Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Högalidsgatan 48 B, 5 tr
  [Område] => Södermalm - Högalid
  [Våning] => 5 av 6, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 59 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 903 kr/mån inkl. värme, vatten och basutbud kabel-tv )

Högalidsgatan 48 B

VIDA VYER FRÅN FEMTE VÅNINGEN – LJUS TVÅA MED BALKONG MOT GÅRD

FOTO: OZOLLAPA STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Sarah Gesarf
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Högalidsgatan 48 B, 5 tr
Område
Södermalm - Högalid
Våning
5 av 6, hiss finns
Rum
2 rum
Area
59 kvm
föreningens information
Avgift
2 903 kr/mån inkl. värme, vatten och basutbud kabel-tv

Driftskostnader

El
3 600 kr/år
Försäkring
3 034 kr/år
Total driftskostnad
6 634 kr/år
Drift räknat på
1 person
Kommentar
Elkostnad uppskattad av mäklaren.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Tjoget
Prisbelönt cocktailbar med finfin mat
Barbro
Kvarterskrog med asiatiska mellanrätter
Långholmen
Promenad året om och bad på sommaren
Lisbeth Janson
Ekologisk lanthandel på Pålsundsgatan
Nära dej
Toppen med postombud precis runt hörnet

ARKITEKTUR NATIONALROMANTIK

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Höög & Morssing 1910-1912

Bostadshuset på Högalidsgatan 48, Skruven 9, uppfördes mellan 1910 och 1912 och arkitekter var Anders Höög och Gunnar Morssing. Höög och Morssing bildade firma med varandra efter att Höög tidigare agerat samman med Victor Dorph. Morssing kom in i firman 1910 och därefter kom duon att tillsammans rita ungefär 140 hus i Stockholm under 20 års tid. Bland de mer kända byggnaderna finns Folkoperan på Hornsgatan och Bonnier Tidskrifters hus på Sveavägen. Skruven 9 består av ett gathus med butikslokaler i bottenvåningen och med en flygel mot gården. Under årens lopp har byggnaden ”funkisrenoverats” och fönstren bytts ut.

FÖRENINGEN

Brf Skruven 9

Antal lägenheter och lokaler

Brf Skruven 9 består av 35 lägenheter med bostadsrätt samt 2 lokaler och 1 lägenhet med hyresrätt (en tvåa på ca 60 kvm). Föreningen är en s.k. äkta bostadsrättsförening och äger marken där deras hus står. Föreningen registrerades 1982.

Övriga utrymmen

Tvättstuga finns i markplan i C-huset med tre tvättmaskiner, torktumlare och två torkskåp. Två fina gårdar med sittgrupper och sandlåda. Cykelparkering utomhus samt cykelrum och hobbyrum.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Ekonomi

Föreningens ekonomi är mycket god. De långfristiga skulderna uppgår till ca 4,2 mkr vilket ger oss ett låg belåningsgrad på 1 684 kr/kvm bostadsrättsyta. Hyresintäkterna från lokal samt kvarvarande hyresrättslägenhet uppgick 2019 till 487 tkr. Den kvarvarande hyresrättslägenheten är en ansenlig dold tillgång. Föreningen har en beslutad avgiftshöjning med 2,5 % från 1 juli 2021 (dvs ca 73 kr för aktuell lägenhet).

Andrahandsuthyrning

Kräver tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fullvärdesförsäkring finns via Trygg-Hansa. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig mellan åren 2015 och 2035.

2020 ovk. 2019 spolning och kontroll av stammar, byte av mekaniskt låssystem, reparation av spruckna avloppsstammar i källare A.B port, ventilation för restaurang (ytterligare åtgärder behövs.) 2016 ommålning tak gårdshus, omläggning av tak gathus, byte av undercentral/värmecentral, nya portar mot stora gården, installation bergvärmeanläggning. 2014 byte av avloppsrör i källare, åtgärd mot översvämning i källare, sortering av matavfall. 2013 renovering av ytterdörrar, ommålning av fönsterkarmar, stammarna spolade, byte av sopsystem till kärl. 2011 Installation grovtvättmaskin och OVK. 2010 Installation fibernät för bredband, hissrenovering C-huset, ommålning av tak. 2009 säkerhetsdörrar. 2007 renovering av utegård. 2006 nya balkonger, stammarna spolade, hissrenovering. 2004-2005 omputsning av fasad, renovering av balkonger. 1981 rörstambyte, elstambyte, nyinstallation hiss.

Aktuella renoveringar

2021 Ev målning av fönster mot gård. 2022 Renoveringar av stödmur på gården.

Delat ägande/juridisk person

Delat ägande kan accepteras. Däremot accepteras inte juridisk person som medlem.

Överlåtelseavgift och pantsättningsavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift om ca 1 200 kr samt en pantsättningsavgift om ca 500 kr per pant. Dessa betalas av köparen.

Förråd

Lägenheten disponerar ett stort källarförråd på ca 5,5 kvm.

Bredband och kabel-tv

Basutbud kabel-tv via Comhem ingår i månadsavgiften. Fiberuppkoppling via Telenor.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningen den 20 april 2021 samt årsredovisning 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Att kunna njuta fördelarna av både stad och natur är en stor fördel med denna adress. Här bor du med ett av Söders trevligare lägen - lugnt, skönt och grönt invid Högalidskyrkan och Högalidsparken och Kristinehovs malmgård och Kristinehovsparken. Kvarteren präglas av bebyggelse från 1900-talets första decennier med vackra hus mot parken i en väl sammansatt färgsättning. Hornstull med allt vad det innebär av restauranger, caféer, shopping, service och kommunikationer finns bara minuter bort, liksom både Långholmen och Tantolunden med grönska, trädgårdar och badmöjligheter. I huset finns den peruanska restaurangen Maestra Vida med lika god ceviche som i Lima och trevlig personal.