Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Erstagatan 13
  [Område] => Södermalm - Sofia
  [Våning] => 1 av 4, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 42 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 130 kr/mån inkl. värme,vatten Kabeltv bas och bredband från Bahnhof. )

Erstagatan 13

MYSIG, SOCIAL OCH VÄLPLANERAD JUGENDTVÅA

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Erstagatan 13
Område
Södermalm - Sofia
Våning
1 av 4, hiss finns
Rum
2 rum
Area
42 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 130 kr/mån inkl. värme,vatten Kabeltv bas och bredband från Bahnhof.

Driftskostnader

El
4 168 kr/år
Försäkring
1 788 kr/år
Total driftskostnad
5 956 kr/år

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

· Café Nizza
· Folii
· Pom och Flora
· Voisine
· Kajsa på Kajen

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1909 Gustaf Ameén

Huset

Kvarteret Fyrtornet på östra Södermalm byggdes under 1900-talets första decennium efter att Stockholms stad beslutat att där uppföra bostäder för arbetare. De fem husen, som först och främst innehöll enrummare med kök, stod färdiga i omgångar. Arkitekt var Gustav Améen, chef vid Stockholms stadsbyggnadskontors husbyggnadsavdelning. Améen står bakom flera kända byggnader i Stockholm, till exempel Hazeliusporten vid Skansen. Han arbetade tillsammans med Isak Gustaf Clason med nybyggnaden av Nordiska museet, och han ledde arbetet med restaureringen av Drottningholms slott 1907–1912. Kvarteret Fyrtornet har en intressant historia som några av de första hyreshus som Stockholms stad uppförde för att förbättra bostadssituationen för stadens mindre välbeställda, och visar även på hur stor omsorg man lade ner på detta byggande. Fasaderna har många vackra detaljer och bevarar än idag mycket av sitt ursprungliga utseende. Alla hus har sin individuella utformning men likheterna är också stora. På Erstagatan 13 fick huset en relativt påkostad beklädnad av släthuggen kalksten i bottenvåningen och även dekorativa portar. De boende har en lugn och levande innergård med gräsmatta, träd och planteringar, cykelförvaring under tak, utemöbler och grill samt en liten lekpark och ett källsorteringsrum. Tvättstuga finns i samma trappuppgång som lägenheten. Brf Fyrtornet 1 är en ambitiös och välskött bostadsrättsförening som fortfarande har ett större antal hyresrätter som dolt kapital.

FÖRENINGEN

Brf Fyrtornet 1

Allmänt

Brf Fyrtornet 1 är en äkta bostadsrättsförening och föreningen registrerades 1999. Föreningen förfogar över 88 lägenheter, varav 78 upplåts med bostadsrätt och 10 med hyresrätt. Föreningen upplåter inga lokaler. Fastigheten består av 5 huskroppar med 9 portuppgångar: Sågargatan 8 och 10, Åsögatan 185, 187, 189 och 191 samt Erstagatan 11, 13 och 15. Den totala upplåtna lägenhetsytan uppgår till 4.738 m2.

Mark

Föreningen äger marken och belastas inte av tomträttsavgälder.

Renoveringar i urval

1992-1994 - ombyggnation och totalrenovering av fastigheten, då bl.a. avloppsstammar, el- och vattenledningar byttes samt hissar installerades i de flesta trappuppgångarna.

2002/2003 - fönster, portar, räcken och balkonger målades om. De tak som var i behov av det målades om år.

2006 - trapphusen, inklusive lägenheternas ytterdörrar, renoverades. Syftet var, förutom en nödvändig ommålning, även att ge trapphusen ett mer tidsenligt utseende.

2007 - förnyelse sopsugens rörsystem, som löper under jord mellan uppsamlingsutrymmet för

hushållssoporna under sopnedkasten i gårdshuset och utsuget på Erstagatan.

2007/2008 - genomfördes en översyn av föreningens gemensamma ventilationssystem (frånluft). Kanaloptimering och byte av viss utrustning genomfördes samt OVK.

2009 - renoverades de gemensamma tvättstugorna.

2014 - modernisering av föreningens hissar.

2015 - gruppavtal med Comhem – Internet ingår därefter i avgiften. OVK genomförd och godkänd. Arbete med att förbättra innergården inledd. Trädgårdsmästare anlitad för skötsel och planteringar vår-höst.

2016 - uppgradering och modernisering av föreningens fjärrvärmeanläggning. Fortlöpande brandskyddsarbete påbörjat.

