Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Lundagatan 44A, 3 tr.
  [Område] => Södermalm - Högalid
  [Våning] => 3 av 4, hiss finns
  [Rum] => 1 rum och kök
  [Area] => 22 kvm
Föreningens information. [Tomtareal] => [Avgift] => 1 288 kr/mån inkl. värme, vatten och kabel-tv. )

Lundagatan 44A

YTEFFEKTIV ETTA I OMTYCKTA BRF MARMORN

FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN TEXT: KARLSSON

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Erica Lamberg
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Lundagatan 44A, 3 tr.
Område
Södermalm - Högalid
Våning
3 av 4, hiss finns
Rum
1 rum och kök
Area
22 kvm
Föreningens information.
Avgift
1 288 kr/mån inkl. värme, vatten och kabel-tv.

Driftskostnader

El
2 400 kr/år
Försäkring
1 440 kr/år
Total driftskostnad
3 840 kr/år
Drift räknat på
1 person

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

SKINNARVIKSPARKEN OCH DESS GLASSKIOSK
MOLDAU - FÖR GODASTE SCHNITZELN
FOLKBAREN
HÄKTET
HELA HORNSGATAN NED FÖR BARLIV

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1930

Lundagatan 44 ligger i en av Stockholms äldsta och största bostadsrättsföreningar, kvarteret Marmorn. Det ritades av Sven Wallander som var en av HSB:s grundare och mannen bakom ett stort antal kända byggnader i Stockholm. Marmorn är blåmärkt i Stockholms stads kulturhistoriska klassificeringskarta, vilket innebär att husen har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde.

Sven Wallander föddes i Stockholm 1890. Sven Wallander studerade vid Kungliga tekniska högskolan under åren 1909-1913 och därefter vid Konstakademien varifrån han tog examen 1915. Snart kom dock Sven Wallanders produktion att dominerades av byggnader ritade åt HSB Stockholm som han var med om att grunda 1923. Under Sven Wallanders första tio år som arkitekt var det framförallt nyklassicismen som kännetecknade arkitekturen. Från och med hösten 1929 var Sven Wallanders byggnader för HSB utpräglat funktionalistiska och fram till ungefär 1933 karaktäriseras husen av slätputsade fasader utan dekor men med breda fönsterband och i många fall också balkonger vars fronter var klädda med trådnät eller slät plåt.

Sven Wallander var mån om att de boende i HSB:s lägenheter skulle ha högsta möjliga standard och hade önskat att samtliga lägenheter skulle utrustas med badrum, men eftersom man inte lyckades övertyga de statliga och kommunala långivarna om att även smålägenheter skulle utrustas med sådan lyx, fick man till att börja med nöja sig med dusch i lägenheterna och sedan byggde man större duschrum där lägenhetsinnehavarna kunde ställa in ett litet badkar. Först 1930 hade samtliga lägenheter fullt utrustade badrum.

Sopnedkastet, en uppfinning som kom att få en stort genomslag på 1930-talet, var signerad Sven Wallander. Det var under en studieresa till USA 1920 som han fick idén och redan 1923 provades den i ett hus på Vallhallavägen. Det kom dock att dröja innan uppfinningen accepterades av de styrande men i början av 1930-talet fanns de i snart sagt varenda hus.

Kvarteret består av två L-formade huskroppar som ramar in kvarteret. Vinkelrätt mot Lundagatan, på den gård som de stora huskropparna skapar, ligger ytterligare tre hus. Husens placering på en hög höjd ovan vattnet gör att kvarteret är väl synligt från stora delar av staden. Under vinterhalvåret är gårdarna fint upplysta. Fasaderna är gulputsade med fönstersnickerier i grönt. Trapphusen har vackra originaldetaljer såsom marmortrappor, rutigt klinkergolv, ledstänger, räcken och härligt ljusinsläpp från fönsterpartierna som går från golv till tak. Till de boendes förfogande finns bland annat åtta tvättstugor, fyra gästlägenheter, hobbyrum, musikrum, sop-/grovsoprum med mera. Föreningen har mycket bra ekonomi och en engagerad styrelse.

