Type and press Enter.

Array
(
    [Bostadstyp] => 1-familjs friliggande villa
    [Adress] => Djupviksvägen 12
    [Område] => DALARNAS LÄN
    [Våning] => 
    [Rum] => 6 rum
    [Area] => 157 + 38 kvm
taxeringsinformation [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => 2 760 kvm [Avgift] => [Andelstal] => [Lägenhetsnummer] => )

Djupviksvägen 12

FAGERUDDEN – VACKERT 1920-TALSHUS MED FANTASTISK SJÖTOMT

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Charlotte Pellas
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
1-familjs friliggande villa
Adress
Djupviksvägen 12
Område
DALARNAS LÄN
Rum
6 rum
Area
157 + 38 kvm
taxeringsinformation
Tomtareal
2 760 kvm

Byggnad

Byggnadstyp
2-plansvilla med källare
Byggnadsår
1925
Uppvärmning
Jordvärme och solpanel, kakelugn, vedspis
Energideklaration
Utförd 2022-03-16
Energiklass
C
Energiförbrukning
44 kWh/kvm per år
Fasad
Trä
Fönster
Enkelglas med innanfönster
Tak
Tegel
Grundläggning
Torpargrund och betongplatta
Ventilationstyp
Självdrag
Vatten/Avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Utförda renoveringar/underhåll
2020 ersattes angripet virke av nytt på balkongen och den slitna golvplåten ersattes med ny falsad bandplåt. 2018 installerades solceller på bodtaket med en årskapacitet på 6 Mwh. 2016 byttes husets tegeltak ut mot nytt lertegel och 2017 på boden. 2014 ersattes den slitna altanen på östra sidan av en inglasad veranda med helt öppningsbar sida ut mot sjösidan, alla fönster försedda med solskyddsgardiner, på utsidan inramas verandan av ett smidesräcke. Verandan har ljust lackat furugolv, som isolerats med 5 cm cellplast. Infravärme och elfläkt finns installerade. 2013 ommålades huset och boden med samma färgsättning, gult. 2012 dränering runt källardelen. 2009 övriga rum omtapetserades och golv omslipades i 3 rum. 2008 byttes teglet på södra utbyggnaden ut mot falsat bandplåt. 2004 utbyte av olje/elpanna till jordvärme 2004, modernisering av kök med ny skåpinredning av ek, köksbänk, nytt plastgolv och nya vitvaror, även badrummet på övervåningen helrenoverades med plastgolv, duschhörna, tvättmaskin, grovtvättställ, toalett, tvättställ samt vit och grå kakelsättning.
Fastighetsbet.
Djupvik 1:13

Allmänt om fastigheten

El
22 000 kr/år
VA
7 500 kr/år
Renhållning
1 200 kr/år
Sotning
2 500 kr/år
Försäkring
5 000 kr/år
Övrigt
5 000 kr/år
Total driftskostnad
43 200 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 9 287 kr
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Övrigt: tv, bredband och IP-telefoni via fiber
Taxeringskod
220, Småhusenhet, bebyggd
Taxeringsvärde
1 760 000 kr - Småhusbyggnad 852 000 kr, Småhusmark 908 000 kr
Summa pantbrev
2 100 000 kr
Tomtareal
2 760 kvm
Tomttyp
Natur, sjö - och trädgårdstomt
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Ombyggt 1979

Arkitektur

Under 1920-talet dominerades villaarkitekturen av den nyklassicism som kom som en motreaktion till den jugend och nationalromantik som präglat 1900-talets första decennier. Den gustavianska arkitekturen och den svenska empirestilen tjänade som inspiration, precis som den internationella nyklassicismen. Förvånansvärt många hus uppförs dock i äldre stil med drag av både jugend och nationalromantik och inte minst en rejäl dos snickarglädje. Fagerudden hör till den kategori av byggnader som mycket väl skulle ha kunnat vara uppförd under 1900-talets första två decennier. Den nordiska klassicismen lyser nämligen helt med sin frånvaro, men i gengäld finner vi en mycket vacker byggnad med många fina detaljer. Den gulmålade fasaden utgörs av fasspontpanel, liggande på bottenvåningen och stående uppe på gavlarna. De olika partierna avdelas av ett profilerat listverk. Taket är brant och täcks med tvåkupigt tegel. Det är valmat på gavlarna. På ena gaveln finns ett burspråk med snedställda sidor och en balkong med dekorativt träräcke ovanpå. På den andra gaveln en utbyggnad i ett plan med flackt, plåtklätt sadeltak. Husets entré har förlagts åt Djupviksvägen och här finns en dekorativt utformad veranda med vitmålat, genombrutet räcke och stående fasspontpanel samt ett valmat tegeltak. Ovanför den en takkupa. Mot sjösidan finns en stor glasad veranda samt en sekundär takkupa med tre fönster. Merparten av alla fönster är av den äldre typen med enkla bågar och innanfönster samt spröjsad överdel. I utbyggnaden sitter kopplade fönster med klassisk 1920-talsspröjs med tre glas i varje båge.

