Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Cedergrensvägen 44
  [Område] => Telefonplan
  [Våning] => 3 av 3, ej hiss
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 51 kvm
Föreningens information.
2 rok enligt lägenhetsförteckningen. [Tomtareal] => [Avgift] => 2 950 kr/mån inkl värme, VA, kabel-TV bas och bredband. )

Cedergrensvägen 44

LJUS OCH HEMTREVLIG TRERUMMARE HÖGST UPP MED FÖNSTER I TVÅ VÄDERSTRECK

FOTO: SYLWAN STYLING: YNGFALK TEXT: BECK REMNES

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Cedergrensvägen 44
Område
Telefonplan
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
51 kvm
Föreningens information.
2 rok enligt lägenhetsförteckningen.
Avgift
2 950 kr/mån inkl värme, VA, kabel-TV bas och bredband.

Driftskostnader

El
4 800 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
6 800 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Söderbergs bageri
oslagbart bröd och bakverk, så poppis att det ofta är lång kö utanför på helgerna.
AB Café
God frukost och mysigt häng.
Landet
barhäng, god mat, jättebra uteservering.
Klipporna i Örnsberg
En kort bit till klipporna där man kan bada.
Tellus Bio
Kvartersbio som visar kvalitetsfilm, både för barn och vuxna.

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Ahlberg, Backström & Reinius 1939

Brf Tele består av fem olika fastigheter (med 30 st bostadshus) som uppfördes under åren 1938–1941 och ritades av de namnkunniga arkitekterna Hakon Ahlberg, Sven Backström och Leif Reinius. Huset byggdes enligt den tidens rådande ideal kallat ”hus i park” – byggnaderna placerades fritt i grönska, till skillnad från sammanfogade i kvarter. Mellan husen i detta område finns hela 26 000 kvm gröna ytor. Föreningens hus är mycket välbevarade och ger en god bild av hur den här typen av bostadsområde såg ut då det var nybyggt. Trapphusen är också ljusa och fina med spiralformade marmortrappor, fönster, vädringsbalkong och ledstång i original. Husen ingår i LM-staden som skapades för de anställda vid LM Ericssons fabrik vid Telefonplan. I början av 1980-talet fick Riksantikvarieämbetet i uppgift att kulturminnesmärka tolv svenska industriminnen och då blev LM-staden en av de som fick denna utmärkelse, tillsammans med till exempel Falu Koppargruva, Karlskrona varv och fall- och slussområdet i Trollhättan. Husen byggdes redan från början som bostadsrätter. Föreningen förfogar över tre gästlägenheter som boende får hyra för gäster för 300 kr/natt samt bastu, hobbyrum, grovsop-/miljörum, cykelförråd och en stor och nyligen renoverad tvättstuga med totalt 18 tvättmaskiner, lätt att boka via hemsida/app.

FÖRENINGEN

Brf Tele

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Tele innehar fem st fastigheter bestående av 30 st bostadshus. Föreningen upplåter 496 st lägenheter med bostadsrätt, 20 st lägenheter med hyresrätt (varav 4 är gästlägenheter) samt 2 st bostadsrättslokaler och 38 st hyreslokaler.

Förvärv av fastigheterna

Föreningen har ägt fastigheterna sedan de byggdes.

Mark

Föreningen innehar fastigheten genom tomträtt som upplåts av Stockholms stad. Omförhandling skedde i början på 2019 och avgälden kommer höjas stegvis till 2024. Omförhandlas 2029. Se mer information i årsredovisningen.

Förvaltare

Föreningens ekonomiska förvaltning sköts av Fastighetsägarna. Fastighetsskötseln sköts av Fastighetsägarna Service sedan februari 2021.

Renoveringar

Stambyte och renoveringar av elledningar (med jordade uttag) samt fasadrenovering genomfördes åren 1993–1996. Fjärrvärme drogs in 1997. Alla tak lades om mellan 2004–2009. Under åren har löpande underhåll skett och fortsätter att ske. Exempelvis pågår fönstermålning sedan 2017, vilket är gjort i detta hus. Trapphusen har nyligen målats. Tvättstugan är helrenoverad 2016 med en ny maskinpark. OVK sker i 7–9 års intervaller, de sista åtgärderna gjordes 2019. Se föreningens årsredovisning & hemsida för mer information!

