Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Drottningholmsvägen 31, 2tr
  [Område] => Kungsholmen / Fridhemsplan
  [Våning] => 2 av 8, hiss finns
  [Rum] => 3 rum
  [Area] => 59 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 796 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband och kabel-tv )

Drottningholmsvägen 31

Välplanerad trea med balkong och öppen spis

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Erica Lamberg
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Drottningholmsvägen 31, 2tr
Område
Kungsholmen / Fridhemsplan
Våning
2 av 8, hiss finns
Rum
3 rum
Area
59 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 796 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband och kabel-tv

Driftskostnader

El
3 000 kr/år
Försäkring
2 500 kr/år
Total driftskostnad
5 500 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Ernst Grönwall 1938

Kvarteret Hemmet bebyggdes till stora delar under 1930-talet efter att tidigare mestadels bestått av parkmiljö tillhörande Stockholms sjukhem. Huset på fastigheten Hemmet 11 ritades 1938 av arkitekt Ernst Grönwall, som även ritade grannhuset där före detta biograf Draken ligger. Grönwall (1906–1996) var en ofta anlitad arkitekt vid denna tid som bland annat är känd för att ha ritat många biografer, till exempel också Victoria på Götgatan och Esplanad på Karlavägen. Under Stockholmsutställningen år 1930 slog funktionalismen igenom på allvar i det svenska folkhemmet. Funktionalismen, eller funkis, som den svenska modernismen brukar kallas, avvek radikalt från forna ideal, med strama och rena fasader av slaget vi även ser på Drottningholmsvägen 31 Hemmet 11 är ett funkishus i åtta våningar med lägenheter om ett till tre rum och kök. I föreningen Brf Drakhemmet, som förvärvade byggnaden år 2000, är man mycket mån om att bevara fastighetens ursprungsdetaljer, vilket inte minst visar sig i husets gedigna entré, trapphus och hiss.

FÖRENINGEN

Brf Drakhemmet

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen äger fastigheten Hemmet 11. Föreningen består av 42 lägenheter, varav 41 är upplåtna med bostadsrätt och 1 är upplåtna med hyresrätt. Föreningen har även 2 lokaler med hyresrätt. Uthyrda till restaurang Löwenbräu och Creativity House. Föreningen upplåter även en del av taket för en mobilmast och en del av fasaden för en reklamtavla vilket ger goda intäkter. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1938 av arkitekt Ernst Grönwall.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen ombildades år 2000.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Nabo.

Garage och parkering

Boendeparkering på gatorna. Tillstånd ansöks hos Stockholm stad. Taxa 3.

Renovering

2020- OVK, nytt expansionskärl, injustering radiatorer, byte stamreglerventiler samt trapphusbelysning bytt på samtliga våningar

2019- Port och innerport har renoverats.

2019- Hisskorg har målats om.

2018- Renovering tvättstuga

2016- byte av ventilation och OVK

2015- byte av värmesystem

2013- Fönsterrenovering

2010- Ventilation (rengöring, analys, inventering)

2010- Tak (tengörning, lagning, ommålning)

2010- Nya portar installerade

2009- Trapphus, golv-väggar-tak

2008- Ventilation (ovk genomförd)

2007- Elstambyte (hela fastigheten)

2006-2007- Rörstambyte (hela fastigheten)

2005- Nya balkonger (i samband med fasadrenovering)

2005- Omputsning fasad (hela fasaden)

2002- Hiss (ny automatik och kablage)

Kommande renoveringar:

Utvändig ommålning av samtliga fönster och balkongdörrar kommer att ske tidigast till hösten 2021, ev. bullerdämpande åtgärder där det inte tidigare har utförts.

Föreningen har undersökt rökkanalernas skick och möjliga åtgärder för att förbättra dess funktion. Det är nu eldningsförbud och föreningen har fått in offerter på att åtgärda detta. Beslut har tagits på föreningsstämma att föreningen kommer stå den kostnaden och ambitionen är att det lagom till eldningssäsongen (hösten/vintern 2021) ska gå att elda i spisarna igen.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår idag till ca 7,6 mkr, vilket ger cirka 3500 kr/kvm boyta, vilket får ses som en låg belåningsgrad i förhållande till fastighetens goda skick. Amortering sker kvartalsvis med 100 000 kr per kvartal.

Avgifter:

Överlåtelseavgift: 2,5 % av prisbasbelopp faktureras säljaren. Pansättningsavgift: 1 % av prisbasbelopp faktureras pantsättaren per pantsättning.

Inga kommande höjningar på månadsavgiften.

Förråd:

Till lägenheten hör förråd som är beläget på bottenvåningen.

Gemensamma utrymmen:

Tvättstuga med tre tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt torkrum finns på våning 1. Tvättstugan fräschades upp under 2018. Det finns barnvagnsrum och cykelförråd. Gemensam takterrass en trappa upp från lägenheten med utsikt över Stockholm.

Andrahandsuthyrning:

Får ske efter tillstånd från styrelsen.

Bredband och tv

Tv ingår i avgiften genom bastutbud via ComHem. Bredband 250/100 Mbit från Telenor ingår i avgiften. Föreningen har sagt upp avtalet med Telenor och kommer preliminärt teckna bredband 1000/1000 mbit via Bahnhof från och med maj 2021.

Ägande

Juridiska personer accepteras inte. Delat ägande accepteras mellan föräldrar och barn, minsta ägarandel 10 %.

Hemsida

http://drakhemmet.bostadsratterna.se/

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2019/2020 och hemsida samt avstämt med styrelsen 2021-06-01. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Som boende på denna adress behöver du inte sakna någon form av service, ej heller grönska eller vatten. Åt ena hållet når du på ett kick Fridhemsplan med tunnelbana och bussar, butiker och annan service. Kommunikationerna från denna plats är en av de bästa i staden. Svänger du Fridhemsgatan ner nås direkt Rålambshovsparken och Mälarens vågor med badstrand vid Smedsudden. Området erbjuder många trevliga restauranger och caféer, både de närmaste kvarteren och nere vid vattnet, och det är också lätt att ta med sig picknickfilten till någon park.