Type and press Enter.

Array
(
    [Bostadstyp] => Bostadsrätt
    [Adress] => Drakenbergsgatan 19
    [Område] => Södermalm - Hornstull
    [Våning] => 6 av 8, hiss finns
    [Rum] => 4 rum
    [Area] => 90 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 3 741 kr/mån inklusive värme, vatten och bredband. )

Drakenbergsgatan 19

1960-TALSPÄRLA MED BALKONG MOT VATTNET I HORNSTULLS GRÖNSKANDE LUND

TEXT: BECK REMNES STYLING: LINDHOLM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Drakenbergsgatan 19
Område
Södermalm - Hornstull
Våning
6 av 8, hiss finns
Rum
4 rum
Area
90 kvm
Förvaltarens information
Avgift
3 741 kr/mån inklusive värme, vatten och bredband.

Driftskostnader

El
2 500 kr/år
Försäkring
6 000 kr/år
Total driftskostnad
8 500 kr/år
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
baseras på säljarens förbrukning.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Hornstulls strand
Lasse i Parken
Fotbollsplan och isbana precis bakom huset!
Badplatserna kring Tantolunden
Tjoget

Arkitekturen

Arkitekt: 1965 Lars Bryde

Husen i fastigheten Drakenberg 12 ritades 1965 av arkitekt Lars Bryde. På platsen fanns tidigare en blandad bebyggelse med mestadels mindre företag. Drakenberg 12 är tre klassiska 1960-talshus i sju till nio våningar och med fasader putsade i ljusa nyanser av gult eller rött. Byggnaderna ligger invid Tantolunden och är placerade så ljus och luft ska nå in i alla lägenheter. Brf Draken 12 är en stor förening med god ekonomi (avgifterna sänktes med 5% 2018), ett trettiotal kvarvarade hyresrätter och lokalintäkter från nio kommersiella lokaler. Föreningen har en stor, öppen och lummig gemensam innergård med en fontän, sittplatser, grill, lekstuga, sandlåda, gungor och basketplan. I husen finns fyra tvättstugor i markplan, tre gästlägenheter, cykelrum, barnvagnsrum, festlokal och en hobbylokal. Föreningen har därtill en egen anställd fastighetsskötare och dagsöppen reception.

FÖRENINGEN

Brf Draken 12

Föreningen

Brf Draken 12 (769604-0869) är en äkta bostadsrättsförening. Föreningens fastighet, Drakenberg 12, bebyggdes 1967 för Svenska bostäder och arkitekten var Lars Bryde. Föreningen innehar fastigheten med tomträtt; nuvarande avtal löper t.o.m. 2027. Föreningen förvärvade fastigheten 2002 för ombildning till bostadsrätt. På fastigheten finns 3 bostadshus innehållande 300 lägenheter. 13 lokaler (1 703 kvm) och 28 lägenheter upplåtes som hyresrätter.

Renoveringar i urval

2008-2009 Fasader och balkonger.

2010 Hissrenovering.

2010-2013 Byte av spillvattenledningar under husen samt uppfräschning av tvättstugor.

2011 Omläggning av tak, tilläggsisolering mm.

2015 Byte av radiatorventiler och intrimning av värmesystem.

2017 OVK-besiktning.

2019 Underhållsspolning av samtliga avloppsstammar (fortsättning från 2018), statuskartläggning av samtliga lägenheters badrum och avlopp. radonmätning godkänd, statusgenomgång av samtliga hissar.

2020 Nya tvättmaskiner. Fasadreparationer.

Kommande renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan på 30 år. Föreningen renoverar i nuläget loftgångarna mot Hornsgatan och beräknas vara klara i mitten av december. 2021 (pågående) Installation av frånluftsvärmesystem i ett av husen (D19-D23). Föreningen arbetar med ett 30årigt underhållsperspektiv.

Fortsatt fokus de närmsta åren är minskad värmeförbrukning och värmekostnader genom modern teknik. Begränsa antalet vattenskador genom att uppmana medlemmar att renovera sina originalbadrum (premie på 10 000 kronor för grodbytet).

Ekonomi

Föreningens ekonomi är god med lokalintäkter årligen. Man har flertalet hyresrätter kvar vilket är ett stort dolt kapital. Belåningsgraden är låg, ca 1600kr/kvm.

Avgifter

Under 2018 sänktes avgiften med 5% och det finns idag inga planer på några avgiftsändringar.

Föreningen tar en pantsättningsavgift om 1 % av basbelopp per pant (476 kr) som debiteras pantsättaren samt överlåtelseavgift om 2,5 % av basbeloppet (1190 kr) som debiteras säljaren.

Gemensamma utrymmen

I varje hus finns cykelrum och ett barnvagnsrum. I källaren på Drakenbergsgatan 3 finns en hobbylokal. Föreningen har också flera tvättstugor, en miljöstuga och en lekstuga. Dessutom har föreningen tre evakueringslägenheter som - då de är lediga - går att nyttja som gästlägenheter för de boende (mot en avgift) och en lokal som går att hyra som festlokal (mot en avgift).

Städning

Trappstädning sköts av städfirma.

Förråd

Bostadsrätten disponerar ett källarförråd. Dessutom finns det möjlighet att hyra ytterligare förråd av föreningen f.n är det kö på dem.

Garage

Det finns inget garage som tillhör föreningen, men det finns garageplatser på Lignagatan för 2500 kr/mån (ingen uppgift om kö).

Bredband och kabel-tv

I fastigheten finns fibernät installerat och föreningen har ett gruppavtal med Ownit. I avgiften ingår 100/100 Mbit. Det är uppgraderingsbart till 1000/1000 Mbit mot en extra avgift. Kabel-TV finns från ComHem.

Medlemskap

Föreningen godkänner ej juridisk person som medlem. Föreningen godkänner delat ägande.

Hemsida

https://www.brfdraken12.se

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och årsredovisning 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Drakenbergsgatan är en lugn återvändsgata med lite trafik och många barnfamiljer tack vare den direkta anslutningen till Tantolunden och Drakenbergsparken. Det är lätt för barnen att träffa sina kompisar på gården eller i parken. Den uttänkta placeringen med utsikt över Tantolunden, dess grönska och kolonistugor ger en härlig kontrast till 1960-talsarkitekturen och stadslivet runt Hornstull med allt vad det innebär av nöjen, restauranger, shopping, service och kommunikationer. Här bor du mitt i Hornstullspulsen, samtidigt med badrocksavstånd till bad och bastu i Tanto. Området ger ett stort utbud av aktiviteter och nöjen för alla åldrar.