Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Klippgatan 14E
  [Område] => Södermalm - SoFo
  [Våning] => 0 av 4, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 47 kvm
Föreningens information. [Tomtareal] => [Avgift] => 2 388 kr/mån Inkl; värme, v/a, bredband 1000/1000 Mbit/s, Comhems grundutbud och försäkringens bostadsrättstillägg. )

Klippgatan 14E

MYSET I KVARTERET LJUSET – FLEXIBEL FUNKISOAS VID STOR GRÖN GÅRD

FOTO: LAGER STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Klippgatan 14E
Område
Södermalm - SoFo
Våning
0 av 4, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
47 kvm
Föreningens information.
Avgift
2 388 kr/mån Inkl; värme, v/a, bredband 1000/1000 Mbit/s, Comhems grundutbud och försäkringens bostadsrättstillägg.

Driftskostnader

El
1 600 kr/år
Försäkring
1 700 kr/år
Total driftskostnad
3 300 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Café Nizza med Cave Nizza
bakficka med naturvinsbar
Vitabergsparken
för alla årstider, parkteater, pulka och picnic
Voisine
Mysig kvarterskrog
Pom & Flora
Frukost hela dagen
Ai Ramen
Stockholms första nudelbar

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1929

Den välbevarade funkisfastigheten Ljuset tar upp ett helt kvarter mellan Bondegatan, Klippgatan, Borgmästargatan och Åsögatan. Byggnaden utgör ett storgårdskvarter och hör till de första funkishusen som uppfördes i Sverige, i en tid där det mesta som byggdes var klassicistiskt. De ritades av Sven Wallander, chefsarkitekt på HSB, och den som stod bakom det mesta av organisationens produktion i Stockholm. Ritningarna från sent 1920-tal visar en futuristisk skapelse med långa skarpa linjer, vilket förstärks genom de höjdskillnader som finns i kvarteret.

FÖRENINGEN

Brf Ljuset

Antal lägenheter och lokaler

Brf Ljuset är en äkta förening som äger fastigheterna Ljuset 1 och Ljuset 2 belägna på adresserna Klippgatan 14B-K, Bondegatan 45, Borgmästargatan 9 samt Åsögatan 174 och 176. Föreningen upplåter 261 lägenheter med bostadsrätt samt 3 lägenheter (övernattningslägenheter) och 16 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

De långfristiga skulderna ligger på låga 2 757 kr/kvm. Intäkterna från lokalerna uppgår till ca 1,8 mkr/år. Avgiften betalas månadsvis i förskott, det finns inga beslutade avgiftsändringar.

Bredband och TV

Bredband levereras av Ownit (1000/1000 mbit/s). Kabel-tv är installerat och levereras av Com Hem.

Renovering i urval

2020 stamspolning, 2019 energideklaration genomförd, 2018 gårdsrenovering, 2017 OVK genomförd, 2016 utvidgat cykelrum, 2015 stamspolning, 2011-2014 fönsterrenovering och putsning av fasad, 2010 ventilation, stamspolning, renovering av balkonger, omläggning av tak, ombyggnad av vindslokal till lägenheter, 2004 trapphusrenovering, 1996 rör och elstambyte.

Kommande renovering

Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig fram till år 2040. Fasaden kommer näst på tur renoveras, men det kommer ske om 5-10 år.

Överlåtelseavgift

Köparen betalar överlåtelseavgift om 1190 kr.

Medlemskap

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande accepteras med 25% som minsta ägarandel. En av ägarna förväntas bo i lägenheten.

Städdagar

Trappstädning sker på entreprenad och gemensamma städdagar anordnas 2 ggr / år, vår och höst.

Gemensamma utrymmen

Den fina innergården är gemensam och under de varma månaderna finns här bord, stolar och grill till förfogande. Det finns även odlingslådor på gården som medlemmar kan nyttja genom att gå med i trädgårdsgruppen. I föreningen finns det tre gästlägenheter i uppgång 9 som de boende kan hyra. Hyran är 150 kr – 350 kr/natt beroende på storlek. Cyklar förvaras i cykelrummet på Bondegatan 47 eller på innergården. Utöver detta finns två miljörum. Det finns sammanlagt fyra tvättstugor i källaren: tre bokningsbara och en drop-in. Tvättstugorna har två tvättmaskiner och en torktumlare var. Det finns även fem torkrum. Tvättstugorna når du från gården.

Försäkring

Husen är fullvärdesförsäkrade via Trygg Hansa. Försäkringens bostadsrättstillägg ingår i avgiften samt ansvarsförsäkring för styrelsen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2020, stadgar från 2020 samt hemsidan och kontakt med styrelsen i september 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Se föreningens hemsida, ljuset.se.

OMRÅDET

Här bor du med bästa läge i SoFo, nära folklivet, Nytorget och Vitabergsparken, och en mängd restauranger och caféer, men också lugnt, avkopplande och lite bortom turiststråken. Ett kvarter ner ligger Café Pom & Flora, där man får fantastisk frukost, hela dagen. Nook ligger i huset och runt omkring finns trevliga ställen som Café Nizza, La Vecchia Signora och Fooli vinbar. Det är även nära till flera matbutiker. En annan fördel är att på denna adress ha nära till vattnet vid Hammarby sjö och kunna promenera ut mot Nacka. Ett par minuter bort går bussar till Nackareservatet och Hellasgården.