2017 - ommålning av fönster och portar. Stamspolning utförd. Arbete med att förbättra innergården. Trädgårdsmästare anlitad för skötsel och planteringar vår-höst.

2020 - renovering av fasaderna mot gatan Erstagatan 11-15 samt Åsögatan 185. Byte av ventiler

och termostater i samtliga radiatorer, samt injustering av värmesystemet. Installation av fiber via

Svagströmsbolaget. I april 2021 avslutas gruppavtalet med ComHem om internet, och går istället

över till Bahnhof. Internet ingår fortsatt i avgiften.

Kommande renoveringar

Föreningen har ingått avtal med företaget Berg & Landskap om ombyggnation av övre gården med syfte att göra den lika attraktiv och grön som nedre gården. Övre gården rensas på asfalt för att ge plats åt mer växtlighet och mer livfulla betongplattor.Samtidigt planeras att ta bort asfalten i körportarna på Sågargatan 8 och Erstagatan 11 och ersätta den med granitplattor. Arbetet planeras vara klart i oktober, November. Ovk kontroll planeras under 2021. Inga avgiftshöjningar är planerade.

Avgifter

Föreningen tar ut 3,5 % av basbeloppet i överlåtelseavgift och 1,5 % av basbeloppet i

pantsättningsavgift.

Ekonomi

Inga avgiftshöjningar är planerade. Föreningens ekonomi enligt styrelsen är mycket god, mindre amorteringar görs varje år och skulden per kvm avviker från snittet på ett positivt sätt då man endast har 3 842 kr/kvm/boyta enligt årsredovisningen för 2020. Föreningens totala bostadsyta är 4738 kvm.

Tvättstuga

Samtliga boende har tillgång till en gemensam tvättstuga i respektive huskropp. Tvättstugorna bokas med hjälp av låstavlor som finns utanför varje tvättstuga.

Gemensamma utrymmen

På den gemensamma, prunkande och stora gården finns en grill, trädgårdsmöbler och diverse planteringar.

Sophantering

I gårdshuset finns fyra sopnedkast som är kopplade till en behållare med en s.k. sopsug. I gårdshusets nedre del finns ett grovsoprum som är öppet för föreningens medlemmar. Det finns även behållare för källsortering av mat glas, tidningar, pappersförpackningar, metall, lampor och batterier.

Parkering/garage

Boendeparkering på gatan.

Bredband och TV

Bredband kommer från april 2021 levereras via Bahnhof 1000/1000 mbit och ingår i avgiften. Föreningen har tecknat ett gruppavtal via Bahnhof. Man kan även nyttja comhem men mot en kostnad.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen accepterar inte juridisk person som medlem. Gemensamt förvärv av föräldrar och

barn prövas från fall till fall.

Övrigt

På senare tid har ett antal av föreningens lägenheter byggts om av bostadsrättshavaren. Väsentlig

förändring av lägenhet får endast företas efter tillstånd av styrelsen. Ändrad planlösning eller

funktion, t.ex. flytt av kök, kräver styrelsens tillstånd. Tillstånd lämnas under förutsättning att

förändringen inte medför men för föreningen eller annan medlem och att arbetet utförs

fackmannamässigt. Styrelsen kräver skriftlig ansökan och att bygganmälan (och

bygglov om åtgärden kräver lov) bifogas.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningen, årsredovisning 2020 samt säljaren. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET


Området kring Erstagatan är en lugn oas mitt på Södermalm. Mysiga och rofyllda kvarter med närhet till många trevliga caféer, restauranger och vinbarer. Området kan något motsägelsefullt beskrivas som ett lugnt men bubblande kvarter. Närhet till trevliga Vitabergsparken och bara en kort promenad ner till promenadstråk längst med Norra Hammarbyhamnen. Närhet till myllret vid Nytorget med ännu fler trevliga restauranger, caféer och barer. Du bor dessutom i historiska och litteraturhistoriska kvarter, just intill kvarteret Lotsen där huvudpersonerna i P A Fogelströms Mina Drömmars stad bodde och dessutom precis bakom ligger kvarteret Utkiken med mäktig utsikt mot hamninloppet och segelleden. Via Katarinavägen och dess fina utsikt promenerar man snabbt och smidigt in till stan. Fem minuter bort tar man bussen från Londonviadukten och på 15 minuter är man ute i naturen vid Källtorpssjön och Hellasgården där det är fantastiskt trevligt och vackert att promenera året runt och perfekt för härliga bad på sommaren.