Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Borgargatan 16
  [Område] => Södermalm - Högalid
  [Våning] => 7 av 8, hiss finns
  [Rum] => 4 rum
  [Area] => 103,5 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 5 329 kr/mån Inkl (fiber)bredband, värme och vatten )

Borgargatan 16

SNYGG SEXTIOTALSFYRA MED BALKONG MED UTSIKT MOT HÖGALIDSPARKEN

FOTO:UNO STYLING:RYDMAN TEXT:MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Borgargatan 16
Område
Södermalm - Högalid
Våning
7 av 8, hiss finns
Rum
4 rum
Area
103,5 kvm
Förvaltarens information
Avgift
5 329 kr/mån Inkl (fiber)bredband, värme och vatten

Driftskostnader

El
3 600 kr/år
Försäkring
2 430 kr/år
Total driftskostnad
6 030 kr/år
Drift räknat på
4 personer

planskiss

ARKITEKTUR 1950-1965

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1965-1967 Boijsen & Efvergren

Bulten 23 är en fastighet bestående av två hus placerade i den södra delen av kvarteret Bulten. Byggnaderna uppfördes av AB Centrumfastigheter mellan 1965 och 1967 och ritades av arkitektduon Boijsen & Efvergren. Wilhelm Boijsen (1921–2000) och Dag Efvergren (1921–2005) drev firma tillsammans från 1953 och står bland annat bakom flera fastigheter som uppfördes i Klarakvarteren under 1960- och 1970-talen, bland annat parkeringshusen Elefanten och P-centrum, Sparbankernas/Swedbanks kontor vid Brunkebergs torg och hotell Sergel Plaza. Man ritade även Skärholmens centrum som då det invigdes var ett öppet centrum med norra Europas största parkeringshus. Bulten 23 består av två byggnader i sju till åtta våningar, där det ena vänder sig mot Långholmsgatan och det andra mot Borgargatan, med terrasitputsade fasader och indragna balkonger. På platsen där husen idag står, startade Agras margarinfabrik 1898, vars byggnader revs på 1960-talet.

FÖRENINGEN

Brf Bulten 23

Föreningen

Brf Bulten nr 23 (org. nr 769616-5963) är en äkta bostadsrättsförening. Föreningen består av ett gathus beläget på Borgargatan 16A, Borgargatan 18, Borgargatan 12, Borgargatan 16, Borgargatan 14, och omfattar 107 lägenheter med bostadsrätt samt 8 lägenheter med hyresrätt om totalt 668 kvm. Föreningen äger inte marken men det är inte heller en tomträtt. Vissa delar av gatuplan och källare (gallerian och till gallerian hörande lokaler) i det hus som utgör föreningens hus ägs genom en tredimensionell fastighetsbildning av Fastighets AB Hornstull II, dotterbolag till Bonnier Fastigheter. Huset ritades år 1965-1967 av arkitekterna Boijsen & Efvergren.

Ekonomi

Lånen för föreningens ligger på 5 198 kr per kvm boarea. Föreningens långfristiga skulder uppgår till 46Mkr. Föreningen har ingen planerad avgiftsförändring.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har ett treårigt avtal (start 27 maj 2019) med Ownit Broadband AB avseende fiberbredband. En obligatorisk kostnad för det om 225kr/mån tillkommer utöver månadsavgiften. Efter avtalstiden är installationen avbetalad och bredbandsavgiften kommer då sänkas till ca 79 kr/mån. Hastigheten är 700-1000 Mbit/s. Föreningen har även ett avtal med ComHem för kabel-tv där basutbud av TV kanaler ingår i månadsavgiften.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen. Delat ägande accepteras och har inget krav på minsta ägarandel.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 190 kr samt en pantsättningsavgift om 476 kr som bekostas av köparen.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en stor, trevlig innergården med en gemensam grill. I föreningen finns även två tvättstugor, på Borgargatan 14 (-2 tr) och den på Långholmsgatan 19 (2 tr). Tvättstugorna är tillgängliga mellan kl 07.00-22.00. I varje tvättstuga finns två tvättgrupper bestående av 2 tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp samt manglar. I tvättstugan på Långholmsgatan finns även en grovtvättstuga för t.ex. trasmattor och liknande.

Förråd

Lägenheten disponerar ett förråd i källaren om ca 2,5 kvm.

Renoveringar, i urval

2020 Allmän uppfräschning av soprum, OVK (obligatorisk ventilationskontroll), 2018 Uppföljning av tidigare OVK, energideklaration utförd, underhåll av samtliga entréportar, statusbesiktning av balkongerna utfördes, 2017 OVK, underhåll av hissar. Stambyte i början av 90-talet.

Planerade renoveringar

2020-2022 Målning och allmän uppfräschning av trapphus, innergården med nya växter och möbler, nytt golv samt uppfräschning av hissar, 2021 Stamspolning av samtliga stammar, ny exteriör belysning. Utöver dessa finns det inga fler planerade renoveringar.

Tredimetionell fastighetsbildning

Vissa delar av gatuplan och källare (gallerian och till gallerian tillhörande lokaler) i det hus som utgör föreningens hus ägs genom en

tredimensionell fastighetsbildning av Fastighets AB Hornstull II, dotterbolag till Bonnier Fastigheter. Detta medför ett antal servitut

avseende främst el- och rördragningar men även viss tillgång för gallerians personal till föreningens lokaler.

Samfällighet/gemensamhetsanläggning

Föreningen har del i ett antal gemensamhetsanläggningar (GA) tillsammans med Bulten 19. Därtill finns ett antal servitut åt båda hållen, dvs servitut som är till förmån för Bulten 23 respektive 19, exempelvis gällande installationers placering och rätt till tillträde till utrymmen för fastighetsskötsel och nödutrymning.

Övrigt

För mer information se årsredovisningen, föreningens hemsida http://www.brfbulten23.com eller kontakta föreningen på brfbulten23@gmail.com

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument, hemsida september 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Borgargatan är en liten, endast 210 meter lång gata som ligger lugnt belägen mellan Långholmsgatan och Högalidsparken. Gatan namngavs 1911 efter ett namnförslag som gick ut på att även borgarståndet skulle få en gata i staden. Du bor här mitt i Hornstullspulsen men på lugna gatan. Här är ytterst lite trafik, endast ett fåtal bostadshus och stora gröna Högalidsparken ligger mittemot. Runt hörnet ligger Hornstulls torg med butiker, restauranger, kommunikationer och service. Du behöver inte promenera långt för att komma till vatten, Långholmen, Reimersholme och Tantolundens strandparti ligger inom samma räckvidd.