Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Cedergrensvägen 35
  [Område] => Telefonplan - Midsommarkransen
  [Våning] => 1 av 3, ej hiss
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 51 kvm
förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 981 kr/mån inkl. värme, vatten, kabel-tv bas & bredband (1000 mbit) )

Cedergrensvägen 35

LJUS OCH VÄLPLANERAD 1930-TALSTREA MED FÖNSTER I TRE VÄDERSTRECK

TEXT: HENRIK STYLING: LINGSELL FOTO: LAYE

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Cedergrensvägen 35
Område
Telefonplan - Midsommarkransen
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
51 kvm
förvaltarens information
Avgift
2 981 kr/mån inkl. värme, vatten, kabel-tv bas & bredband (1000 mbit)

Driftskostnader

El
2 500 kr/år
Försäkring
1 500 kr/år
Total driftskostnad
4 000 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Keramik
Finns en keramiker i samma fastighet.
Klättercentret
För klättersugna!
AB Café
Ett uppskattat fik i området.
Svandammsparken
Fin och omtyckt park i Kransen.
Park
Finns även en ny stor park vid början av Cedergrensvägen.

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Leif Reinius 1939

Brf Tellusborgshus innefattar 22 byggnader som ritades under åren 1938–1940 av trion Hakon Ahlberg, Sven Backström och Leif Reinius. Det är klassiska smalhus belägna i grönskande omgivning enligt den tidens rådande ideal kallat ”hus i park” – husen placerades fritt i grönska, till skillnad från sammanfogade i kvarter. Husen är slätputsade i olika ljusa kulörer. Föreningen består av 349 bostadsrättslägenheter samt 19 affärshyresrätter, 15 affärsrätter, 1 bostadshyresrätt och 63 garage. Föreningen har både en gästlägenhet och en föreningslokal som de boende kan hyra. Trapphusen är ljusa och fina med spiralformade trappor av slipad terrazzo och ledstång i original. I varje trapphus finns en vädringsbalkong som delas mellan de sex lägenheterna. Föreningen har två välutrustade gemensamma tvättstugor. Marken mellan husen är kuperad och grön med sittmöbler placerade på gårdarna. Husen ingår i LM-staden som skapades för de anställda vid LM Ericssons fabrik vid Telefonplan. I början av 1980-talet fick Riksantikvarieämbetet i uppgift att kulturminnesmärka tolv svenska industriminnen och då blev LM-staden en av de som fick denna utmärkelse, tillsammans med till exempel Falu Koppargruva, Karlskrona varv och fall- och slussområdet i Trollhättan.

FÖRENINGEN

Brf Tellusborgshus

Antal lägenheter och lokaler

Brf Tellusborgshus är en stor förening belägen mellan Telefonplan och Midsommarkransen som bildades 1939. Föreningen äger och förvaltar 22 stycken bostadshus med 349 stycken lägenheter varav 1 är upplåten med hyresrätt och resten bostadsrätter. Det finns även 15 bostadsrättslokaler samt 19 hyresrättslokaler.

Mark

Föreningen innehar med tomträtt fastigheterna sedan år 1939. Tomträttsavtalet sträcker sig fram till 2023.

Förvaltare

Den ekonomiska samt tekniska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna AB. Föreningens grönområden sköts av Nordena entreprenad.

Renoveringar i urval

Nya fiberkablar 2020. OVK 2019. Stamspolning 2018. Byte avloppsrör i mark & källargolv 2017. Omläggning av tak på vissa av husen 2016. Byggnation gästlägenhet 2015. Nya tvättmaskiner (Valborgsmässovägen) 2013. Totalrenovering tvättstuga (Trettondagsvägen) 2007. Radonmätning (under gränsvärdena) 2006. Löpande underhåll fönster 2001-2004. Löpande renovering fasadbeläggning from 1994. Löpande fasadrenovering, 1991 och framåt. Byte elstammar under 80-talet. Stamrenovering 1977.

