Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Tomtebogatan 19
  [Område] => Vasastan
  [Våning] => 1 av 5, hiss finns
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 95 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054 [Tomtareal] => [Avgift] => 1 169 kr/mån Inkl. kallvatten, kabel-tv bas & bredband. )

Tomtebogatan 19

STOR OCH LJUS JUGENDTREA MED KAKELUGNAR, BALKONG OCH LÅG AVGIFT

FOTO: LAYE STYLING: LINGSELL TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Tomtebogatan 19
Område
Vasastan
Våning
1 av 5, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
95 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054
Avgift
1 169 kr/mån Inkl. kallvatten, kabel-tv bas & bredband.

Driftskostnader

El
20 000 kr/år
Försäkring
3 800 kr/år
Total driftskostnad
23 800 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Elkostnaden/år inkluderar uppvärmning och hushållsel.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Lillebrors bageri
Karlbergs slott för att lapa sol
Rörstrandsgatans restaurang- och barhäng
Hagaparken
Glass på Snö en solig dag, och sen strosa runt i V

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Dorph & Höög 1906

Till tomten Ugnen 5 ritade arkitektparet Dorph & Höög är 1906 ett stort hörnhus. Året därpå gjordes några ändringar på dessa ritningar och 1909 stod huset helt klart. Victor Dorph och Anders Höög var vid den tiden förmodligen Stockholms mest produktiva arkitekter. 1908 stod deras signaturer på 55 av 187 inlämnade byggnadslovshandlingar i staden, och just i Birkastan har de totalt ritat byggnaderna på 50 av 148 fastigheter. Ugnen 5 är ett jugendhus beläget i hörnet av Vikingagatan och Tomtebogatan, med vackert skulpterade portaler och en mängd burspråk. Från början innehöll huset bostäder för anställda hos SJ för att 1921 bli en bostadsförening.

FÖRENINGEN

Bf Matteus u.p.a

Föreningen

Bf Matteus upa (org. nr 702001-4168) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Ugnen 5 år 1920. Föreningen består av ett gathus beläget på Vikingagatan 9-11 och Tomtebogatan 19 och omfattar 25 lägenheter med andelsrätt samt 5 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Om bostadsförening

En bostadsförening är en äldre version av bostadsrättsförening men har samma ändamål – att främja medlemmarnas ekonomiska intresse genom upplåtelse av bostadslägenheter under nyttjanderätt och utan tidsbegränsning. Verksamheten regleras under lagen om ekonomisk förening och beskattas som en äkta förening.

Ekonomi

Föreningen är skuldfri sedan 2018 och f n finns det ca 1 000 000 kr i kassan. Det finns inga planerade avgiftsändringar, avgiften betalas kvartalsvis i förskott.

Vatten och värme

Fastigheten har ingen centralvärme eller varmvatten, varje lägenhet har sitt eget värmesystem; direktverkande el med vattenburen värme samt varmvattenberedare med egen avläsning. Kallvatten ingår i avgiften.

Förvaltning

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts i egen regi.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har ett är ett trippelavtal med TV, Telefon och Bredband via Tele2 som ingår i avgiften. Medlemmarna kan välja att uppgradera till ett större utbud än basutbudet av TV-kanaler eller större och snabbare bredband.

Förråd

Lägenheten disponerar ett rymligt vindsförråd om ca 10 kvm.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen. Delat ägande accepteras men endast en person blir medlem i föreningen.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på f n ca 1 183 kr av köparen (2,5% av prisbasbelopp).

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, torkskåp och mangel. I källaren finns barnvagns- och cykelförråd. Snickarbod och torkvind finns på vindsplanet. Föreningen har en trevlig innergård med två sittgrupper och gemensam grill. Innergården är en härlig lekplats för barnen.

Urval renoveringar

2021 renovering tvättstuga, avslutning av partiella stamrenoveringar, 2019 energideklaration utfördes, 2018 ombyggnad av tidigare hyresrätt till bostadsrätt, 2017 målning av tak, stamspolning, 2016 underhåll och målning av fönster, genomförd och godkänd OVK, 2010 upprustning av tvättstugan, 2008 konservering av sandstensportal och sockel, 2003 underhåll av fönster, 2002 renovering och tätning av rökkanaler, partiellt rörsstambyte har genomförts i hela fastigheten varteftersom badrum och kök renoverats.

Planerade renoveringar

En gårdsrenovering planeras under våren 2022. Inga andra större renoveringar planerade.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år under trevliga former.

Kontroll

Ovanstående grundas på information efter kontakt med styrelsen i maj 2021, senaste årsredovisningen samt stadgar. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Birkastan växte fram i sin nuvarande form efter sekelskiftet 1900 och är en stilig stadsdel med många fina fastigheter, där mycket är bevarat från tillkomsttiden. Här är det liv och rörelse, men på ett lugnt och trivsamt sätt. Rörstrandsområdet bebyggdes under ett fåtal år, och 1930, fyra år efter porslinsfabrikens stängning, stod området klart. I området vimlar det av trevliga restauranger, barer, caféer, bagerier och specialbutiker av olika slag. Rörstrandsgatan stängs under sommarhalvåret helt för biltrafik och blir en härlig gågata kantad av uteserveringar och blomsteruppsättningar. Närheten till både parker och vatten som Karlbergsparken och Hagaparken är en stor tillgång, dessutom finns många både större och mindre lekparker för barn. Den som gillar att springa/promenera har många alternativ att välja mellan. Kommunikationerna är också de allra bästa med tunnelbana och många bussar inom ett par minuter. Dessutom är det enkelt att ta sig till Arlanda med flygbussarna från Sankt Eriksplan.