Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Bysistorget 4, 2 tr
  [Område] => Södermalm - Mariatorget
  [Våning] => 2 av 6, hiss finns
  [Rum] => 2,5 rum och kök
  [Area] => 82 kvm
Föreningens information. [Tomtareal] => [Avgift] => 2 211 kr/mån inkl. värme och vatten )

Bysistorget 4

FUNKIS MED ÖPPEN SPIS OCH BALKONG MOT BYSISTORGET - LÅG AVGIFT

FOTO: SPINNELL STYLING: BRANDSTATIONEN TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Bysistorget 4, 2 tr
Område
Södermalm - Mariatorget
Våning
2 av 6, hiss finns
Rum
2,5 rum och kök
Area
82 kvm
Föreningens information.
Avgift
2 211 kr/mån inkl. värme och vatten

Driftskostnader

El
2 000 kr/år
Försäkring
3 000 kr/år
Total driftskostnad
5 000 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Falafelbaren
Nyfriterad falafel med alla de rätta tillbehören
MamaWolf
Smarriga japanska smårätter på Krukmakargatan
Lao Lao
Autentisk kinesisk mat på Hornsgatan 63
Bysis Bok & Papper
Trevlig familjeägd bokhandel två portar bort
Skinnarviksberget & Monteliusvägen
Oslagbar utsikt året runt, dygnet runt

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Bocander & Cronvall 1930-1931

Fastigheten Fällan 1 ligger i hörnet av Bysistorget och Torkel Knutssonsgatan. Här står ett pampigt funkishus som uppfördes mellan 1930 och 1931 efter ritningar av Martin Bocander och Albin Cronvall. Bocander och Cronvall var byggnadsingenjörer och ritade många byggnader i centrala Stockholm under 1920- och 1930-talen. De drev egen firma tillsammans, som de övertagit av ett annat mycket anlitat arkitektpar, Hagström och Ekman. Fällan 1 har en fasad putsad i gult, stora balkonger som löper över hörnet samt mindre halvcirkelformade balkonger på båda ytterfasaderna. Varje ytterfasad har också ett burspråk. Fönstren är av en-, två, och treluftstyp och ursprungliga, men försedda med en extra, ljuddämpande yta. Trapphuset helrenoveras nu under hösten 2021. Interiört går huset mer åt 1920-talsklassicism, vilket till exempel kan ses i lägenheternas snickerier och eldstäder. Det praktiska har ännu inte motat bort det vackra, och rummen andas skönhet och elegans. Fastigheten är grönklassad i Stockholms stads bebyggelsehistoriska klassificering, vilket innebär att den är särskilt värdefull utifrån historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt.

FÖRENINGEN

HSB Brf Fällan

Antal lägenheter och lokaler

HSB Brf Fällan i Stockholm är en s.k. äkta bostadsrättsförening bestående av 37 lägenheter med bostadsrätt och 1 lägenhet (ca 30 kvm) och 9 lokaler med hyresrätt. Föreningen äger marken där deras hus står.

Medlemskap HSB

Förutom medlemskap i själva föreningen krävs medlemskap i HSB.

Delat ägande/juridisk person

Den som bor i lägenheten ska vara delägare och skriven på adressen. Samägande brukar normalt sett accepteras. Juridisk person accepteras inte som medlem.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad, inklusive ansvarsförsäkring för styrelsen, hos Trygg Hansa.

Renoveringar

Se sid 2 i årsredovisningen där bland annat stambyte och elstigarbyte utfördes 1995.

Kommande renoveringar

Föreningen genomför just en renovering av ytskikt och armaturer i entré och trapphus. Tanken är att gå tillbaka till kulörskalor som harmoniserar med skärningspunkten mellan funkis och tjugotalsklassicism. En känd dekormålare har kollat original i dokumentationen och underliggande färgskikt.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder ligger på ca 1,76 mkr vilket ger oss ett nyckeltal på 553 kr/kvm. En mycket låg belåning och förklaringen är självfallet de fina hyresintäkterna som 2020 uppgick 1,5 mkr. Föreningens vindar är delvis bebyggda och kvarvarande hyresrättslägenhet är att anse som en dold tillgång. Föreningen visade positivt resultat 2020 (plus 403 tkr).

Gemensamma utrymmen

Tvättstugan ligger i källaren med tre tvättmaskiner, två torkskåp, torktumlare, mangel, strykplats. Skyddsrum samt bakgård mot Brännkyrkagatan. Cykelparkering på bakgården och i källaren.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett vindsförråd på ca 5 kvm.

Bredband och kabel-tv

Bredband via Telenor och kabel-tv via Comhem.

Antal rum

Lägenheten i föreningens lägenhetsregister registrerad som en tvåa.

Kontroll information

Ovanstående information kommer från årsredovisning 2020 samt avstämning med styrelsen den 7 oktober 2021.

OMRÅDET

Själva Bysistorget formades i den tid då de tre funkishusen på platsen uppfördes, indragna från Hornsgatan med torgmiljö emellan. Men adressen Bysistorget har faktiskt bara funnits sedan 2005 då husen bytte adress från Hornsgatan 76–80 till Bysistorget 2–8. Platsen är både urban och omgiven av mycken grönska. De rosa blommande körsbärsträden på torget är en attraktion varje år. Vid torget ligger bland annat Kaffebar, Bysis Bok & Papper och den vegetariska restaurangen Legumes. Hornsgatan och Mariatorget med dess omgivningar innefattar restauranger, barer, caféer, bagerier och butiker i mängd, bekvämt belägna inom max tio minuters promenad. Kvarteren huserar en mängd förträffliga specialbutiker, såväl gamla trotjänare som nyare. Pen Store, Paper Cut, Sway Gallery, Brandstationen och Nitty Gritty för att nämna några. Man får heller inte glömma det stora vintageutbudet i kvarteren. Ta morgonpromenaden över Skinnarviksberget och titta på den vackraste utsikten i Stockholm och ät frukost på veganska Mahalo. Luncha på unika kinesiska Lao Lao, ät middag på snygga, franska Bar Hommage och drick en drink på Häktet. När vänner kommer på besök (och det kommer hända ofta) rekommenderas osthörnan och fiskdisken på Ica Aptiten, spanska delikatesser från Grand Gourmet och något till vinkylen från Systembolaget på Rosenlundsgatan. Blommor kan såklart köpas på Mariatorget men det finns också en handfull högklassiska blomsterbutiker i kvarteren.