FÖRENINGEN

HSB:s Brf Marmorn i Stockholm

Föreningen

Brf Marmorn i Stockholm (org. nr 702001-4085) är en äkta förening som förvärvade fastigheterna Marmorns 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 och 8 år 1930. De kulturmärkta husen är uppförda av HSB från och med tidigt 1930-tal och innehar adresserna Lundagatan 36 A till Lundagatan 44 D. Föreningen upplåter 539 lägenheter med bostadsrätt, 22 lokaler med hyresrätt, 35 p-platser och 12 mc-platser med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Föreningen har en mycket god ekonomi, de långfristiga skulderna uppgår till cirka 39 MKR och de årliga intäkterna uppgår till cirka 15 MKR. Lånen för föreningens fastighet ligger på 1 800 kr/kvm boarea, att jämföra med snittet på Södermalm som ligger på ca 6 000 kr/kvm. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB. Den tekniska förvaltningen sköts av Fastighetsskötsel AB.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med Ownit för bredband och medlemmarna tecknar själva abonnemang. Kabel-tv via Com Hem och dess grundutbud ingår i månadsavgiften.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 666 kr av säljaren. Pantsättningsavgift om 714 kr per pantsättning betalas av pantsättaren.

Gemensamma utrymmen

Det finns åtta tvättstugor i föreningen (tre i 38 B och fem i 44 B) samt två spontantvättstugor (en i 38:an och en i 44:an) tre cykelrum, fyra gästlägenheter, två musikrum samt ett hobbyrum.

Parkering/garage

Föreningen har 35 parkeringsplatser och 12 MC-platser för uthyrning. För närvarande är det ca 10 års kötid till en parkeringsplats.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd.

Renoveringar, i urval

2020 fönster och fasadrenovering (Lundagatan 42 A-B) samt 44D, 2018 takrenovering (Lundagatan 44A-D), omläggning av trappa (Lundagatan 36A), betongplatta för MC-parkering, 2017 uppsnyggning och reparation av trapphus, förbättrad belysningen på gårdarna, värmepumpsprojekt, hissrenovering, betongläggning av MC-parkering, 2016 renovering av portar, byte av vvc-ventiler, fasadrenovering, takmålning och byte av fönster samt balkongdörrar, 2015 ombyggnad tvättstuga, renovering av mur och sockel, 2014 renovering av fönster, 2012 fasadrenovering, 2009 – 2011 renovering av fönster, 2009 bergvärmeinstallation som komplement, 2009 bredband, fiberkabel, 2005 – 2008 renovering av fönster, 1998 – 1999 renovering av hissar 1996 renovering av balkonger, 1993 stambyte el 1993 stambyte badrum, 1972 stambyte kök.

Planerade renoveringar:

Takrenovering 36F + 42A, renovering av balkonghörn, fasad samt fönster av delar av huset.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts av Städgladen AB.

Hemsida

www.marmorn.se

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument i maj 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På Lundagatan bor du med den härliga kombinationen av stad och natur, vimmel och ro. Skinnarviksparken ligger strax nedanför porten tillsammans med Skinnarviksberget – Stockholms innerstads högsta berg som bjuder på fantastiska panoramavyer över staden och vattnet. På vår och sommar är en glasskiosk öppen i parken med hängmatta och uteservering. I grannkvarteren ligger även grönområdena Reimersholme, Långholmen och Tantolunden med strand, bryggor, bad och kolonilotter. En spännande kulturmiljö bland malmgårdar, stadsvillor, kullerstenar, parker och grönska.

Här bor du med fri tillgång till folklivet, barer och restauranger intill både Mariatorget och Hornstull, samtidigt något gömt uppe på en kulle vilket gör att du slipper brus och stök från Hornsgatan, istället fina vyer åt alla håll. Här kan du slinka ner till nyöppnade Svedjan Bageri för en ostmacka och handbryggt kaffe om morgnarna, och lata kvällar kan du kila ner och köpa take away från den lokala thaikiosken. Närheten till tunnelbanan vid Zinkensdamm samt buss 4 och 66 tar dig in till city eller till SoFo på några minuter, och Södra stations pendeltåg ligger 10 minuter bort.