Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Lorensbergsgatan 5B
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 3 av 6, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 39,5 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 1 921 kr/mån Värme och vatten, obligatoriskt tillägg för bredband om 120kr/mån )

Lorensbergsgatan 5B

HORNSTULLSTVÅA MED TJUGOTALSCHARM OCH FRI VY

TEXT:BECK REMNES FOTO:OZOLAPPA STYLING:VANKEPPEL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Lorensbergsgatan 5B
Område
Södermalm
Våning
3 av 6, hiss finns
Rum
2 rum
Area
39,5 kvm
Förvaltarens information
Avgift
1 921 kr/mån Värme och vatten, obligatoriskt tillägg för bredband om 120kr/mån

Driftskostnader

El
3 000 kr/år
Försäkring
1 800 kr/år
Övrigt
3 120 kr/år
Total driftskostnad
7 920 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Övrigt avser gas

planskiss

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1926 Rolf Bolin

Lorensbergsgatan 5 i fastigheten Huggjärnet 20 uppfördes år 1926 och ritades av arkitekten Rolf Bohlin. Det är en vacker och pampig sexvåningsbyggnad med rosa puts, klassiska spröjsade fönster och franska balkonger med dekorativa smidesräcken. Bostadsrättsföreningen Huggjärnet 20 har en välskött innergård med utemöbler och grill, dessutom finns planteringar på husets framsida. I huset finns bland annat cykelförråd, återvinningsrum och en gemensamhetslokal/övernattningslägenhet som de boende kan hyra. Föreningen är trevlig med aktiva styrelsemedlemmar, välskött och lågt belånad.

FÖRENINGEN

Brf Huggjärnet 20

Antalet lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Huggjärnet 20. Man upplåter totalt 47 lägenheter med bostadsrätt och 4 lägenheter med hyresrätt, föreningen hade 5 lägenheter enligt årsredovisning för 2019 men har nu sålt en lgh som var 41kvm. Till detta har man garage med 10 bilplatser (1 323 kr/mån) samt 3 mc-platser (386 kr/mån).

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen tog över fastigheten 1997.

Delat ägande

Delat ägande godkänns i föreningen med minsta ägarandel om 10% på de boende.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

SBC sköter såväl den ekonomiska som tekniska förvaltningen.

Renovering

I årsredovisningen för 2019 finns en mycket detaljerad lista över genomförda renoveringar. Bland annat har samtliga fönster målats (2015), spolning av köks- och avloppstammar (2013), Stambyte och elbyte samt takbyte och fasadrenoving (2000), 1990 renoverades fasaderna, 2003/2004 renoverades taket och 2010 renoverades tvättstugan. Se årsredovisningen för detaljerad lista över utförda renoveringar.

Kommande renoveringar

Inga större planerade renoveringar bortsett vanligt underhåll.

Ekonomi

Föreningen är äkta och mycket välskött. Med mycket låg skuldsättning, man har amorterat av en post sedan den senaste försäljningen av en lgh om 41kvm. Trots de mycket stora renoveringarna som genomförts den senaste tiden ligger man alltså betydligt lägre än snittföreningen på Södermalm. Till detta har man fyra stycken hyresrätter som kommer minska belåningen den dagen dessa säljs.

Andrahandsuthyrning

Uthyrning kräver inte godkännande av styrelsen. Däremot så ska uthyrningen anmälas till styrelsen och en mindre avgift uppgående till max 10 % av prisbasbeloppet får tas ut årligen.

Städdagar

Föreningen anordnar två gemensamma städdagar per år.

Tvättstuga

Föreningen har en tvättstuga med två bokningsbara maskiner, torktumlare, torkskåp och mangel. Det finns även en tvättmaskin (den närmast torktumlaren) som inte är bokningsbar utan fungerar som akutmaskin.

Gemensamma utrymmen

Innergård med fina planteringar, sittplatser och grill. Man har som boende tillgång till ett övernattningsrum (150 kr/natt). Det finns även både barnvagnsförråd och cykelrum. Föreningen har 10 bilplatser och 3 motorcykelplatser i garaget. Kön administreras av styrelsen.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med Comhem gällande bredband och kabel-tv. Både bredband och basututbud kabel-tv ingår i avgiften.

Juridisk person

Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

Hemsida

http://www.lorensbergsgatanfem.se/

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, årsredovisning 2019 och kontakt med föreningens kontaktperson 2021-06-02. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Hornstull kan sägas vara Södermalms sista anhalt, ett eget centrum omringat av vattenbrynen Södermälarstrand, Pålsundet, Bergsund strand och Hornstulls strand, med butiker, mataffärer, apotek, bibliotek, gym, systembolag, barer, takbar, restauranger och caféer. Lorensbergsgatan är en liten gatan strax ovanför vattnet, mysigt avskild, om än med tillgång till det mesta. Lugna promenadstråk finns på Långholmen och mer sociala längs Årstaviken. Några minuter från bostaden ligger både tunnelbanan och busstorg med stadsbuss 4, bussar mot Liljeholmen och flygbussar för den som känner för att resa lite längre