Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Borgmästargatan 9
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 1.5 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 46 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 504 kr/mån Inkl bredband, gas, värme och vatten )

Borgmästargatan 9

FUNKISCHARM MITT PÅ SÖDERMALM

TEXT: BECK REMNES FOTO:EMILSSON STYLING:LINGSELL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Borgmästargatan 9
Område
Södermalm
Våning
1.5 av 5, hiss finns
Rum
2 rum
Area
46 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 504 kr/mån Inkl bredband, gas, värme och vatten

Driftskostnader

El
3 000 kr/år
Försäkring
2 400 kr/år
Total driftskostnad
5 400 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1929 Sven Wallander

I november år 1928 presenterade HSB fastigheten Ljuset på Södermalm i Vår Bostad, tillsammans med två andra så kallade “oktoberhus”. Namnet kom sig av att de flesta av HSB:s nybyggen då var inflyttningsbara i just oktober månad och bjöd på renodlad funkisstil, utan onödiga dekorationer. Det var under Stockholmsutställningen år 1930 som svenska folket på allvar fick upp ögonen för funktionalismen, i folkmun kallad ”funkis”. En stil som vid det laget redan slagit stort i Europa med slätputsade fasader och horisontella fönsterband - inte sällan inspirerade av atlantångare och andra tekniska landvinningar. Den västra delen av Ljuset stod klar för inflyttning den första oktober år 1929. För ritningarna svarade ingen mindre än Sven Wallander. En konstnärsson född år 1890, som efter avslutade studier vid Kungliga Tekniska Högskolan och Konstakademien, kom att ägna stora delar av sin karriär åt HSB. En rörelse som han var med om att grunda och förblev trogen livet ut. Ljuset är en stor fastighet om 4-5 våningar med en mängd trapphus, som till största del nås från gården. Fasaden pryds nedtill av bandrustik, med en putsad, röd nyans ovanför som enligt uppgift är ursprunglig. Det är även porten mot Borgmästargatan, i trä och glas. I hörnen återfinns stora hörnbalkonger som ursprungligen hade fronter av trådnät.

FÖRENINGEN

Brf Ljuset

Antal lägenheter och lokaler

Brf Ljuset är en äkta förening som äger fastigheterna Ljuset 1 och Ljuset 2 belägna på adresserna Klippgatan 14B-K, Bondegatan 45, Borgmästargatan 9 samt Åsögatan 174 och 176. Föreningen upplåter 261 lägenheter med bostadsrätt samt 3 lägenheter (övernattningslägenheter) och 16 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

De långfristiga skulderna ligger på låga 2 757 kr/kvm. Intäkterna från lokalerna uppgår till ca 1,8 mkr/år. Avgiften betalas månadsvis i förskott, det finns inga beslutade avgiftsändringar.

Bredband och TV

Bredband levereras av Ownit (1000/1000 mbit/s). Kabel-tv är installerat och levereras av Com Hem.

Renovering i urval

2020 stamspolning, 2019 energideklaration genomförd, 2018 gårdsrenovering, 2017 OVK genomförd, 2016 utvidgat cykelrum, 2015 stamspolning, 2011-2014 fönsterrenovering och putsning av fasad, 2010 ventilation, stamspolning, renovering av balkonger, omläggning av tak, ombyggnad av vindslokal till lägenheter, 2004 trapphusrenovering, 1996 rör och elstambyte.

Kommande renovering

Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig fram till år 2040.

Överlåtelseavgift

Köparen betalar överlåtelseavgift om 1190 kr.

Medlemskap

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande accepteras med 25% som minsta ägarandel. En av ägarna förväntas bo i lägenheten.

Städdagar

Trappstädning sker på entreprenad och gemensamma städdagar anordnas 2 ggr / år, vår och höst.

Gemensamma utrymmen

Den fina innergården är gemensam och under de varma månaderna finns här bord, stolar och grill till förfogande. Det finns även odlingslådor på gården som medlemmar kan nyttja genom att gå med i trädgårdsgruppen. I föreningen finns det tre gästlägenheter i uppgång 9 som de boende kan hyra. Hyran är 150 kr – 350 kr/natt beroende på storlek. Cyklar förvaras i cykelrummet på Bondegatan 47 eller på innergården. Utöver detta finns två miljörum. Det finns sammanlagt fyra tvättstugor i källaren: tre bokningsbara och en drop-in. Tvättstugorna har två tvättmaskiner och en torktumlare var. Det finns även fem torkrum. Tvättstugorna når du från gården.

Försäkring

Husen är fullvärdesförsäkrade via Trygg Hansa. Försäkringens bostadsrättstillägg ingår i avgiften samt ansvarsförsäkring för styrelsen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2020, stadgar från 2020 samt hemsidan och kontakt med styrelsen i september 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Se föreningens hemsida, ljuset.se.

OMRÅDET

SoFo består av avslappnade kvarter med något för alla. Här inleder du med fördel helgen med en skön morgonpromenad i den närliggande Vitabergsparken, och avrundar med en finfrukost på det omåttligt populära caféet Pom & Flora som ligger i kvarteret. Kanske fortsätter dagen med lite shopping eller en stöd-fika till, i det krog - och cafétäta området som länge varit en av Stockholms mest självklara mötesplatser. Med flera riktigt bra restauranger utanför porten (populära NOOK ligger faktiskt i huset) och Nytorget några minuter bort är det väldigt lätt att vara spontan. Att Skånegatan om sommaren förvandlas till en blomstrande gågata gör knappast saken sämre. Trots att det bara är någon minut till pulsen är Borgmästargatan lugn och skön. Närheten till Vitabergs- och Erstaparken är suverän under de varmare månaderna. Lägg till de utmärkta kommunikationerna, med flertalet innerstadsbussar i närområdet och Medborgarplatsen och Slussen på promenadavstånd - tillsammans med den kommande tunnelbanan med station kring Sofia - och området tycks bli ännu bättre!