Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Borgmästargatan 9
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 1.5 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 46 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 504 kr/mån Inkl bredband, gas, värme och vatten )

Borgmästargatan 9

FUNKISCHARM MITT PÅ SÖDERMALM

TEXT: BECK REMNES FOTO:EMILSSON STYLING:LINGSELL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Borgmästargatan 9
Område
Södermalm
Våning
1.5 av 5, hiss finns
Rum
2 rum
Area
46 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 504 kr/mån Inkl bredband, gas, värme och vatten

Driftskostnader

El
3 000 kr/år
Försäkring
2 400 kr/år
Total driftskostnad
5 400 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1929 Sven Wallander

I november år 1928 presenterade HSB fastigheten Ljuset på Södermalm i Vår Bostad, tillsammans med två andra så kallade “oktoberhus”. Namnet kom sig av att de flesta av HSB:s nybyggen då var inflyttningsbara i just oktober månad och bjöd på renodlad funkisstil, utan onödiga dekorationer. Det var under Stockholmsutställningen år 1930 som svenska folket på allvar fick upp ögonen för funktionalismen, i folkmun kallad ”funkis”. En stil som vid det laget redan slagit stort i Europa med slätputsade fasader och horisontella fönsterband - inte sällan inspirerade av atlantångare och andra tekniska landvinningar. Den västra delen av Ljuset stod klar för inflyttning den första oktober år 1929. För ritningarna svarade ingen mindre än Sven Wallander. En konstnärsson född år 1890, som efter avslutade studier vid Kungliga Tekniska Högskolan och Konstakademien, kom att ägna stora delar av sin karriär åt HSB. En rörelse som han var med om att grunda och förblev trogen livet ut. Ljuset är en stor fastighet om 4-5 våningar med en mängd trapphus, som till största del nås från gården. Fasaden pryds nedtill av bandrustik, med en putsad, röd nyans ovanför som enligt uppgift är ursprunglig. Det är även porten mot Borgmästargatan, i trä och glas. I hörnen återfinns stora hörnbalkonger som ursprungligen hade fronter av trådnät.

FÖRENINGEN

Brf Ljuset

Antal lägenheter och lokaler

Brf Ljuset är en äkta förening som äger fastigheterna Ljuset 1 och Ljuset 2. Föreningen upplåter 261 lägenheter med bostadsrätt samt 3 lägenheter (övernattningslägenheter) och 16 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC och den tekniska förvaltningen sköts av CEMI Teknik AB.

Renovering i urval

2020 stamspolning, 2019 energideklaration genomförd, 2018 gårdsrenovering, 2017 OVK genomförd, 2016 utvidgat cykelrum, 2015 stamspolning, 2011-2014 fönsterrenovering och omputsning av fasad, 2010 ventilation, stamspolning, renovering av balkonger, omläggning av tak, ombyggnad av vindslokal till lägenheter, 2004 trapphusrenovering, 1996 rör och elstambyte,

Kommande renovering

Under 2021 planerar föreningen att rensa OVK kanalerna. Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig fram till år 2040. Inga större projekt planeras inom den närmaste tiden.

Ekonomi

De långfristiga skulderna ligger på 2.757kr/kvm/bostadsrättsyta. Snittet på Södermalm ligger kring 6000 kr/kvm. Intäkterna från lokalerna uppgår till ca 1,8 mkr/år. Avgiften betalas månadsvis i förskott, det finns inga beslutade avgiftsändringar.

Städdagar

Föreningen anordnar en städdag på gården, en på hösten respektive våren.

Tvättstuga

Det finns sammanlagt fyra tvättstugor i källaren: tre bokningsbara och en drop-in. Tvättstugorna har två tvättmaskiner och en torktumlare var. Tvättstugorna når du från gården.

Gemensamma utrymmen

Den fina innergården är gemensam och under de varma månaderna finns här bord, stolar och grill till förfogande. Det finns även odlingslådor på gården som medlemmar kan nyttja genom att gå med i trädgårdsgruppen. I föreningen finns det tre gästlägenheter i uppgång 9 som de boende kan hyra. Hyran är 150 kr – 350 kr/natt beroende på storlek. Cyklar förvaras i cykelrummet på Bondegatan 47 eller på innergården. Utöver detta finns två miljörum. Föreningen har även en lokal som man planerar att använda som kontorshotell för sina medlemmar. Lokalen genomgår en renovering och öppnar förmodligen till sommaren.

Överlåtelseavgift

Köparen betalar överlåtelseavgift om 1183 kr och en pantsättningsavgift om 473 kr tas ut.

Medlemskap:

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns mellan exempelvis sambos eller närstående, med 25% som minsta ägarandel. En av ägarna förväntas bo i lägenheten.

Månadsavgift, Bredband och TV

Gas, värme, V/A, bredband, Comhems kabel-tv grundutbud och bostadsrättstillägg på försäkring ingår i avgiften. Bredband levereras av Ownit (1000 mbit/s). Kabel-tv är installerat och levereras av Com Hem.

Försäkring

Husen är fullvärdesförsäkrad via Trygg Hansa. Det ingår ansvarsförsäkring för styrelsen samt kollektivt bostadsrättstillägg för medlemmarna.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2020, stadgar från 2020 samt hemsidan. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Se föreningens hemsida, ljuset.se.

OMRÅDET

SoFo består av avslappnade kvarter med något för alla. Här inleder du med fördel helgen med en skön morgonpromenad i den närliggande Vitabergsparken, och avrundar med en finfrukost på det omåttligt populära caféet Pom & Flora som ligger i kvarteret. Kanske fortsätter dagen med lite shopping eller en stöd-fika till, i det krog - och cafétäta området som länge varit en av Stockholms mest självklara mötesplatser. Med flera riktigt bra restauranger utanför porten (populära NOOK ligger faktiskt i huset) och Nytorget några minuter bort är det väldigt lätt att vara spontan. Att Skånegatan om sommaren förvandlas till en blomstrande gågata gör knappast saken sämre. Trots att det bara är någon minut till pulsen är Borgmästargatan lugn och skön. Närheten till Vitabergs- och Erstaparken är suverän under de varmare månaderna. Lägg till de utmärkta kommunikationerna, med flertalet innerstadsbussar i närområdet och Medborgarplatsen och Slussen på promenadavstånd - tillsammans med den kommande tunnelbanan med station kring Sofia - och området tycks bli ännu bättre!