Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Katarina bangata 43
  [Område] => Södermalm - SoFo
  [Våning] => 4 av 4, ej hiss
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 71 kvm
Enligt uppmätning
Enl. lägenhetsutdrag: 2 rok, 65 kvm, säljs och disponeras som 3 rok samt uppmätt till 71 kvm. [Tomtareal] => [Avgift] => 3 093 kr/mån Inkl; värme, v/a )

Katarina bangata 43

LJUS OCH LUFTIG SEKELSKIFTESTREA OVAN KATARINA BANGATAS ALLÉ

FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Charlotte Pellas
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Katarina bangata 43
Område
Södermalm - SoFo
Våning
4 av 4, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
71 kvm
Enligt uppmätning
Enl. lägenhetsutdrag: 2 rok, 65 kvm, säljs och disponeras som 3 rok samt uppmätt till 71 kvm.
Avgift
3 093 kr/mån Inkl; värme, v/a

Driftskostnader

El
5 200 kr/år
Försäkring
1 198 kr/år
Total driftskostnad
6 398 kr/år
Drift räknat på
3 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Vitabergsparken och Parkteatern
Vinbaren Ninja bar
Restaurang Bleck
Nytorget och allt runt omkring
Yoga Shala

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Olof Jonsson 1907

Nästan alla tomter i kvarteret Rovan köptes av byggmästaren Nils Johan Johansson och godsägaren Axel Karlsson. De lät arkitekten Olof Jonsson rita ett förslag med likartade byggnader för hela kvarteret. Hela planen genomfördes aldrig och dessutom sålde man några av tomterna, men Rovan 5 där denna lägenhet ligger behölls och bebyggdes efter Olof Jonssons ritningar mellan 1904 och 1907, då huset stod inflyttningsfärdigt. Det fanns då 57 lägenheter från ett till tre rum och kök. När huset stod nytt bodde här nästan 100 vuxna och 150 barn. I små ettor kunde det bo familjer med upp till nio barn. Katarina församling hade mot Gotlandsgatan en bespisning för obemedlade och undernärda barn. Det var mestadels yngre familjer som flyttade in och yrkestillhörigheten var oftast arbetare eller hantverkare. Under 1920-talet märktes en ändring i den sociala strukturen, en orsak till detta kan vara att huset då blivit bostadsförening. Bostadsföreningen Syrenen bildades 1908 och tiderna kom att bli bättre. Flera familjer kom att bli kvar länge i huset, bland annat en kvinna som när föreningen firade 100-årsjubileum hade bott i huset under 99 av de åren. Mer om husets spännande historia finns att läsa på Brf Syrenen 108:s hemsida.

FÖRENINGEN

Brf Syrenen 1908

Föreningen

Brf Syrenen 1908 (org. nr 702002-2468) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Rovan 5 år 1907. Föreningen består av ett flerbostadshus i vinkel på adresserna Katarina Bangata 43-45 och Gotlandsgatan 78 och omfattar 42 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lokal med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på mycket låga 2 859 kr per kvm bostadsrättsarea. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har fiberanslutning via Open NET och kabel-tv via Tele2 (Com Hem)

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 208 kr av köparen.

Gemensamma utrymmen:

Cykelställ, barnvagnsrum (port 43) sopsortering på gården och tvättstuga i port 45 med ingång från gård, trivsam och välskött innergård med utemöbler.

Hiss

Hiss finns ej.

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd.

Renoveringar, i urval

2021 renovering av portar samt fasader, 2019 renovering av sockel på fasaden mot Katarina Bangata, 2017 renovering och målning av fönster, renovering av port på Gotlandsgatan, 2016 installering av säkerhetsdörrar, 2011 påbörjades ett partiellt stambyte, detta beräknas pågå fram till 2031.

Planerade renoveringar

Det finns inga beslut om några större kommande renoveringar, löpande underhåll.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer 2 ggr / år, vår och höst.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i mars 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På denna adress bor du vid mitten av Katarina Bangatas allé, ett kvarter från både Nytorget, Vitabergsparken och Lilla Blecktornsparken. Området är lugnt och strosvänligt, med ett rikt utbud av restauranger av olika slag, barer, caféer och små butiker. Under sommarhalvåret har man Bondens marknad som granne på helgerna. Det är också trevligt att ha nära till vatten, båtar och alla promenad- och löparstråk längs med Hammarby sjö och Årstaviken. Busshållplats för bland annat stombuss 3 finns alldeles runt kvarteret.