Type and press Enter.

Array
(
    [Bostadstyp] => 1-familjs friliggande villa
    [Adress] => Fredrikslund Säby 20
    [Område] => Södertälje - Järna
    [Våning] => 
    [Rum] => 7 rum
    [Area] => 128 + 97 kvm
taxeringsinformation [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => 2 373 kvm [Avgift] => [Andelstal] => [Lägenhetsnummer] => )

Fredrikslund Säby 20

VINDKULLA – EN VACKER PLATS ATT LEVA PÅ

FOTO: NORÉN STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Charlotte Pellas
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Lina Axelsson
Mäklarassistent

Bostadsfakta

Bostadstyp
1-familjs friliggande villa
Adress
Fredrikslund Säby 20
Område
Södertälje - Järna
Rum
7 rum
Area
128 + 97 kvm
taxeringsinformation
Tomtareal
2 373 kvm

Byggnad

Byggnadstyp
1-plansvilla i souterräng
Byggnadsår
1935
Uppvärmning
Pelletspanna
Energideklaration
Utförd 2021-09-08
Energiklass
Ingen angiven
Fasad
Trä
Stomme
Trä
Fönster
Kopplade 2-glas och 3-glas isolerglas fönster
Bjälklag
Trä
Tak
Tegel
Grundläggning
Grundsula
Ventilationstyp
Självdrag
Vatten/Avlopp
Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp
Fastighetsbet.
Säby 2:3

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning
14 400 kr/år
El
24 000 kr/år
Renhållning
7 200 kr/år
Övrigt
1 200 kr/år
Total driftskostnad
46 800 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 8 874 kr
Kommentar
Övrigt: slamtömning
Taxeringskod
220, Småhusenhet, bebyggd
Taxeringsvärde
2 262 000 kr - Småhusbyggnad 1 375 000 kr, Småhusmark 887 000 kr
Summa pantbrev
3 173 132 kr
Tomtareal
2 373 kvm
Tomttyp
Natur och trädgårdstomt
Vatten/avlopp
Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp
Rättigheter
Gemensamhetsanläggning: Södertälje Säby GA:2 Last: Officialservitut Väg, 0181K-109/2008.1

planskiss

DOKUMENT & MEDIA

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

De Vilda
Butik i Ytterjärna som endast säljer viltkött
Under Tallarna
Stående prenumeration på säsongens grönsaker, från maj till oktober
Saltå Kvarn
Både café och butik

Arkitekturen

Arkitekt: Eric Asmussen

Detta hus, som kallas Vindkulla, är i grunden ett mindre bostadshus från 1935 som 1975 byggdes om och till till mer än dess dubbla yta. Ritningarna till denna ombyggnad gjordes av Erik ”Abbi” Asmussen som även ritat bland annat Rudolf Steinerseminariet/Kulturhuset, Vidarkliniken, Örjanskolan och Skogsbrynsbyn i Ytterjärna. Kulturhuset tilldelades 1977 års Kasper Sahlin-pris. Utbyggnaden av Vindkulla gjordes på uppdrag av husets dåvarande ägare Aurora Klingborg, som var dotter till Arne Klingborg, en av grundarna till Rudolf Steinerseminariet och skapare av den park som omger seminariet. Vindkulla är idag en vinkelformad byggnad där den ursprungliga delen är sammanbyggd med den nya genom halvplanslösning. Exteriört har huset en rödmålad locklistpanel som är ovanligt bred, och fönstren är målade i en blekblå kulör. Erik Assmussen (1913–1998) var den arkitekt som ses som den främste tolkaren av Rudolf Steiners arkitektur i Sverige, en arkitektur som präglas av ett organiskt formspråk och noggrant utformade detaljer där färg och ljus har stor betydelse.

Antroposoferna i Järna

I mitten av 1930-talet startas Mikaelsgårdens Läkepedagogiska Institut som kom bli det första av många antroposofiska verksamheter i Järna och Ytterjärna. Med start på 1960-talet blir området ett verkligt centrum för antroposofin och Rudolf Steiners idéer. Då tillkommer Nibble handelsträdgård och Saltå kvarn. Därefter sker en stor utbyggnad med bland annat Rudolf Steinerseminariet, Örjanskolan och Vidarkliniken. En av de mindre byggnaderna i Ytterjärna som har en koppling till den antroposofiska rörelsen i Järna är nu till salu. Det är bostadshuset Vindkulla vars äldsta delar är från 1935 men vars exteriör till stor del präglas av den ombyggnad som gjordes 1975 efter Eric Asmussens ritningar.

