR

STYLING: STAAF FOTO: EMILSSON TEXT: BECK-REMNES

VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Oliver Källenfors
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Sätraängsvägen 142, Högst upp
Område
DANDERYD
Våning
2 av 2, ej hiss
Rum
2 rum
Area
59 kvm
Föreningens information.
Avgift
3 851 kr/mån Inkl. Värme, VA, Balkongtillägg och basutbud TV. Obligatoriskt tillägg om 132 kr per månad tillkommer för bredband.
Pris
2 350 000 kr Utgångspris

Driftskostnader

El
4 450 kr/år
Försäkring
2 058 kr/år
Total driftskostnad
6 508 kr/år

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Namida Sushi Bar
Den lilla lokala sushin precis runt hörnet
Badstenarna
Utmed strandpromenaden vid Edsviken bara några minuter bort
Rinkebyskogen
Med elljusspår och utegym samt fina skidspår på vintern
Sätra ängars hundraåriga ekar
Picknick kring prästgårdens grönområden

ARKITEKTUR 1950-1965

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: ARKITEKT OKÄND 1956

Huset på Sätraängsvägen är ett fint exempel på tidens lamellhus, huvudsakligen uppförda i tre våningar med källare. Spritputsade fasader alternativt ytterväggar murade av lättbetong och klädda med fasadtegel var vanligt förekommande, prydda med tvåluftsfönster - gärna i kombination av en större och en mindre ruta. I vardagsrummet var det dock populärt att sätta in stora fönster med höga rutor och lägre bröstning (likt lägenheten på Sätraängsvägen) vilket släpper in extra mycket dagsljus. Lamellhusen placerades ofta i oregelbundna mönster längs gatorna med gårdsrum åt söder, förskjutna och vinklade huskroppar bildade sammanhängande fasader. Ljusa fönsteromfattningar, balkongfronter i profilerad plåt med starka kulörer, sadeltak med rött tegel och portar på regelbundna avstånd skapade låga och inbjudande bostadsområden placerade i naturen, en känsla som lever kvar än idag. Föreningen BRF Sätra Äng fick förfrågan om att köpa fastigheterna den 16 november år 2004 men har funnits sedan år 1984. Föreningen har en föreningslokal som går att hyra och ett eget gym för medlemmar. Det finns också garage med p-platser tillgängliga mot avgift via ett kösystem samt alltid gott om boendeparkering utmed Sätraängsvägen. Brf Sätra Äng upplåter 238 lägenheter. Vidare så har föreningen 8 lokaler där näringsverksamhet bedrivs. I föreningens fastighet finns en restaurang med uteservering, en sushirestaurang och frisersalong.

FÖRENINGEN

BRF Sätra Äng

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Brottaren 1, Orienteraren 1, Orienteraren 2 och Höjdhopparen 1. Föreningen består av 246 lägenheter, varav 234 är upplåtna med bostadsrätt och 12 är upplåtna med hyresrätt. Föreningen har även 11 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har funnits sedan 1984, men ombildades och övertog fastigheterna år 2005.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Delagott.

Garage och parkering

Det finns 22 garageplatser, 14 parkeringsplatser och 4 mc-platser (i garage) som föreningen ansvarar för. För aktuell information om lediga parkeringsplatser, vänligen kontakta föreningens förvaltare. Dessutom finns ca 130 platser längs Sätraängsvägen och Ugglebacken på kommuns mark där gäller boendeparkering, information om priser finns på kommunens hemsida.

Mc-plats i garage: Avgift 250 kr/mån, har separat kö.

Bilplats på P-plats: Avgift 288 kr/mån, har separat kö.

Bilplats i Garage: Avgift 500 kr/mån, har separat kö.

Genomförda renoveringar, i urval

2002 – Byttes samtliga tvättmaskiner ut. 2010 – Byttes samtliga V/A stammar, el-stigare kompletterades. 2011-2012 – Renoverades trappuppgångarna samt brickor för att boka tvättstugan elektroniskt. 2017 – Fortsatt underhåll av golv i tvättstugor och källare samt i alla trapphus. Föreningslokalen renoverades med nytt stengolv. En hyresrätt har renoverats enligt plan. Passersystem till miljöstationerna har installerats. 2018 – Justering av värme och ventilation påbörjades, byte av tak och dränering har utförts. 2019 – Arbetet kring värme och ventilation, ett flertal frånluftsfläktar har bytts ut och OVK utfördes. 2020 – Hissar har renoverats.

Kommande renoveringar:

Föreningen kommer de närmsta åren utföra relining i bottenplattan, inget som påverkar lägenheter eller trapphus. För utförligare tabell över kommande renoveringar så har föreningen en underhållsplan upprättad, den sträcker sig 40 år fram i tiden och återfinns på föreningens hemsida.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2021 till ca 120 mkr, vilket ger cirka 7800 kr/kvm boyta, vilket får ses som en normal belåningsgrad. Föreningen har kvar 12 st hyresrätter, som säljs som bostadsrätt vartefter de friställs, vilket är en mycket god tillgång och bra kassareserv. Även en stor lokal som varit förskola, planeras att byggas om till lägenheter och upplåtas med bostadsrätt.

Avgifter:

Överlåtelseavgift: 2,5 % av prisbasbelopp faktureras säljaren eller köparen. Pansättningsavgift: 1 % av prisbasbelopp faktureras pantsättaren per pantsättning.

Inga kommande höjningar på månadsavgiften.

Förråd

Lägenheten disponerar ett stort vindsförråd om ca 8,5 kvm.

Gemensamma utrymmen

Boende i föreningen har tillgång till 3st tvättstugor. Belägna på Sätraängsvägen 112, 130 (även ingång från 128) och 136. Föreningen har även en föreningslokal anpassad för upp till 60 personer. Lokalen har glas, bestick och tallrikar, bord och stolar. Föreningens medlemmar har även tillgång till gott om cykelparkering utmed de olika husen samt ett helt nytt gym.

Bredband och tv

Fastigheten är ansluten till Telia fiber. I avgiften ingår internet om 100mbit/s. Mot en extra kostnad kan man öka på detta upp till 1000 mbit/s. I fiberuppkopplingen ingår också ett basutbud av TV-kanaler från Telia.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2020 samt föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras direkt med föreningen.

OMRÅDET

Sätra Äng vid Edsviken i nordvästra Danderyd är ett grönområde med ängar, ekdungar, prästgård och kyrka som gränsar till Sollentuna kommun. Området kring prästgården har en lång historia, och omnämns redan på 1400-talet. Gårdens byggnader har under tidernas lopp flera gånger ersatts med nya. Senast år 1969, då nuvarande mangårdsbyggnader uppfördes efter uppmätningsritningar av de gamla 1700-talsbyggnader. Det var i dessa trakter som bland annat författaren Carl Jonas Love Almqvist fann miljön för många episoder i sina berättelser. Ängarna används idag inte i ett aktivt jordbruk även om de klipps av en lokal bonde som tar gräset och använder som foder. Ängarna består av en övre del där det oftast finns fotbollsmål och ibland en besökande cirkus. Den nedre delen har en badplats med sandstrand och stort utrymme för picknick och lek. Omkring Sätraängsvägen hittas en blandning av lägenheter, villor och radhus, en lugn och trygg miljö med promenadavstånd till vattnet och skogen. Kommunikationerna är smidiga med tunnelbana och bussar som tar dig in till city på strax över 30 minuter.