Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Årstavägen 81
  [Område] => Årsta
  [Våning] => 2 av 4, hiss finns
  [Rum] => 1 rum och kök
  [Area] => 24,5 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 011 kr/mån Inkl. Värme, V/A, kabel-tv bas & bredband. )

Årstavägen 81

ENRUMMARE MED BALKONG I SÖDERLÄGE ÖVER GRÖNSKA OCH TRÄD

STYLING: RYDMAN FOTO: SPINNELL TEXT: BECK REMNES

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Årstavägen 81
Område
Årsta
Våning
2 av 4, hiss finns
Rum
1 rum och kök
Area
24,5 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 011 kr/mån Inkl. Värme, V/A, kabel-tv bas & bredband.

Driftskostnader

El
1 800 kr/år
Försäkring
2 175 kr/år
Total driftskostnad
3 975 kr/år
Drift räknat på
1 person

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Årstabo
Ett café på Årsta torg
Hamzo
En nyöppnad sushirestaurang.
Två små svin
Pizzeria Karavan
Årsta konditori

ARKITEKTUR 40-TALET

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: J.I. John 1945

Brf Stockholmshus nr 9 bildades 1944 och året efter stod föreningens hus färdiga. De består av tolv smalhus och ett punkthus om totalt 359 lägenheter. Arkitekt bakom dessa hus, som upptar tre kvarter, var John Ivar John. Han var vid det tillfället anställd på Riksbyggen som var organisationen bakom detta bostadsområde. John Ivar John blev senare chef för Luftfartsverkets husbyggnadsavdelning och har ritat flygplatserna i Visby, Umeå, Luleå och Kiruna, och merparten av Arlandas byggnader fram till mitten av 1970-talet. Byggnaderna i Stockholmshus nr 9 är tidstypiska hus från 1940-talets mitt, uppförda som "hus i park" med grönska emellan. Byggnaderna är mellan tre och åtta våningar höga och fasaderna putsade i olika röda och gula nyanser. Brf Stockholmshus nr 9 är en trygg och anrik förening med en bovärd och expedition och flera gemensamma utrymmen. Här finns sex olika tvättstugor, varav två får användas dygnet runt, en hobbylokal och en gästlägenhet att hyra. Mellan husen finns en lugn, grön och välskött utemiljö med flera sittplatser, grillar och lekplats.

FÖRENINGEN

Brf Stockholmshus nr 9

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Stockholmshus nr 9 (org. nr 702002-1700) innehar fastigheterna Rämen 1-5, Daglösen 1-4 och Lelången 1-4. De 13 st husen bebyggdes 1945 och är belägna i Årsta. Föreningen upplåter 359 st lägenheter med bostadsrätt och innehar 35 st lokaler. Husen värms upp med fjärrvärme.

Mark

Föreningen innehar marken genom ett tomträttsavtal med Stockholm stad. Avtalen omförhandlas nästa gång 2024.

Förvaltare

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts via Fastighetsägarna service AB.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg Hansa. Ansvarsförsäkring för styrelsen ingår. Bostadsrättshavare måste enligt stadgarna teckna en hemförsäkring med bostadsrättstillägg.

Renoveringar

1992, stort underhåll med stambyte, elstambyte, fasad, balkonger och tak.

2011, fasadrenovering inkl. hängrännor m.m.

2014, hissrenovering Årstav. 53-79. Renovering av värmecentral. Ommålning av portar och dörrar.

2016, fasadrenovering Årstav. 83, färdigställande av gästlägenhet.

2018, renovering av trapphus, byte av armaturer i vissa uppgångar.

2019, stamspolning, ommålning av källargångar och mer belysning mellan husen.

2020, fasadrenovering på Siljansvägen 44-48. Renovering av entréportar på Siljansvägen.

Kommande renoveringar:

Framöver finns inga större inplanerade renoveringar närmsta tiden. Föreningen följer en underhållsplan enligt HSB:s föreskrifter, åtgärder i rätt tid för rätt pengar. Se årsredovisning för att se framtida renoveringar.

