Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Wollmar yxkullsgatan 15, 3+4 tr
  [Område] => Södermalm - Mariatorget
  [Våning] => 3 av 3, hiss finns
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 71 + 5 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054
67,5 enl. föreningen [Tomtareal] => [Avgift] => 3 086 kr/mån inkl. värme, vatten och tv. )

Wollmar yxkullsgatan 15

SOCIAL OCH MYSIG ETAGELÄGENHET MED TAKTERRASS MOT GÅRD

TEXT: MURÉN STYLING: LINGSELL FOTO: ONO

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Erica Lamberg
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Wollmar yxkullsgatan 15, 3+4 tr
Område
Södermalm - Mariatorget
Våning
3 av 3, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
71 + 5 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054
67,5 enl. föreningen
Avgift
3 086 kr/mån inkl. värme, vatten och tv.

Driftskostnader

El
3 560 kr/år
Försäkring
2 400 kr/år
Total driftskostnad
5 960 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Axel Nikolaus Andersson 1882-1883

Under 1880-talet revs en stor del av den äldre bebyggelse som fanns i kvarteret Draken till förmån för nya bostadshus. Ett av dem är Draken 20 på Wollmar Yxkullsgatan 15 A som uppfördes 1883–1884 av byggmästare Axel Nikolaus Andersson efter osignerade ritningar. Samme byggmästare ligger bakom grannhuset på Wollmar Yxkullsgatan 15 B. Draken 20 består av ett gathus i fyra våningar och ett gårdshus som är lika högt men utformat som ett s k halvhus, dvs bara hälften så djupt. I gathuset fanns lägenheter som i huvudsak var om tre till fyra rum och kök och i gårdshuset två rum och kök. Gårdshuset omges av två mindre byggnader som, enligt Stadsmuseets inventering, disponerades som stall med vagnslider respektive tvättstuga. Bevarade ritningar indikerar dock att det fanns en mängd torrklosetter i den ena byggnaden. I dessa gårdshus har sedan olika verksamheter som bageri, verkstad och tryckeri huserat genom åren. Gathuset har en rik dekor som bevarar många fina ursprungliga detaljer. Fastigheten är grönklassad i Stockholms stads bebyggelsehistoriska klassificering, vilket innebär att den är särskilt värdefull utifrån historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt.

FÖRENINGEN

Brf Draken 20

Antal lägenheter och lokaler

Brf Draken 20 består av 15 lägenheter med bostadsrätt och 1 lokal (förskola) med hyresrätt. Föreningen äger marken och förvärvade fastigheten 1983.

Ekonomi

Synnerligen välskött förening med bland annat lokalintäkter på ca 658 tkr. De långfristiga skulderna ligger på ca 7,5 mkr. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar.

Renoveringar

Stammarna byttes i samband med att föreningen övertog fastigheten 1983. De spolas och inspekteras med kamera vart femte år (inga stora anmärkningar). Synliga rör/stammar i källare renoverades/byttes 2019. 2008 tak. 2012 fönster. 2016 fasad mot gatan. Under 2019/2020 har cykelhuset på gården renoverats (klart om några veckor). Löpande underhåll på hissar, tvättstuga osv görs vid behov. Föreningen har inga ytterligare renoveringar planerade.

Kabel-tv och bredband

Via Comhem.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad, inklusive ansvarsförsäkring för styrelsen, hos Trygg Hansa.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har tvättstuga, välutrustad snickarverkstad, cykelhus samt trevlig innergård med bokningsbar grillplats.

Balkongfond

Obligatorisk avgift 100 kr/mån för framtida underhåll av balkong/takterrass.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar två förråd i källaren.

Husfixardagar

Föreningen genomför normalt två husfixardagar årligen med efterföljande samkväm.

Ägande

Föreningen tillåter delat ägande. Däremot accepterar man inte juridisk person som medlem.

Kontroll

Uppgifter från årsredovisning 2020 samt kontroll med ordförande. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Som boende på denna adress behöver man inte sakna något i mat- och nöjesväg, området fullkomligt kryllar av trevliga restauranger, caféer, bagerier och barer av olika slag. Drick kaffe i världsklass på Drop Coffee, köp det godaste brödet på Petrus, ta ett glas vin med tapas till på Racamaca och avsluta med middag runt hörnet på någon av Swedenborgsgatans alla restauranger. Kvarteren runt Mariatorget och Hornsgatan inbjuder till lokal shopping med trevliga specialbutiker och ett mycket bra vintageutbud. När man vill förflytta sig finns tunnelbanan tvärs över gatan och pendeltåg ett par kvarter bort.