Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Helgalunden 13
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 0.5 av 3, ej hiss
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 61 kvm
faktisk uppmätn norm SS 014141
Enligt lägenhetsutdraget 59 kvm och 2 rok. [Tomtareal] => [Avgift] => 3 480 kr/mån inkl. värme, v/a, kabel-tv grundutbud, en obligatorisk avgift om 125kr/ månad tillkommer för bredband. )

Helgalunden 13

LJUS OCH YTSMART TREA MED VACKER UTSIKT MOT HELGALUNDEN

TEXT: MURÉN FOTO: SYLWAN STYLIST: TUNEMAR

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Sarah Gesarf
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Helgalunden 13
Område
Södermalm
Våning
0.5 av 3, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
61 kvm
faktisk uppmätn norm SS 014141
Enligt lägenhetsutdraget 59 kvm och 2 rok.
Avgift
3 480 kr/mån inkl. värme, v/a, kabel-tv grundutbud, en obligatorisk avgift om 125kr/ månad tillkommer för bredband.

Driftskostnader

El
3 200 kr/år
Försäkring
2 800 kr/år
Total driftskostnad
6 000 kr/år
Drift räknat på
4 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Årstaviken
Lisas grabb, café och hembageri
Skånegläntan (lekpark)
Pelikan
Åsö bageri

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1927

Kvarteret Vågskivan är ett s k storgårdskvarter som uppfördes 1927 för HSB:s räkning och ritades av dess chefsarkitekt Sven Wallander. Husen är utomordentligt fina exempel på tjugotalsklassicism med slätputsade röda fasader som exteriört knappt förändrats alls under årens lopp. Endast mot gårdsfasaden syns en nyhet i form av de balkonger som satts upp på senare år.

FÖRENINGEN

HSB:s Brf Vågskivan

Allmänt om föreningen

Föreningen äger fastigheten Vågskivan med adresserna Helgalunden 13, Blekingegatan 31, Tjurbergsgatan 34, 36 och 38 samt Hallandsgatan 46 och 50. Föreningen består av 212 lägenheter med bostadsrätt och 10 st kommersiella lokaler. Byggnaden ritades av arkitekt Sven Wallander och uppfördes 1927. Marken innehas med äganderätt.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades som en HSB bostadsförening redan vid uppförandet 1927 och blev en bostadsrättsförening 1992.

Förvaltare

HSB Stockholm sköter förvaltningen av föreningens fastighet och ekonomi. Energibevakning AB sköter den tekniska förvaltningen.

Renoveringar

2021 Renovering av fönster. 2020 slamsugning av samtliga brunnar på gårdarna, nya trädgårdsmöbler köptes in, nya stuprör installerades, renovering av portar, totalrenovering av en utav lokalerna för framtida uthyrning, 2018 takrenovering, OVK och renovering av trappuppgångar. 2017 renovering av trapphus samt tvättstuga och torkrum Hallandsgatan 50. 2017 arbete med rör och ventiler i krypgrund och källarplan. 2016 stamspolning. 2015 renovering av innergården på Hallandsgatan 50 samt renovering av hissen på Tjurbergsgatan 38. 2014 byte av samtliga dörrar till vindarna. 2010/2011 byte av elstammar (installation av 3-fas). 2009 stamspolning. 2007 renovering av fasader mot innergården samt byggnation av balkonger och franska fönster mot gården. 2006 renovering av samtliga fasader mot gatan. 1977-85 byte av avloppsstammar med undantag av ledningarna från översta våningens bjälklag och de horisontella ledningarna i källaren. Under samma period byttes även ledningarna för kall- och varmvatten (dock inte varmvattenledningarna till kök/kokvrå, de är av koppar och beräknas hålla betydligt längre). Stammarna beräknas hålla till minst 2035.

Kommande renoveringar

Föreningen planerar att i närtid renovera fönster, tvättstugor på Tjurbergsgatan samt låssystem.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på cirka 13,6 mkr, vilket ger cirka 1 532 kr/kvm boyta, en mycket låg skuldnivå. Under 2020 fick samtliga medlemmar en avgiftsfri månad. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg Hansa. I försäkringsavtalet ingår även en kollektivt tecknad tilläggsförsäkring för bostadsrätter, s.k. bostadsrättstillägg. Vanlig hemförsäkring tecknas enskilt.

Städning

Trappstädningen sköts av städföretag så det är inget de boende själva behöver ombesörja. Föreningen har en gemensam städdag varje vår.

Tvättstugor

I föreningen finns det tre fullt utrustade tvättstugor (Hallandsgatan 46 och 50 samt på Tjurbergsgatan 36), en av dessa är inte bokningsbar utan fungerar som drop-in. Två större torkrum samt mangelrum finns också.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en stor och trevlig innergård med utemöbler och grillplats för medlemmarna att använda. Det finns två uteplatser som man enkelt kan boka upp. Det finns även en gästlägenhet, cykelförråd, samlingslokal och sophantering för grovsopor.

Förråd

Till lägenheten hör två förråd, ett större vindsförråd om ca 5 kvm och källarförråd ca 1,5 kvm.

Bredband och kabel-tv

Kabel-tv med basutbud ingår i avgiften. Leverantör Telenor (250/100 Mbit/s). Obligatoriskt tillägg om 125 kr/mån för bredband.

Medlemskap och ägande

Juridisk person godkänns ej som medlem. Delägarskap godtas för make/maka, samboende, etc. som förvärvar lägenhet för gemensamt, permanentboende. Föreningens stadgar medger ej att personer som inte bor i föreningen förvärvar lägenhet. Lägenhetsinnehavare måste bli medlemmar i HSB.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida 2021 samt årsredovisning för 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. www.hsb.se/stockholm/brf/vagskivan.

OMRÅDET

Nästan som en uppenbarelse några kvarter från Götgatans puls ligger lugna Helgalunden. Runt den lilla Allhelgonakyrkan i trä ligger vackra klassicistiska byggnader med fasader putsade i olika nyanser, inbäddade i lummig grönska, och årstidernas växlingar är alla lika fina. Här, mitt på Södermalm, råder ett fridfullt lugn, och ändå befinner du dig mitt i smeten. Många grönområden finns bokstavligen utanför dörren, samtidigt som man har både Medborgarplatsen, Nytorget och Mariatorget på gångavstånd, med allt vad det innebär av restauranger och uteliv. Därtill har du även nära till knutpunkter som Skanstull och Södra station och till exempel Eriksdalsbadet och motionsstråk och utegym vid Årstaviken.