Kommande renoveringar

Undercentralen kommer att bytas ut under 2021. Föreningen planerar för en fortsättning / avslutning av utbyte av de horisontella avloppsstammarna, samt renovering av tak. I båda fallen har 6 fastigheter av totalt 22 stycken redan renoverats. Det formella beslutet för dessa arbeten är ej taget, men de planerar att påbörja arbetena under 2021-2022. Vidare planerar de även för renovering av fönster i föreningen och inte heller för detta projekt är ett formellt beslut taget. Det pågår även ett löpande arbete med OVK.

Ekonomi

Föreningen har sedan husen uppfördes ägt och förvaltat husen. Belåningen är idag cirka 1.500 kr/kvm vilket är mycket lägre än snittet på cirka 6.500 kr/kvm i området. Inga uppgifter om planerade avgiftsändringar. De kommande renoveringarna kommer mest troligt innebära att föreningen behöver ta upp nya lån. Styrelsen är redan i kontakt med sin bank och ytterligare banker runt en eventuell upplåning. Hittills har alla de banker de varit i kontakt med ställt sig mycket positiva till att låna ut medel till dem, även till mycket förmånliga villkor. Detta helt beroende på föreningens mycket starka ekonomi.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade i Länsförsäkringar.

Parkering

Föreningen förfogar även över 63 garageplatser för uthyrning. Hyra garageplats 800 kr/månad. Hyra fastighetsgarage 900 kr/månad. Det finns även fyra parkeringsplatser à 650 kr/månad. Mer info finns på webbplatsen. Boendeparkering gäller på gatan, se information på Stockholms stads webbplats.

Städdagar

Föreningen har en gemensam höst och vårstädning under trevliga former.

Tvättstuga

I föreningen finns 2 stora tvättstugor (digitalt bokningssystem via webbplatsen). Tvättstuga 1 ligger på Trettondagsvägen 12 och har 4 tvättmaskinsgrupper med totalt 8 tvättmaskiner samt 1 grovtvättmaskin. Här finns även centrifug, 4 torktumlare, 3 torkskåp, 3 torkrum samt en mangel. Den andra tvättstugan ligger bredvid Valborgsmässovägen 4. Denna är utrustad med 3 tvättmaskinsgrupper med totalt 6 tvättmaskiner, 3 torktumlare, 3 torkskåp, 2 torkrum, 3 centrifuger och 1 mangel.

Gemensamma utrymmen

Vädringsbalkong finns i varje trapphus. Föreningen disponerar över härliga gårdar med både sittgrupper och grillar. Det finns odlingsplatser på grönområdena och föreningen har en grupp som samordnar detta. Föreningen har en nybyggd gästlägenhet med fyra sängplatser på Valborgsmässovägen som kan hyras av medlemmarna (400 kr per natt). Föreningen har även en hobbylokal (Valborgsmässovägen 11), festlokal (Trettondagsvägen 6-8). Föreningen har även grovsoprum på Trettondagsvägen 12. För medlemmarna finns 15 stycken cykel- /barnvagnsrum.

Bredband och Kabel-TV

Kabel-TV ComHem ingår i avgiften. Bredband genom Stockholms Stadsnät (1000/1000 mbit), ingår i avgiften.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Minsta ägarandel

Tio procent.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, den senaste årsredovisningen från 2020 samt föreningens stadgar. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Föreningens webbplats: www.tellusborgshus.se

OMRÅDET

Här bor du perfekt mittemellan Midsommarkransen och Telefonplan, vid en lugn gata och i en trevlig atmosfär med liv och rörelse. I Midsommarkransen finns den mysiga småstadskänslan med många unika butiker, caféer och restauranger, och dessutom den anrika biografen Tellus från 1920-talet. Vid Telefonplan där bland annat Konstfack ligger, är miljön mer urban. Gott fika och färskt bröd är aldrig långt borta här. Runt hörnet på Valborgsmässovägen ligger fiket AB Café som bland annat serverar grym brunch, och i huset intill ligger Söderbergs bageri och kafferosteri. Du når tunnelbanan på fem minuter, cyklar till Hornstull på tio minuter och på vägen har du även Liljeholmen och dess galleria.