Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Samaritgränd 6
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 4 av 4, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 42 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054
43 kvm enligt lägenhetsregistret. [Tomtareal] => [Avgift] => 2 280 kr/mån Inkl. Värme & V/A. )

Samaritgränd 6

I EN AV SÖDERS MYSIGA GRÄNDER - FIN & RYMLIG TVÅRUMMARE HÖGST UPP I SOLIGT LÄGE

FOTO: LAYE STYLING: LINGSELL TEXT: BECK REMNES

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Samaritgränd 6
Område
Södermalm
Våning
4 av 4, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
42 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054
43 kvm enligt lägenhetsregistret.
Avgift
2 280 kr/mån Inkl. Värme & V/A.

Driftskostnader

El
2 000 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
4 000 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Racamaca på Torkel Knutssonsgatan
Vinbar Gemla på Magnus Ladulåsgatan
Bageri Petrus på Swedenborgsgatan
Pizzeria Rost på Torkel Knutssonsgatan
Skinnarviksparken

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Ture Sellman, 1928

Diligensen 10 ligger på Samaritgränd 6, vars gatunamn uppkommit tack vare det nya barnsjukhuset ”Samariten” som byggdes i området runt slutet av 1890-talet. Diligensen 10 uppfördes 1928 och är ritat av arkitekt Ture Sellman. Det är ett typiskt 20-tals hus som byggdes under åren då den nordiska klassicismen hade fått fäste inom arkitekturen och ersatte därmed de nationalromantiska arkitekturideal som tillsammans med jugendstilen dominerat decenniet. Strama, enkla fasader blev snart allenarådande. De var ofta slätputsade eller slammade och sparsamt dekorerade med till exempel festonger, friser, pilastrar och lisener. En detalj som verkligen karaktäriserar dessa hus är tvåluftsfönster med två spröjs i varje båge vilket ger sexrutade fönster. Diligensen 10 har en stram och tidstypisk fasad som är välbevarad. Byggnaden vilar på en sockel av granit och dess nedre del är putsad i en grå nyans. I husets mitt finner vi en portal som är utförd i sten och den omger en rödbrun träport med kvadratiska, glasade fyllningar och profilerad dekor. I byggnadens mittparti finner vi ett svagt framskjutande parti som sträcker sig från 1–3 trappor. Fasaden är putsad i en ljusgrön nyans och pryds av ristningar runt fönstren.

FÖRENINGEN

Brf Samaritgränd 6

Antal lägenheter och lokaler

Brf Samaritgränd 6 är en äkta bostadsrättsförening som bildades 2001. Föreningen ligger på adressen Samaritgränd 6 och består av 24 lägenheter upplåtna med bostadsrätt samt 1 lägenhet och 1 lokal med hyresrätt. Hyresrätten är 46 kvm. Den totala lägenhetsytan för bostadsrätterna är 1032 kvm.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning sköts av Fastum AB. Teknisk förvaltning sköts av Hansson & Hööglund fastighetsförvaltning AB.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar.

Urval renoveringar

1996 - Stambyte, el-stambyte, samt renovering tvättstuga. 2006 - Byggnation av uteplats på gården, ”OVK” obligatorisk ventilationskontroll. 2009 - Dränering framsidan. 2010 - Gårdsrenovering på framsidan. 2011 - Stamspolning. 2012 - Balkonger. 2014 - Tvättstuga, ny torktumlare. Installation av cykelrum. 2015 - Balkongbyggnation färdigställdes. Installation av två nya tvättmaskiner. Spolning av köksstammar. Taksäkerhetsarbete. 2017 - Målat om taket mot gatan. Förfinat framsidan med rabatter, belysning och nytt cyckelställ.

Kommande renoveringar

Det finns inga större renoveringar planerade.

Ekonomi

Föreningen har god ekonomi och amorterat löpande på sina lån. De långfristiga skulderna är ca 5,5 mkr vilket ger en belåning på ca 5 300kr/kvm boyta. Det finns inga beslutade avgiftshöjningar.

Gemensamma utrymmen

Det finns en fin innergård med grill och utemöbler. Föreningen har en gemensam tvättstuga i källaren utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare samt torkskåp. Lägenheten disponerar även över ett vindsförrån om ca 4 kvm. Det finns ett cykelförråd i källaren samt cykelställ framför huset & på gården.

Parkering

Föreningen har två parkeringsplatser för 1450kr/månad. Boendeparkering gäller längst gatorna, se Stockholm Stads hemsida för mer information.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband

Värme & V/A ingår i avgiften. ComHem finns indraget så medlem kan själv teckna abonnemang för kabel-tv och bredband.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Köpare betalar överlåtelseavgift om ca 2,5% av prisbasbeloppet samt en pantsättningsavgift om 1% av prisbasbeloppet.

Juridisk person, delat ägande

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns, lägsta ägarandel 10%.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens styrelse, stadgar samt senaste årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Detta är en avslappnad del av söder, opretentiöst med härligt folk. Hör man sig för så känner de flesta till Samaritgränd, en gata som tycks passera i människors liv då det alltid finns någon som bor eller har bott på adressen. Helt enkelt en liten gränd med mycket kontakter! I parken i närheten av huset brukar hundar träffas och leka, och runt om väntar mysiga kvarter och promenadstråk vid Tanto ner mot Årstaviken, ut mot Långholmen eller uppe vid Skinnarviksparken. Ica aptiten (”ost-Ica”, en av Stockholms bästa Icabutiker) hittas bara någon minut bort likväl som Systembolaget. Kommunikationerna är ypperliga med buss 4, Mariatorgets eller Zinkensdamms tunnelbana samt Södra Stations pendeltåg på gångavstånd.