Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Kristinehovsgatan 5A
  [Område] => Södermalm - Högalid
  [Våning] => 4 av 5, hiss finns
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 56 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 3 518 kr/mån Inkl; värme, v/a, bredband, balkongavgift )

Kristinehovsgatan 5A

FANTASTISK FUNKIS PÅ FJÄRDE VÅNINGEN - ÖPPEN SPIS, BALKONG OCH VIDA VYER

FOTO: JOHANSEN STYLING: VAN KEPPEL TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Kristinehovsgatan 5A
Område
Södermalm - Högalid
Våning
4 av 5, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
56 kvm
Förvaltarens information
Avgift
3 518 kr/mån Inkl; värme, v/a, bredband, balkongavgift

Driftskostnader

El
2 500 kr/år
Försäkring
1 700 kr/år
Total driftskostnad
4 200 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Långholmen
Lasse i parken
Bistro Barbro
Promenad längs Mariaberget
Klang

ARKITEKTUR 40-TALET

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Albin Stark 1942

Huset på fastigheten Gnejsen 4 uppfördes under 1941–1942 efter ritningar av arkitekt Albin Stark. Byggmästare var Olle Engkvist. Gnejsen 4 byggdes som ett kollektivhus för yrkesarbetande kvinnor och hette då Lundagården. Lite lustigt i sammanhanget är att detta kvinnohus byggdes på en gata som vid den tiden hette Gubbhusgatan, senare dock ändrad till Kristinehovsgatan. Byggnaden är klädd i gult tegel, och då huset var nytt fanns en egen restaurang, mathissar, barnkrubba, butik, frisör och annat som kunde betjäna de yrkeskvinnor som flyttade in där. Dessa faciliteter finns tyvärr inte kvar idag, men det gör den storslagna entrén med öppen spis och en monumental väggmålning över Högalidskyrkan. På våningsplanen inreddes lägenheter om ett till tre rum och kök men också små enkelrum med kokvrå. Lägenheterna fick en påkostad inredning med många fina detaljer. Snickerierna fernissades och i de lite större lägenheterna anordnades glasade dörrar mellan hall och vardagsrum, vilket vi ser exempel på i denna lägenhet, så även öppen spis. Fastigheten är grönklassad i Stockholms stads bebyggelsehistoriska klassificering, vilket innebär att den är särskilt värdefull utifrån historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt.

FÖRENINGEN

Brf Gnejsen

Föreningen

Brf Gnejsen (org. 716405-7361) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Gnejsen 4 år 1993. Föreningen består av ett flerbostadshus med 69 lägenheter med bostadsrätt, 3 lokaler med hyresrätt samt 6 parkeringsplatser på gården bakom huset. Fastigheten upplåts med tomträtt t om 2025-12-31, tomträttsavgälden uppgår idag till 325 000 kr/ år.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på 3 059 kr per kvm boarea. De långfristiga skulderna uppgår till ca 8 MSEK. Avgiften sänktes med 5% i april 2021. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 190 kr av köparen.

Renoveringar, i urval

2021 renovering av radiatorer pågår, 2020 spolning av avloppsstammar, 2019 energideklaration utförd, renovering av balkonger, 2017 OVK, 2015 renovering av tvättstuga, 2013 ny fjärrvärmecentral installerades, 2012 byte av stammar och ledningar för tappvatten, installering av fläktar och genomgång av ventilation, 2010 nätverksuttag för bredband installerades i samtliga lägenheter, hyreslokal byggdes om till fyra lägenheter, 2009 renovering av tak, 2008 relining av avloppsstammar, 2006 totalrenovering av hissar.

Planerade renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan som upprättades 2019 och sträcker sig till 2039, under 2021 ska trapphuset renoveras.

Bredband och kabel-tv

Huset är anslutet till Stockholms Stadsnät, varje lägenhet har ett nätverksuttag för anslutning, bredband ingår i månadsavgiften.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga finns på entréplan, en yttre drop in-del samt en inre bokningsbar del, bägge utrustade med två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp, hushållssoprum, två cykelförråd och ett barnvagnsrum, snickeriverkstad, möblerad lobby i entrén med öppen spis, gemensam trädgård (på kommunens mark) framför huset med bl a magnoliaträd och nyplanterade rosor i rabatten.

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd.

Parkering

Föreningen förfogar över 6 parkeringsplatser på gården bakom huset (1 100 kr/mån) intern kö.

Städning och städdagar

Trappstädning sker på entreprenad, två gånger per år ställs container på gården och medlemmar får kasta större avfall (ej elavfall) gemensamma städdagar förekommer 2 gånger / år, vår och höst.

Medlemskap

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, delat ägande accepteras med minsta ägarandel om 10%.

Hemsida

www.gnejsen.com

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i september 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Att bo nära både det urbana Hornstull och dessutom granne med lantliknande miljöer och pickande höns, är verkligen att ha det bästa av två världar. Granngården Kristinehovs Malmgård är en lite dold pärla med välbevarad 1700-talsmiljö och fin trädgård och höns som får spatsera kring fritt i närområdet och är mycket omtyckta. Kvarteren ger dig även flera gröna lungor, som Högalidsparken och Skinnarviksberget, och närhet till vattnet vid Långholmen, Bergsunds strand och Årstaviken. Samtidigt finns här mycket liv och rörelse med ett stort och varierat restaurangutbud, helgmarknader och ett myllrande gatuliv.