Kommande renoveringar

Inga stora renoveringar, endast löpande underhåll. Ett av projekten som pågår är målning av fönstrens ytterbåge som är ungefär halvvägs i en process fördelad över fyra, fem år. Detta hus planeras att få målade ytterbågar mellan 2023-2025. OVK planeras ske närmsta åren.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 44,5 mkr per bokslutet 2021. Skuldkvoten är cirka 2000 kr/kvm boyta, snittet i Hägersten uppgår till 6.000 kr/kvm. Föreningen har en trygg ekonomi. De har många hyresrätter kvar, vilka kan utgöra stora tillgångar när de upplåts till bostadsrätter och säljs av föreningen. De har dessutom ca 12 mkr i kassa & bank.

Avgifter

Det finns inga beslutade avgiftsförändringar.

Delat ägande & andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden. Föreningen godkänner medlemmar som avser sig att bo i lägenheten. Om föräldrar eller andra anhöriga enbart ska vara medlåntagare bör de istället lösa detta hos banken eller genom avtal sinsemellan.

Städning och städdagar

Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år, anlitade företag ombesörjer trappstädningen och skötsel av föreningens tomtmark.

Gemensamma utrymmen

Som boende har man tillgång till 2,6 hektar grönytor med planteringar, sittplatser med mera. Varje hus har ett eget cykelrum/barnvagnsrum. Det finns tre gästlägenheter, festlokal, hobbyrum, bastu med mera. Tvättstugan finns i hus 16, Pingstvägen 34. Nio tvättmaskinsgrupper med vardera två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp, vilket ger inalles arton tvättmaskiner, nio torktumlare och nio torkskåp. Samt två kallmanglar. Utöver detta även en grovtvättmaskin med tillhörande torkrum. Disponeras mot årsavgift 300 kr. Engångskostnad för passerbricka: 300 kr.

Parkering

Avgiftsbelagd parkering på gatorna i området. Den som är folkbokförd inom området kan ansöka om boendeparkeringstillstånd hos kommunen. Boende i föreningen kan ställa sig i kö till föreningens garageplatser och parkeringsplatser. Hyrorna är för närvarande 800-850kr per månad för garage, 400-550 kr per månad för p-plats utomhus.

Bredband och TV

Tele2 kabel-tv grundutbud samt bredband ingår i årsavgiften. Digital-TV-box och extra kanaler bekostas av den boende. Alla lägenheter är utrustade med sk multimediauttag, och kan anslutas till Internet Cable från Tele2. Under 2022 har fiber dragits in i lägenheterna och levereras av Ownit/Telenor, 1000 Mbit/s. En övergångsperiod från Tele2/ComHem till Ownit/Telenor pågår till slutet på 2022.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument, senaste årsredovisning och webbsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. www.brftele.se.

OMRÅDET

Detta är troligtvis ett av Stockholms absolut bästa områden. Med närhet till både staden och naturen är det inte konstigt att det är en av de snabbast växande stadsdelarna. Området är tryggt, människorna är trevliga och man kan i princip bo här en hel livstid om man så vill då det finns något för alla vare sig du är student, singel, sambo eller en småbarnsfamilj. Det är som en stad i staden. På denna adress bor du ungefär mitt emellan Midsommarkransen och Telefonplan, och följer du vägen där emellan hittas små butiker med keramik, hantverk och inredning. Kreativa kvarter med ett härligt folkliv där det ofta händer saker så som loppisar, utställningar och konstrundor. Området är rikt på matställen och gott fika, och det finns både bibliotek och bra matbutiker på gångavstånd. På tio minuter når du vattnet vid Örnsberg om man vill kila ner och ta ett dopp en varm sommardag. Kvarteren är också gröna och lummiga, husen är byggda i parkmiljö, och det finns många möjligheter till träning i området likväl som närhet till tunnelbana, bussar, affärer och service. Med cykel är du vid Hornstull på tio minuter och på vägen har du även Liljeholmen och dess galleria.