Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Simrishamnsvägen 19
  [Område] => Björkhagen
  [Våning] => 1 av 6, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 52 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 758 kr/mån inkl. värme & vatten (+62 kr/mån i obl. tillägg för fiber) )

Simrishamnsvägen 19

LJUS FUNKISTVÅA MED RYMLIGA RUM - GOTT OM FÖRVARING & BALKONG I SYDVÄST

FOTO: SPINNELL STYLING: COPPARSTAD TEXT: KARONEN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Simrishamnsvägen 19
Område
Björkhagen
Våning
1 av 6, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
52 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 758 kr/mån inkl. värme & vatten (+62 kr/mån i obl. tillägg för fiber)

Driftskostnader

El
1 764 kr/år
Försäkring
2 707 kr/år
Total driftskostnad
4 471 kr/år
Drift räknat på
1 person

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Bonne Femme
Stenugnsbageri både på Malmövägen och en nyöppnad i Björkhagens centrum.
Nackareservatet
Med särskilda lovord för dess utegym samt kantarellplockning.
Söderbysjön
En mycket trevlig plats på sommaren.
Nytorps gärde
En dalgång som förbinder Enskede med Nackareservatet.

ARKITEKTUR 40-TALET

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Carl-Evin Sandberg 1948

De tre husen på fastigheten Virvelvinden 1 uppfördes av AB Svenska Bostäder under 1940-talets andra hälft. Arkitekt var Carl-Evin Sandberg. Som arkitekt ritade han både bostadshus och offentliga byggnader, bland annat Danderyds sjukhus, ihop med Folke Löfström, och Huddinge sjukhus, ihop med Karl-Åke Hellman. Sandberg samarbetade bland annat med Svenska Bostäder, vilket är fallet just här i Björkhagen. Ihop med nämnda arkitekter plus Sven Lindblom startade han 1962 HLLS Arkitektkontor AB med kontor i Stockholm och Växjö. Husen på Virvelvinden 1 har många tidstypiska drag. Fasaderna är klädda i rött tegel och fönstren är av traditionell tvåluftstyp med vitmålade bågar, kompletterade med isolerglas. Balkongerna renoverades 2016 med nya fronter i ursprunglig stil och trapphusen renoverades och målades i tidstypiska kulörer 2011. Husen är grönklassade i Stockholms stads kulturhistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaderna är särskilt värdefulla ur historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt. Föreningen har i samarbete med antikvarier utarbetat ett vårdprogram för skötsel och under håll av fastigheterna Virvelvinden 1 och Orkanen 1 i syfte att behålla och stärka husens och områdets kulturhistoriska värden.

FÖRENINGEN

Brf Virvelvinden

Föreningen

Brf Virvelvinden (org. nr 769606-9611) är en äkta förening som innehar tomträtten till fastigheterna Virvelvinden 1 och Orkanen 1 i Stockholm med adresserna Simrishamnsvägen 12, 14, 19 och 21. Föreningen består av fyra punkthus som köptes 2009, och omfattar 90 lägenheter upplåtna med bostadsrätt, 19 lägenheter upplåtna med hyresrätt samt 2 lokaler om totalt 105 kvm upplåtna med hyresrätt. Marken innehas med tomträtt (löper till 2028). Husen ritades 1948 av arkitekt Carl-Evin Sandberg.

Ekonomi

Enligt årsredovisningen 2021 ligger lånen för föreningens fastighet ligger på ca 3.400 kr per kvm boarea. Enligt uppgift från styrelsen planeras en höjning av avgifterna med ca 5 % under åren framöver. Motiveringen är att trygga stabiliteten inför framtida ev. räntehöjningar eller underhåll.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB och fastighetsskötsel sköts av Jakobsen Properties.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med Com Hem för kabel-tv och Stockholms stadsnät för internet med fiberanslutning med en hastighet om 1000/1000 Mbit.

Delat ägande

Delat ägande accepteras och minsta ägarandelen är 10 %.

Gemensamma utrymmen

I entréplan finns det barnvagnsförråd. Cyklar placeras i cykelställ eller i förråd inomhus i mån av plats. Gemensamhetslokal med ordentligt kök och toalett går att hyras för fest. Finns även övernattningslägenhet som kan hyras för 300 kr per natt. Tvättstuga i separat hus vid vändplanen, utrustad med fyra tvättmaskiner, två torktumlare, två torkskåp och en mangel. Det finns också flera gemensamma uteplatser utanför husen.

Förråd

Lägenheten disponerar på bottenvåningen två förråd, ett normalstort samt en matkällare.

Renoveringar, i urval

2021, omläggning tak S19, UC i S12 och S14, injustering av värme. 2020, arbete med balkongdörrar och byte av karmar runt om. 2018, indragning av fiber till samtliga lägenheter, lokaler, och kringutrymmen. 2016, samtliga balkonger i föreningens fyra fastigheter har avlägsnats och ersatts med nya betongplattor och nya högre räcken enligt nuvarande säkerhetsföreskrifter. 2011/2012, färdigställande av stor samlingslokal i hus 21 och gästlägenhet. 2010, ny miljöstuga med många sorteringsmöjligheter, ny modern tvättstuga placerad i anslutning till husen. 1997, yttertaken renoverades, balkongerna renoverades, hissarna renoverades, elinstallationer moderniserades, stambyte i fastigheterna. 1995, undercentraler monterades.

Planerade renoveringar i urval

2022, takfönsterrenovering, fasadrenovering. 2023, renovering källarplan, stamspolning, hissöversyn, tvättstugemaskiner byte. 2024, vindsrenovering, omläggning yttertak (S14+S12), OVK. 2025, omläggning yttertak (S21). 2027, renovering av fönster, kan dock komma att tidigareläggas. Översyn av hisskorgar, stamspolning, underhåll av hyreslägenheter om det anses befogat.

Städning

Föreningen har två städdagar per år. Vårstädningen är sista helgfria söndagen i april samt på hösten första söndagen i oktober.

Övrigt

Kommunen har planer att bygga fler bostäder i området. För information om beslutade och planerade byggplaner, kontakta kommunen. En hemsida för detta är: vaxer.stockholm/omraden/bjorkhagen

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och hemsida, samt kontakt med styrelsen i juni 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Björkhagen beskrivs av många som en idyllisk by, tio minuter från storstadens brus. Här hittas det mesta så som butiker, pizzeria, yoga och krogar och det populära Nytorps gärde med utomhusbad. För den odlingsintresserade finns kolonilotter. Förutom närheten till city finns det mesta på promenad och cykelavstånd. Eller vad sägs om 30 minuters promenad till berömdheter så som Globenområdet med Avicii Arena. Samma avstånd till Tele2 Arena som Hammarby fotboll spelar sina hemmamatcher på. 30 minuters gångmarsch både till Sickla köpkvarter som har bio, klätterhall, restauranger och caféer och Hammarbybacke där du kan åka skidor utför vintertid och klättra uppför sommartid för att beundra den vidunderliga utsikten över staden.