Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Wollmar Yxkullsgatan 48A
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 1 av 5, hiss finns
  [Rum] => 1 rum och kök
  [Area] => 31 kvm
Förvaltarens information
Förvaltaren, grundar sig på ekonomisk plan. [Tomtareal] => [Avgift] => 1 772 kr/mån Inkl. värme, vatten samt kabel-tv. )

Wollmar Yxkullsgatan 48A

SMARTA OCH MYSIGA KVADRAT LUGNT OCH CENTRALT PÅ SÖDER

FOTO: LAYE STYLING: LINGSELL TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Wollmar Yxkullsgatan 48A
Område
Södermalm
Våning
1 av 5, hiss finns
Rum
1 rum och kök
Area
31 kvm
Förvaltarens information
Förvaltaren, grundar sig på ekonomisk plan.
Avgift
1 772 kr/mån Inkl. värme, vatten samt kabel-tv.

Driftskostnader

El
2 500 kr/år
Försäkring
4 000 kr/år
Total driftskostnad
6 500 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Rost
En unik pizzeria ett stenkast bort.
Racamaca
Stockholms trevligaste tapas längre upp på gatan.
Bageri Petrus
Här ringlar köerna långa på helgerna.
Grand Gourmet
Spanska delikatesser som får folk från hela Stockholm att vallfärda hit.
Tantolunden, Årstaviken & Skinnarviksberget
Nära till grönska, kolonilotter, bad och utsikt.
Bysistorget & Mariatorget
Två trevliga torg runt hörnet.

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1927

Det stora huset på fastigheten Postiljonen 13 uppfördes under åren 1927–1928 för HSB. Arkitekt för bygget var Sven Wallander som ritade det mesta HSB byggde runt om i staden vid denna tid. Postiljonen 13 är ett typiskt 1920-talshus med stora spröjsade sexrutade fönster. Bottenvåningen är rusticerad och fasaden är slätputsad och sparsamt dekorerad. De höga entréerna i ek och glas och de välbevarade trapphusen imponerar. Huset har fem våningar med bostäder och två butikslokaler i gatuplanet. Fastigheten har inte har genomgått några större förändringar under årens lopp utan är i ett fint ursprungligt och bibehållet skick och är grönklassad i Stockholms stads bebyggelsehistoriska klassificering, vilket innebär att den är särskilt värdefull utifrån historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt.

FÖRENINGEN

Brf Postiljonen

Föreningen

Brf Postiljonen (org. 702001-6981) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Postiljonen 13 år 1927. Föreningen består av ett flerbostadshus på adresserna Wollmar Yxkullsgatan 48 A-D, Samaritgränd 7-9 samt Doktor Abelins gata 2 och omfattar 147 lägenheter med bostadsrätt samt 2 lokaler med hyresrätt.

Ekonomi

Föreningen har varit skuldfria fram till våren 2020, då man tog lån på 4,23 mkr för investering i bergvärme (klart i början på december 2020). Det ger oss ett nyckeltal om 739 kr/kvm bostadsrättsyta. De långfristiga skulderna uppgår till ca 3,9 mkr. Det finns ca 6,5 MKR i kassa & bank. De senaste bokslutsåren har föreningen gått med vinst och man har goda intäkter från lokalerna. Föreningen har även genomfört kostnadsbesparingar i form av bergvärme, gemensamhetsel samt omförhandlingar av avtal. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar men det kan ske en liten justering uppåt beroende på de pågående renoveringarna.

Förvaltning

Ekonomisk & teknisk förvaltning sköts av Storholmen förvaltning.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad genom Brandkontoret.

Mark

Föreningen äger marken.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 2,5% av prisbasbeloppet av köparen.

Renoveringar, i urval

2019 bergvärme och gemensamhetsel installeras, stamspolning, besiktning av fasad och balkonger, påbörjat upphandling av entreprenör, 2015 målning av tak, 2013 stamspolning, 2012 renovering av balkonger samt fasad mot innergård, 1990 renovering av tak, 1982 stambyte, 1974 fasadrenovering.

Planerade renoveringar

Det pågår en omputsning av fasad mot gata & renovering av tak som planeras vara klart i oktober/november. Föreningen planerar att dra in fiber.

Bredband och kabel-tv

Bredband via Tele2 och eller via Tele-2 kabel-tv-nät. Kabel-tv via Tele-2 (tidigare ComHem) basutbud ingår i månadsavgiften.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en välskött lummig gård med utemöbler och grill. Det finns även två cykelförråd, barnvagnsförråd, hobbyrum, samlings-/festlokal med enkel köksvrå, bord, stolar samt bordspingis, kan bokas utan kostnad och belägen på källarplan i Wollmar Yxkullhuset. Övernattningslägenhet med våningssäng, toalett men ej dusch, belägen på Doktor Abelins gata, hyrs ut till föreningens medlemmar för 150 kr/natt.

Städning

Trappstädning sköts på entreprenad.

Medlemskap

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras med en lägsta ägarandel om 10%.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i oktober 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. www.postiljonen.bostadsratterna.se

OMRÅDET

På denna adress bor du mitt emellan Mariatorget och Hornsgatan med butiker, restauranger och pubar och Tantolunden och Årstaviken med grönska, motionsstråk och bad. En bra kväll i hemmatrakterna kan lika väl innebära god mat och barrunda som en motionsrunda i Tanto följt av ett kvällsdopp. Det centrala läget på Söder är praktiskt och smidigt med mycket goda kommunikationer, men hemkvarteret är lugnt och stilla och gatan är en återvändsgata utan tung trafik.