Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Västra Kanalgatan 21
  [Område] => Södertälje
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 4 rum
  [Area] => 127 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 6 333 kr/mån inkl. värme och vatten + 236 kr för fiber och tv. )

Västra Kanalgatan 21

SMAKFULLT RENOVERAT SEKELSKIFTE MED SMÅSPRÖJSADE FÖNSTER & UTSIKT ÖVER KANALEN

STYLING: RYDMAN TEXT: BECK-REMNES

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Erica Lamberg
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Västra Kanalgatan 21
Område
Södertälje
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
4 rum
Area
127 kvm
Förvaltarens information
Avgift
6 333 kr/mån inkl. värme och vatten + 236 kr för fiber och tv.

Driftskostnader

El
7 572 kr/år
Försäkring
1 986 kr/år
Total driftskostnad
9 558 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

LILLA STYRBJÖRN
Södertäljes främsta restaurang runt hörnet från bostaden.
TOREKÄLLBERGET
Ett mindre Skansen med fritt inträde men utan folkmassorna.
TOM TITS
En räddning regniga och kalla dagar. Experiment som passar både barn, tonåringar och vuxna.
BRÄNNINGESTRANDSBADET
Långgrund sandstrand som mest frekventeras av boende i villaområdet intill.
PROMENADSTRÅKET LÄNGS KANALEN

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Okänd 1907

Föreningen består av fyra trapphus i tre olika byggnader, alla med en fasad mot den gemensamma innergården. Huset mot Mälaregatan (Mälaregatan 10) är äldst och byggdes år 1904. Det hade ursprungligen en helt gul ytterfasad. Det var först på 70-talet som den gjordes "kallt röd" och de nu vita partierna avfärgades från att tidigare ha varit gula. Hela fastigheten bestod till en början endast av 3-rumslägenheter. Västra Kanalgatan 21 och 23 byggdes ett antal år efter det mot Mälaregatan, med ursprungsritningar från år 1907-1914. Här huserade ursprungligen en fabrik för armén där det tillverkades pälsmössor. Därför är ingen lägenhet den andra lik då vissa är tidigare fabrikslokaler och vissa är boenden.

Bostadsrättsföreningen Silen bildades 2004 och har sedan dess utvecklats till att bli en attraktiv och stabil förening. Föreningen har 33 lägenheter, 6 affärslokaler samt gemensam tvättstuga, hobbyrum, gästlägenhet och en innergård med trädgård, grill och trevliga uteplatser. Föreningen har gott om förrådsutrymme i både källare och på vinden och kan erbjuda medlemmar möjligheten att hyra extra förrådsutrymme. 9 parkeringsplatser med separat kö finns i anslutning till innergården med en månadsavgift om 650 kr/mån. Gott om parkeringsplatser hittas också på gatorna runt omkring, och möjlighet till boendeparkering och flertalet parkeringsgarage med lediga platser finns på bara fem minuters gångavstånd.

FÖRENINGEN

Brf Silen

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen äger fastigheten Silen 5 med adresser Västra Kanalgatan 21 och 23 samt Mälaregatan 10. Föreningen består av 33 lägenheter och 6 affärslokaler. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset på Västra Kanalgatan 21 ritades år 1914.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen ombildades år 2005.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Garage och parkering

Innergården har 9 parkeringsplatser. Separat kö, kostnad 650 kr per mån. Gott om parkeringsplatser på gatorna runt omkring, möjlighet till boendeparkering och flertalet parkeringsgarage med lediga platser på bara fem minuters gångavstånd.

Urval av renoveringar

(2020) Grusning av innergård.

(2019) Fortsatta stambyten i samband med badrum och köksrenoveringar.

(2013-14) Tak. Fönsterrenovering trapphus. Ombyggnad av vindslägenhet och förråd.

(2012) Säkerhetsdörrar-

(2009-10) Fönsterrenovering samt totalrenovering av f.d. hyresrätt.

(2006) Grundisolering/Dränering. Installation av ny undercentral.

(2005) Omputsning av fasad samt renovering av balkonger.

Se hela listan av renoveringar i årsredovisningen.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2019 till 18 mkr, vilket ger cirka 9000 kr/kvm boyta, vilket får ses som en normal belåningsgrad med hänsyn till fastighetens goda skick. Föreningen har även ca 1,2 mkr i kassan.

Avgifter:

Överlåtelseavgift: 2,5 % av prisbasbelopp (ca 1190 kr) faktureras köparen. Pansättningsavgift: 1 % av prisbasbelopp (ca 476 kr) faktureras pantsättaren per pantsättning.

Årsavgift/kvm bostadsrättsyta är 599 kr, vilket är en normal månadsavgift (normalt brukar ligga mellan 500-700 kr/kvm). Inga planerade kommande höjningar på månadsavgiften.

Förråd:

Tre förråd varav två stycken är på vinden (ca 9 och 1 kvm) samt ett på ca 0,5 kvm i trapphuset utanför lägenhetsdörren som är den tidigare pigingången.

Gemensamma utrymmen:

Gemensam tvättstuga (renoverades 2011) med tvättmaskin, torktumlare, strykbräda och stort torkrum. Mysig innergård med flera uteplatser och grillar och gemensamma möbler. Gästlägenhet och hobbyrum.

Andrahandsuthyrning:

Får ske efter tillstånd från styrelsen.

Bredband och tv

För 236 kr i månaden (obligatoriskt tillägg på avgiften) får man fiber 100/100 och kabel-tv. Föreningen har avtal med Telia.

Ägande

Juridiska personer accepteras inte. Delat ägande godkänns, minsta ägarandel 10 %.

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2019 samt avstämt med styrelsen i samband med annonspublicering. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På Västra Kanalgatan bor du centralt men lugnt nära till grönska, vatten och alla bekvämligheter i centrum. Södertälje är verkligen en stad i spännande utveckling, med både en utmärkt tillgång till stadslivet i Stockholm och likaså Sörmlands natur. I bostadens närmsta kvarter hittas Södertäljes främsta restaurang Lilla Styrbjörn, en familjär kvarterskrog med omsorgsfullt lagad mat och goda drinkar. Längs med kanalen väntar i sin tur en vacker promenadväg, lika härlig sommar som vinter där den går från Maren till Mälaren och fortsätter in i skogen. Goda kommunikationer erbjuds här med bussar och pendeltåg som tar dig in till Stockholm city på ca 45 minuter.