Ekonomi

Föreningens skulder uppgår till 82 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 16 mkr. Föreningen har även intäkter från hyreslokaler. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 4.700 kr, snittet i Årsta uppgår till 6.500 kr.

Avgifter

Inga beslutade eller planerade avgiftshöjningar.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt skriftliga samtycke. Föreningen tar ut en avgift om 10 % av ett prisbasbelopp per år vid uthyrning i andra hand.

Delat ägande

Föreningen tillåter delat ägande. En rekommendation om minsta ägarandel för den boende är 10%. Föreningen godkänner ej juridisk person som ägare.

Överlåtelseavgift

Köparen debiteras en överlåtelseavgift på 3,5% av gällande prisbasbelopp.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av allmänna ytor sköts av en anlitad firma. Gemensam föreningsdag förekommer en gång per år med fokus på utemiljön.

Tvättstuga

Det finns 6 st tvättstugor inom föreningen. De är belägna vid Årstavägen 57, 59 B, 69 och 79 samt Siljansvägen 20 och 44. Två tvättstugor, de vid Årstavägen 57 & 59 B, får användas under veckans alla dagar, dygnet runt. Övriga tvättstugor får användas dagtid under bokningsbara tider. Närmsta tvättstuga ligger nära till hands i källarplanet.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör tvättstugor och cykelförråd samt utemiljön. Ett hobbyrum finns vid Siljansvägen 28 och föreningen har även en gästlägenhet som kan hyras för 300 kr/dygn. Gästlägenheten är 38 kvm stor med 4 st bäddar och nås från Årstavägen 67. Föreningen har dessutom extra förråd till uthyrning med kösystem.

Sophantering

Hushållssopor kan slängas i trapphuset vid Siljansvägen. En container ställs fram två gånger per år för grovsopor.

Parkering

Föreningen disponerar totalt 15 st parkeringsplatser, belägna vid Åmänningevägen 25, vilka kostar 390 kr/mån. I dagsläget råder kö för parkeringsplatser. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (500 kronor i taxeområde 4). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Föreningen har möjligheter till fiberbredband via bl.a. Ownit och Com Hem. Varje lägenhet har ett nätverksuttag där det går att få minst 100 Mbit/s (och högre hastighet) från Ownit. Bredband via Ownit (1000/1000) ingår i månadsavgiften. Föreningen har anslutning till Com Hem (TV, bredband, telefon) via antennuttaget. Det analoga utbudet ingår i avgiften.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens informationssidor och dokument i september 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. www.stockholmshus9.se är föreningens hemsida för mer info.

OMRÅDET

Årsta centrum var bland de första förorterna i sitt slag, en samlingspunkt som skulle motverka isolering och anonymitet i storstaden. Dessutom önskade man att lokal gemenskap och engagemang skulle stärka demokratin. Folkets Hus i Årsta centrum står för mycket av detta med teaterscen, bio, möteslokaler och evenemang. Utanför finns en skulptur av konstnären Bror Marklund, och i bakgrunden vackra geometriskt målade motiv som tillsammans skapar en stark 50-talsstämmning. Det går nog att påstå att Årsta är en av Stockholms best kept secrets. Här finns en hel drös med restauranger; grekiskt, nepalesiskt, indiskt, kinesiskt, japanskt likväl som en creperia och omtalade Två Små Svin som stockholmarna vallfärdar till på grund av deras goda smörrebröd och fina uteservering. Vintage - och retrobutiker finns det flera av. Den lokala Ica-butiken har ett rikligt utbud och här finns även apotek och frisör. En barnvänlig stadsdel med många förskolor och grönområden. På 10-15 minuter cyklar du till Hornstull likväl som SoFo. Lägg på en kvart och du är vid Söderbysjön eller Vinterviken åt andra hållet. Årstaberg är bara ett bit bort och pendeltåget tar dig till Odenplan på nolltid.