Fagerudden, Näs, By socken

Näs i By socken är en trakt med anor, naturskönt beläget vid Bysjön som är en vik av Dalälven. På 1870-talet anlades här ett järnbruk av ägarna till Horndals Jernverk AB. Masugnen togs i bruk 1875 och i början av 1880-talet tillkom ett valsverk. För att lösa transportfrågan anlades en smalspårig järnväg från Näs till Morshyttan. Järnvägen byggdes om till normalspår i början av 1920-talet och var i drift fram till 1953. Järnbruket gjorde att Näs blev ett brukssamhälle och en mängd byggnader uppfördes. Tyvärr finns inte många av dem kvar idag. I slutet av 1890-talet fick bruket sällskap av en kraftstation, stationen producerade el som överfördes via ledningar till Sandviken. Ledningen var 6 mil lång och spänningen var hela 20 000 volt vilket var rekord på den tiden. På 1970-talet ersattes den gamla stationen med en ny intill den gamla. I den gamla stationen har generatorer och annan utrustning bevarats. Carl Larsson i By är en av traktens stora profiler. Han föddes på 1870-talet och kom att skriva en mängd böcker. Till de mest kända hör Bergsmanshistorier som gavs ut i två volymer på 1910-talet och En dalasockens historia, också i två volymer, 1920 resp 1938. Han var också en av de drivande personerna som 1924 startade By hembygdsgård, som fortfarande under By sockengilles ledning har en omfattande verksamhet.

Fagerudden

I skiftet mellan 1800- och 1900-tal bebyggdes stora delar av Djupviksvägen, den väg som går intill Bysjön strax norr om det forna bruket. Ett av dessa hus är Fagerudden som uppfördes 1925 för Emil Nordholms räkning. Nordholm var maskinist på kraftverket och döpte sin bostad till Strandhyddan. Namnet kom dock att ändras till Fagerudden och det är inte svårt att förstå. Byggnaden disponerades ursprungligen med två rum och kök på nedre plan samt hall och två rum en trappa upp. På övre plan användes på 1940-talet ett av rummen som tandläkarmottagning. Bostadsrummen värmdes upp av kakelugnar och i köket fanns en vedspis. Tyvärr finns inga äldre bilder eller ritningar bevarade som visar hur köket var inrett, men det är inte orimligt att anta att det förutom vedspis också fanns en vedlår, några öppna hyllor samt ett bänkskåp. Eventuellt fanns också rinnande kallt vatten och avlopp indraget, men det är långt ifrån säkert.

Ombyggnader

På 1950-talet utökades byggnaden med en källare under den södra delen och troligtvis var det då som huset moderniserades och försågs med centralvärme. Sannolikt murades den öppna spisen upp då och parkett lades in i några rum på bottenvåningen. En hel del foder och lister härstammar från den tiden precis som plattorna i taken. 1975 byggdes huset ut med ett rum på södra gaveln, det nuvarande matrummet. På senare år har en veranda tillkommit mot sjösidan och den har glasats in.

Kvalitéer

Det tidiga 1900-talets bostadshus bjuder på många kvalitéer och vackra detaljer. Fagerudden i Näs är verkligen inget undantag utan ett mycket ståtligt bostadshus med ett vackert läge invid Bysjön. Det höga, valmade tegeltaket ger byggnaden karaktär och de vackra spröjsade fönstren är oerhört värdefulla. Interiört finner vi byggnadsdetaljer från 1920-talet och från mitten av decenniet när huset moderniserades. I köket finns både vedspis och spiskåpa kvar och en trappa upp en gammal kakelugn. Framhållas måste också de vackra parketterna och den stiliga öppna spisen.

Övrigt

Under 1980-talet ordnade boende på Djupviksvägen en studiecirkel som resulterade i en skrift med beskrivning av ursprung och ägare för det 20-tal fastigheter som finns utmed den kilometerlånga Djupviksvägen.

OMRÅDET

Fagerudden, är belägen i Näs, som är en sedan många år nedlagd bruksort, cirka 2,5 mil öster om Avesta. Näs kantas av Bysjön som är en ca 3 km lång och 1 km bred vik av Dalälven. En stor del av bebyggelsen längs Djupviksvägen är från sekelskiftet 1800/1900 och uppkom som ett resultat av järnbruket och vattenkraftutbyggnaden. Djupviksvägen är idag en enskild väg med underhållsbidrag från Trafikverket och Avesta kommun. Möjligheterna till ett rikt friluftsliv är här mycket goda. Dalälven sätter stor prägel på naturen i området, med sjöar, forsar, stränder, orörda öar och utmärkta fiskevatten. Dessutom stora skogar, bär- och svampmarker. I Bysjön kan man fiska gädda, abborre och gös. Vill man sportfiska kan man göra det vid Dalälvens Tyttboforsar som leder ut i Färnebofjärden. Hela det området utgör ett naturvårdsområde. Sommartid finns en färjeförbindelse över älven vid Hovnäs. I By Kyrkby finns både förskola och F6-skola. By socken har en fin hembygdsgård med bland annat museum och olika aktiviteter. Kulturveckan Slånkvicku ordnas traditionsenligt under en vecka varje sommar. Det finns ett rikt kulturliv i kommunen med bl a musik och körverksamhet genom kulturskolan och pastoratet. I närområdet anordnas också konserter under sommaren med kända artister tillsammans med musikgruppen Amason. I Avesta finns Avesta Art med konstupplevelser i det gamla järnverket. Knappt 1 km söder om Fagerudden finns en omtyckt campingplats och allmän badplats. I Näs finns också idrottsplatsen Näs IP, med gräs- och grusplaner samt skid/motionsspår. De sporter som är aktiva för närvarande inom Näs IF är skidåkning, skidskytte och boule.