Arkitekt Eric Asmussen:

Eric “Abbi” Asmussen föds 1913 i Köpenhamn och utbildar sig så småningom till arkitekt på Tekniska högskolan och Kunstakademiet i Köpenhamn. Efter avslutade studier kommer han 1939 till Sverige och arbetar en kort tid för David Helldén och Ahrbom & Zimdahl, innan han 1942 anställs av Nils Tesch. Tyvärr finns det inte mycket information om tiden hos Tesch men i boken Husbehov skriver Asmussen att han ritat flera skola under denna period. 1947 reser Asmussen till Dornach i Schweiz för att studera Rudolf Steiners arkitektur. Tre år senare blir han bekant med Arne Klingborg som kommer att bli en stor inspirationskälla. De två familjerna har nämligen barn på Kristofferskolan och både Asmussen. 1960 slutar Asmussen på Tesch kontor och startar eget. Hans två första uppdrag blir Kumlanders villa i Kolmården och Kristofferskolans nybyggnad i Åkeslund. Kristofferskolan är ett stort uppdrag som spänner över många år. Därefter följer en mängd byggnader i Järna, till exempel Rudolf Steinerseminariet, Örjanskolan och Vidarkliniken. Han ritar också skolor i Danmark, Norge och Tyskland och blir ett respekterat namn.

Vindkulla

Vindkulla är i grunden ett bostadshus från 1935 men 40 år senare, 1975 gjordes en större om- och tillbyggnad på uppdrag av Aurora Klingborg. Hon behövde större utrymmen för att kunna undervisa i eurytmi som hon lärt sig i Schweiz. Klingborg är dotter till Arne Klingborg, en av grundarna till Rudolf Steinerseminariet och tillika skapare av den park som omger Kulturcentrum Järna.

1975 byggs huset ut ordentligt och ytan mer än dubbleras. Den äldre byggnadskroppen lämnas förhållandevis orörd, men köket byggs om till lekrum. Till denna byggnad tillfogas ett stort vardagsrum med generös takhöjd samt kök med matrum och ett bad och tvättrum.

1984 inreds garaget i källaren till bostadsrum. En separat förrådsbyggnad med garage uppförs också. Därefter har källaren, som till stora delar ligger ovan mark, förändrats och idag finns förutom tvättstuga två rum samt pentry och duschrum.

Arkitektur

Eric Asmussen är den arkitekt som kommit att bli den främsta uttolkaren av Rudolf Steiners arkitektur i Sverige och han har i mångt och mycket också format den. Kännetecknande för den antroposofiska arkitekturen är dess verkligt organiska formspråk och noggrant utformade detaljer. Färg och ljus tillmäts stor betydelse vilket inte minst märks i den vackra färgskala som kännetecknar Asmussens byggnader. Som kuriosa kan nämnas att Asmussen ansåg att arkitekturen är människans tredje hölje, efter kroppen och dess kläder.

Vindkulla är en byggnad som har drag av både svensk allmoge och den antroposofiska arkitekturen. Byggnaden är uppdelad i två delar som båda är klädda med rödmålad locklistpanel. Brädorna är ovanligt breda vilket ger fasaden en solid prägel. Panelen är dessutom så noggrant utformad att några fönsterfoder inte behövs, i stället är det locklisterna som ramar in fönsteröppningarna. Den i grunden något lägre tillbyggnaden ansluter till den äldre byggnadskroppen genom att taket på den äldre byggnadens gavel valmats. I det långa takfall som bildas finns ett stort fönsterparti som fortsätter ned på väggen. Elegant och dessutom en smart lösning som ger byggnaden karaktär. Fönstren är till stora delar spröjsade och målade i en blekt blå nyans, precis som dörrarna. Taket är täckt med tvåkupigt lertegel.

Kvalitéer

Att promenera runt i Ytterjärna en solig sensommardag är en verklig upplevelse. Träden dignar av mogna äpplen och överallt finns vackra och originella byggnader i alla tänkbara färger. Här finns också Vindkulla, en äldre byggnad som omdanats av den inflytelserika och omtalade arkitekten Eric Asmussen. Dess inre domineras av det stora vardagsrummet som är ett underbart rum. Ett enormt fönster som går en bra bit upp det brutna taket släpper in enorma mängder ljus och låter naturen bli en del av rummet. Höjden förstärks också av en kakelugn som delvis skjutits ut i rummet och vars rökgång fortsätter upp genom taket. Bland övriga kvaliteter hos detta hus kan nämnas väggarna som är klädda med råspont som målats i ljusa och tilltalande nyanser. Detta ger en mycket tilltalande atmosfär i kombination med de vackra trägolven. Nämnas bör också den öppna spis som mycket väl kan vara från byggåret 1935 som ger trivsel kulna vinterkvällar!

OMRÅDET

Ytterjärna är sedan 1930-talet antroposofins nordiska centrum där olika verksamheter vuxit fram. Kulturhuset är en av de mer berömda byggnaderna med bland annat konsertsal, konferensmöjligheter, restaurang och hotellrum. Skillebyholm är ett centrum för biodynamisk odling med trädgårdsutbildning, gårdsbutik, restaurang m m. I Saltå Kvarns butik säljs deras hela sortiment av produkter och även större förpackningar än de man hittar i vanliga butiker, dessutom finns ett bageri. I området finns också flera läkepedagogiska och socialterapeutiska verksamheter för barn och vuxna med funktionsnedsättning. Utflyktsvägen som passerar invid fastigheten är en vacker vägsträcka bortom E4 som sträcker sig från Södertälje ner mot Norrköping och som bland annat leder till Tullgarn och Trosa.