Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Kommendörsgatan 4
  [Område] => Östermalm
  [Våning] => 3 av 4, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 41 kvm
Enligt uppmätning
1 rok enligt lägenhetsförteckning, 40kvm enligt lägenhetsförteckning. [Tomtareal] => [Avgift] => 1 839 kr/mån Inkl värme, vatten och Kabel-Tv )

Kommendörsgatan 4

STILRENT OCH KLASSISKT TRE TRAPPOR UPP MED UTSIKT ÖVER HUMLEGÅRDEN

TEXT:BECK REMNES FOTO:EMILSSON STYLING:YNGFALK

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Kommendörsgatan 4
Område
Östermalm
Våning
3 av 4, hiss finns
Rum
2 rum
Area
41 kvm
Enligt uppmätning
1 rok enligt lägenhetsförteckning, 40kvm enligt lägenhetsförteckning.
Avgift
1 839 kr/mån Inkl värme, vatten och Kabel-Tv

Driftskostnader

El
3 000 kr/år
Försäkring
1 800 kr/år
Total driftskostnad
4 800 kr/år
Drift räknat på
1 person

planskiss

1880-talets nyrenässans

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt:

På Kommendörsgatan 4 hittas en av de tidigaste fastigheterna på Östermalm, året var 1879 då denna välskötta och stilrena fastighet byggdes. Graden av utsmyckning visade tydligt husets status och fastigheter med mindre lägenheter fick oftast en enklare och slätare fasadutformning. Grundkompositionen med jämn takfot och symmetrisk uppbyggnad var dock densamma. Bostadens bottenvåningar var ofta dekorerade med s k kvadermurar i putsrustik, en imitation av huggna stenblock, och under takfoten fanns ofta en tandsnittsfris eller en rad av konsoler på jämna avstånd. Detaljer som Kommendörsgatan 4 exemplifierar väl. Brf Komedianten 6 är en liten förening med god ekonomi som idag huserar 14 lägenheter.

FÖRENINGEN

BRF Komedianten 6

Föreningen

Brf Komedianten 6 (org. 702000-2510) är en äkta bostadsrättsförening som förvärvade fastigheten år 1879. Föreningen består av ett gathus beläget på Kommendörsgatan 4, och omfattar 14 lägenheter med bostadsrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Föreningens lån ligger på ca 3 950 kr per kvm bostadsyta, uppgiften om bostadsytan är hämtad från fastighetskalendern. Det finns en beslutad avgiftsförändring om 8% av medlemmarnas månadsavgifter från den 1 januari 2022. Avgiftshöjningen beror på att föreningen ska anlita extern hjälp för den tekniska och ekonomiska förvaltningen.

Förvaltning

Den ekonomiska samt tekniska förvaltningen sköts idag i egen regi av föreningen.

Bredband och kabel-tv

Föreningens leverantör avseende bredband och kabel-tv är Tele2, basutbud med tv-kanaler ingår i månadsavgiften.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, delat ägande accepteras.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 190 kr samt en pantsättningsavgift på 476 kr som bekostas av köparen.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga beläget i husets källare samt en gemensam innergård med uteplats.

Hiss

Hiss finns.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd.

Renoveringar i urval

Dragning av ingående rör från altaner till utvändiga (dagvatten) har gjorts de senaste 1 1/2 åren. Hissrenovering utfördes för ca 5 år sedan.

Kommande renoveringar

Enligt föreningen behöver följande punkter sannolikt åtgärdas/ses över inom de kommande åren: värmeaggregatet kan behöva bytas ut, taket renoveras, vattenstammarna ska ses över (föreningen har anlitat en extern firma som kommer gå in med kamera inom kort). En underhållsplan ska tas fram.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer 2 gånger per år.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument samt kontakt med ordförande i september 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Lägenheten ligger bara någon minut från Stureplan och en kort promenad från Östermalmstorg, och på gångavstånd hittas även Norrmalm. I kvarteren finns massor med restauranger och trevliga barer. Kvarterskrogen Kommendören ligger snett över gatan och är ett riktigt trevligt stammisställe för lunch, middag eller ett glas. Arbetar du i innerstan har du dessutom väldigt nära till jobbet då du i princip kan promenera överallt. Det breda utbudet av livsmedelsbutiker så som ICA Esplanad, Hemköp Östermalmstorg, Östermalmshallen tillsammans med Sabis i Fältan gör vardagen enkel - och guldkanten får kanske bestå av söndagspromenaden längs Strandvägen och Djurgården eller en båttur från Strandvägen ut till någon av Stockholms skärgårdsöar.