Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Sköntorpsvägen 124
  [Område] => Årsta
  [Våning] => 9 av 10, hiss finns
  [Rum] => 5 rum och kök
  [Area] => 143,5 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 8 536 kr/mån Inkl. Värme, V/A & kabel-tv. Obl. tillägg för bredband tillkommer om 100kr/månad. )

Sköntorpsvägen 124

FRI SOM EN FÅGEL - MAGISK ETAGEVÅNING MED MÄKTIGA VYER ÖVER STADEN

FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Sköntorpsvägen 124
Område
Årsta
Våning
9 av 10, hiss finns
Rum
5 rum och kök
Area
143,5 kvm
Förvaltarens information
Avgift
8 536 kr/mån Inkl. Värme, V/A & kabel-tv. Obl. tillägg för bredband tillkommer om 100kr/månad.

Driftskostnader

El
11 500 kr/år
Försäkring
3 200 kr/år
Total driftskostnad
14 700 kr/år
Drift räknat på
5 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Årstaskogen och Sköntorp
Här finns en underbar äng endast någon minuts promenad bort, där torpet Sköntorp tidigare låg.
Årstabo och Två Små Svin
Två fina serveringar med god mat till rimliga priser.
Årsta Folkets Hus
Hit, till det nyrenoverade 1950-talsbiblioteket, har författare från hela världen kommit, och här finns även en egen bio.
Årstaviken med brygga och promenadslinga
Vi tar ofta ”varvet” – Årstaviken runt, en sträcka på cirka 8 km. Så fint och skönt, och direkt från porten!
Vintervikens trädgårdar
En tur ett par stationer med tvärbanan till ett av Stockholms trevligaste och vackraste trädgårdsfik.

ARKITEKTUR 1950-1965

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Riksbyggen, 1960

Fastigheten Sköntorp 2 består av tre höga punkthus uppförda av Riksbyggen 1960–1962, och ritades på deras arkitektkontor där Stellan Wrethagen var arkitekt. Husen har tio våningar där byggnadskroppen har indragna mittpartier. Entrédelen är klädd med vita marmorplattor och här sitter en ursprunglig teakport. Balkongerna är också indragna och har fronter av betong. Fastigheten är grönklassad i Stockholms stads kulturhistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaderna är särskilt värdefulla ur historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synvinkel. Fastigheten och gatan har fått sitt namn från torpet Sköntorp som lydde under Årsta gård. Torpet brann ner 1996 men husgrunden finns kvar i närheten.

FÖRENINGEN

Brf Sköntorp 2

Antal lägenheter och lokaler

Brf Sköntorp 2 är en äkta bostadsrättsförening som består av tre flerbostadshus med fastighetsbeteckning Sköntorp 2. Föreningen bildades 2002 och består av 128 lägenheter upplåtna med bostadsrätt samt 10 lägenheter upplåtna med hyresrätt. Det finns även 7 lokaler om totalt 78 kvm samt 13 förråd med hyresrätt. Den totala boarean är 9797 kvm, marken innehas med tomträtt. Nuvarande 20-åriga avgäldsperiod löper t.o.m. 2041-03-31.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning sköts av HSB.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Bostadsrätternas medlemsförsäkring där även ansvarsförsäkring för styrelsen ingår.

Urval renoveringar

2021 ny takbeläggning på hus 124, 2020 ny takbeläggning på 126 och 128, nya hissar, 2018 relining av spillvattenledning i källargolv, bytt belysning i trappor till LED, 2015/2016 dränering, nya armaturer utomhus, 2013/2014 byte av panelklädda dörrar, 2011 renovering av fönster, 2008 byte av undercentral, 2007 ommålning av entréer, 2005/2006 stambyte, renovering av tvättstuga, 2 nya tvättstugor tillkom, byte al elstgare, 2004 isolering av vindar, 2003 byte av termost och stamreglerventiler, målning av tak, 1994 omputsning av fasad.

Kommande renoveringar

Omputsning av fasader, byte/ev ombyggnad av balkonger och fönster samt laddstolpar kommer att göras de närmaste åren. Föreningen följer en underhållsplan som uppdaterades 2020.

Ekonomi

Föreningen har ett starkt dolt kapital i de kvarvarande 10 hyresrätterna. Föreningen har skulder på ca 21 mkr vilket ger en belåning på ca 2 190 kr/kvm boyta. Det finns ca 16 mkr i kassa & bank. Föreningen räknar med en årlig höjning av avgiften med ca 3% för att kompensera tomträttsavgälden samt inflation. Höjningen 2022 genomförs från 1 juli och är medräknat i annonserad avgift.

Gemensamma utrymmen

Cykelrum och barnvagnsrum finns i respektive hus, en gemensam cykelparkering utomhus finns vid 124:ans grillplats, tvättstuga finns i respektive hus samt en gemensam grovtvätttstuga i 126:an, föreningslokal ca 60 kvm som boende kan hyra för kalas, möten och andra aktiviteter, övernattningslokal ca 50 kvm som boende kan hyra för övernattande gäster, snickarrum för enklare måleri- och snickeriarbeten, inom föreningen finns även en mindre lekplats och tre uteplatser med grillar.

Förråd:

Lägenheten disponerar över ett rymligt vindsförråd om ca 8 kvm, praktiskt beläget i direkt anslutning till lägenheten samt ett s.k matkällarförråd i källaren.

Parkering

I föreningen finns 80 p-platser för bilar, varav 52 med eluttag för motorvärmare eller kupévärmare samt 5 p-platser för motorcyklar, viss kötid förekommer, det finns även en gästparkering med 6 parkeringsplatser för boendes besökare.

Vad ingår i månadsavgiften/ Bredband

I månadsavgiften ingår värme, v/a. Gruppavtal för kabel-tv "8 favoriter" via Tele2 (Com Hem) ingår i månadsavgiften och för gruppavtal "Bredband 100" via Tele2 (ComHem) tillkommer en obligatorisk avgift på 100 kr/månad.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Köparen betalar överlåtelseavgift om 2,5% av prisbasbeloppet, under 2022 är detta 1 207,50 kr, pantsättaren betalar en pantsättningsavgift om 1% av prisbasbeloppet.

Juridisk person, delat ägande

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns med minsta ägarandel om 10%.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens styrelse 2022-05-25, stadgar samt senaste årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På denna adress är Årstaskogen och Årstaviken din närmaste granne. Fina promenadvägar och motionsstråk leder i olika riktningar och det är bara en kort promenad till närmaste brygga. Flera båtklubbar finns också i området. Den odlingsintresserade kan söka sig till något av de koloniområden som finns. Barnfamiljer har F9-skolan Årstaskolan nära. I Årsta centrum, som var det första förortscentrumet i Sverige då det stod färdigt 1953, finns bland annat bibliotek, bio, café, restauranger och olika små butiker. Bussar går var femte minut från Gullmarsplan till Årstaskolan och Sköntorp har även buss hela vägen in till Södermalm. Tvärbanan ligger inom gångavstånd och även pendeltågen nås relativt nära, vid Årstaberg.