Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Björnståhlsgatan 2
  [Område] => HAMMARBYHÖJDEN
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 51 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 3 186 kr/mån Inkl. Värme, V/A, kabel-tv bas. )

Björnståhlsgatan 2

MED ÖPPEN VY ÖVER STORVUXNA TALLAR – GAVELTVÅA MED BALKONG

FOTO: JOHANSSON STYLING: RYDMAN TEXT: REMNES

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Björnståhlsgatan 2
Område
HAMMARBYHÖJDEN
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
51 kvm
Förvaltarens information
Avgift
3 186 kr/mån Inkl. Värme, V/A, kabel-tv bas.

Driftskostnader

El
4 200 kr/år
Försäkring
2 148 kr/år
Total driftskostnad
6 348 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Nackareservatet
Resare Bengts plan (utsikt över Södermalm)
Hammarbybacken och skogsområden omkring
Badbryggorna nere vid Årstaviken
Bonne Femme

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Sture Frölén, 1937

Fastigheten Tallspinnaren 4 ligger mitt i Hammarbyhöjden, i hörnet av Björnståhlsgatan och Olaus Magnus väg. En av de mest namnkunniga arkitekterna vid tiden, Sture Frölén, ritade huset på tomten och det stod inflyttningsfärdigt 1938. Frölén har ritat många bostadshus och offentliga byggnader i Stockholm med omnejd, bland annat Kungliga Tennishallen, Solna Centrum och Huddinge kommunhus. Hans hus kännetecknas av stil och elegans med sinne för detaljer och fina planlösningar. Sture Frölén fick till och med en OS-medalj i arkitektur vid OS i London 1948 som var det sista olympiska spel där det också tävlades i arkitektur och andra konstarter. Tallspinnaren 4 är ett klassiskt smalhus i tre våningar och med två trapphus och det är putsat i en ljusgul nyans. De boende i Brf Hammarby Hills har en trevlig innergård där grillar finns att låna och det finns sittplatser för större sällskap.

FÖRENINGEN

Brf Hammarby Hills

Antal lägenheter och lokaler

Brf Hammarby Hills är en äkta förening belägen på fastigheten Tallspinnaren 4. Föreningen består av 12 lägenheter upplåtna med bostadsrätt om totalt 612 kvm boyta samt 1 lokal upplåten med hyresrätt om totalt 64 kvm. Föreningen bildades år 2007.

Mark

Föreningen innehar marken med tomträtt. Tomträttsavtalet omförhandlas nästa gång år 2027.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Urval renoveringar

Ny värmecentral, 2018. Dränering samt anlagt parkeringsplatser, 2018. Fönsterrenovering, 2011. El- och rörstambyte, tak och fasadrenovering, 1994.

Kommande renoveringar

Under 2021 ska en ny energideklaration upprättas. Just nu pågår det målning av taket vilket beräknas vara klart v.19. Under hösten 2021 planerar de att renovera fasaden.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 3,6 Mkr, vilket ger cirka 5 900 kr per kvm boyta. Snittet i området ligger kring 7 500 kr/kvm. Föreningen har dessutom ca 350 tkr i kassan. Inga avgiftsändringar finns planerade.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad genom Trygg-Hansa där ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en gemensam grön gård med stor uteplats, gräsmatta och grill. I källaren ligger gemensam tvättstuga som är utrustad med en torktumlare, ett torkskåp och två stora tvättmaskiner. Föreningen har dessutom cykelförråd samt verktyg i källaren för medlemmarna.

Parkering

Föreningen har 4 parkeringsplatser för 400 kronor/månad. Samtliga hyrs ut men det finns ingen kö, utlottning sker när en ledig plats finns. Boendeparkering gäller annars längst gatorna, se Stockholm stads hemsida för mer information.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV

Värme, V/A, kabel-tv bas ingår i avgiften. Bredband kan levereras via Comhem och IP-Only fibernät. Lägenhetsinnehavaren tecknar själv abonnemang.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Överlåtelseavgift 2,5% av gällande prisbasbelopp debiteras av köparen. Pantsättningsavgift motsvarande 1% av gällande prisbasbelopp.

Juridisk person och delat ägande

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2021-04-29, föreningens stadgar samt senaste årsredovisningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Hammarbyhöjden, som bebyggdes till största delen under 1930-talets senare hälft, fick smeknamnet ”Den vita staden” på grund av den ljusa färgsättningen på husen. Det är ett kuperat och grönt område med många vackra fastigheter från tiden, byggda enligt tidens koncept ”hus i park”, dvs friliggande byggnader med grönska emellan. Många av husen byggdes som barnrikehus, dit det fanns krav på att endast familjer med minst tre barn fick flytta. Då var Hammarbyhöjden ett mycket tätbefolkat bostadsområde, något som sedan blev precis tvärt om cirka femtio år senare då alla barn flyttat hemifrån och endast de åldrade föräldrarna bodde kvar. Idag har en generationsväxling blåst nytt liv i stadsdelen. Här har du alla förutsättningar för ett aktivt liv, med till exempel Hammarbybacken och Nackareservatet som närmaste grannar. Tillgången för rekreation är stor med fina promenadstråk, löparspår, mountainbikestigar, golfbana, badplatser med mera. Du har även cykel- och promenadavstånd till Gullmarsplan, Södermalm och till Hammarby Sjöstads caféer och restauranger. Nära också till tunnelbanan vid Skärmarbrink som trafikeras av två linjer. En Coop- och en 7-eleven-butik finns i närheten och du kan köpa färskt bröd på Bonne Femme stenugnsbageri.