Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Stig Lindbergs gata 21
  [Område] => Gustavsberg
  [Våning] => 2 av 7, hiss finns
  [Rum] => 5 rum
  [Area] => 127 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 7 205 kr/mån Inkl. Värme & Balkongtillägg. )

Stig Lindbergs gata 21

VACKER VÅNING I GAMLA FABRIKSHUSET - BALKONG & MÖJLIG TERRASS MED LÄGE I HAMNEN

TEXT: BECK REMNES FOTOGRAFI: ONO STYLING: LINGSELL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Oliver Källenfors
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Stig Lindbergs gata 21
Område
Gustavsberg
Våning
2 av 7, hiss finns
Rum
5 rum
Area
127 kvm
Förvaltarens information
Avgift
7 205 kr/mån Inkl. Värme & Balkongtillägg.

Driftskostnader

El
1 560 kr/år
Försäkring
2 545 kr/år
Total driftskostnad
4 105 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Enligt säljarens uppgift. Förbrukning är alltid individuellt.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Cafét Kafferosteriet och pizzerian Kersh
Endast 1 minut från bostaden
Villagatan
Farsta slottsvik badbygga
Kattholmen resturang
Porslinsfabriken

Industriarkitektur

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: OLOF THUNSTRÖM 1930

Porslinskvarteren och dess historia

I mitten av 1600-talet anlade Gustav Gabriel Oxenstierna och hans driftiga hustru Maria Sofia De la Gardie, kallad Sveriges första kvinnliga storföretagare, ett tegelbruk i anslutning till hemmet på Farsta gods vid Farstaviken. Maria Sofia döpte bruket till Gustavsberg efter sin man som avled i samma veva. På 1820-talet när nya krafter tagit vid på platsen vidgades verksamheten även till porslinstillverkning och fortlöpte med varierad framgång. På 1860-talet, under ledning av Wilhelm Godenius, fördubblades omsättningen och antalet anställda. Under 1900-talets första decennier moderniserades bruket och man anställde bland annat Wilhelm Kåge som kom att bli mycket betydelsefull för verksamheten. År 1937 tog Kooperativa förbundet över som ägare och utvidgade tillverkningen med Sanitetsporslinsfabriken, ritad av en av de ledande krafterna på KF:s arkitektkontor, Olof Thunström. Dessutom tillkom en ny fabrik för hushållsporslin där bland annat storsäljarna Spisa Ribb, Terma och Berså tillverkades. Porslinet och keramiken gjorde Gustavsberg känt, men sanitetsporslinet stod för de stora inkomsterna. Stig Lindberg blev porslinsfabrikens konstnärliga ledare år 1949 och har nu med självklarhet fått en gata i området uppkallad efter sig. Men på 1970-talet vände konjunkturen och pö om pö såldes de olika verksamheterna ut, och till slut, år 1994, avyttrade KF de sista delarna av bolaget. Keramiken och den konstnärliga verksamheten lever dock kvar, om än i mindre storlek, och sanitetsporslinet tillverkas ännu på orten, men på annan plats. Lägenheten på Stig Lindbergs gata 21 är en av åtta kvarvarande lägenheter i Brf Fabrikshuset, och byggnaden har idag ett kulturhistoriskt intresse.

FÖRENINGEN

Brf Fabrikshuset

Föreningen

Brf Fabrikshuset (org. 769628-1034) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Värmdö Gustavsberg 1:466 år 2014. Föreningen består av två flerbostadshus; Fabrikshuset och Lanterninhuset, med adresserna Stig Lindbergs gata 15, 17 A-B, 19 A-B, 21 samt Wilhelm Kågesgata 96 och omfattar 250 lägenheter med bostadsrätt samt 4 lokaler. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Föreningens totala lån uppgår till ca 170 Mkr, lägenhetsytan till 14 645 kvm fördelat på 240 st lägenheter. Lån per kvm är ca 11.600 kr. I Lanterinhuset (Wilhelm Kåges gata) finns fyra lokaler (alla uthyrda) om totalt 480 kvm. Föreningen kommer till nästa år att höja avgifterna med ca 2%. (ca 143kr/månad för denna lägenhet)

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 3,5% samt en pantsättningsavgift på 1,5% av gällande prisbasbelopp.

Renoveringar, i urval

Fabrikshuset är byggt 1939. 2010 påbörjades en omfattande byggnation där skalet bevarades och lägenheter byggdes. Hela fastigheten är en nybyggnation och inga kommande renoveringar är aktuella.

Bredband och kabel-tv

Föreningen är ansluten till IP Onlys öppna nät vilket innebär att medlemmarna har tillgång till ett brett utbud av tjänster inom tv, bredband och telefoni, medlem tecknar eget avtal.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga, cykelförråd, barnvagnsrum och garage. På taket finns Stockholms längsta takterass med utsikt över Gustavsbergs Hamn, här finns utemöbler och en del av terrassen är bokningsbar.

Parkering/ garage

Föreningen förfogar över totalt 110 garageplatser varav 20st är laddplatser för elbil. Vanliga garageplats kostar 950 kr/mån. Vidare finns tjugofem gästplatser i garaget.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad.

Medlemskap

Delat ägande accepteras, juridisk person, vid förfrågan.

Hemsida

www.fabrikshuset.se

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument på hemsidan, samt föreningens årsredovisning från 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen direkt.

OMRÅDET

Gustavsberg är centralort i Värmdö kommun mysigt tack vare den skärgårdsmiljö som den ligger i. Balansen mellan stad och land är väl avvägd, här bor du havsnära och samtidigt på snabbt pendelavstånd till centrala Stockholm. Bussarna går var 10:e minut och du är inne på Södermalm på 20 min med bil. Det gamla fabriksområdet ligger med bästa läge invid Farstaviken med flera småbåtshamnar. En levande stadsdel med bostadshus, butiker, restauranger, caféer och parkområden. Bara 10 minuter bort hittas hästgårdar och mysiga badställen, och hamnen ligger endast tre minuter från bostaden där man enkelt kan få båtplats. I området ligger också Iittala outlet, Gustavsbergs fabriksförsäljning och Gustavsbergs museum.