Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Helgagatan 36I
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 1.5 av 4, ej hiss
  [Rum] => 1,5 rum och kök
  [Area] => 41 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 473 kr/mån inkl värme, VA, kabel-TV basutbud och Bredband )

Helgagatan 36I

MITT I DEN GRÖNSKANDE LUNDEN – LJUS TJUGOTALSLÄGENHET MED SPRÖJSADE FÖNSTER

FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Helgagatan 36I
Område
Södermalm
Våning
1.5 av 4, ej hiss
Rum
1,5 rum och kök
Area
41 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 473 kr/mån inkl värme, VA, kabel-TV basutbud och Bredband

Driftskostnader

El
3 300 kr/år
Försäkring
2 145 kr/år
Övrigt
2 600 kr/år
Total driftskostnad
8 045 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Övrigt avser gas.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Årstaviken
Vitabergsparken
Teatern
Matscen vid Ringen Gallerian samt Nytorget och alla dess krogar och restauranger
Café Gunnarsson
Med läckra kakor och bakelser
Helgalunden
Grönskande område vid Allhelgona kyrkan etc.

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1926

Bostadsrättsföreningen Metern uppfördes år 1926 efter ritningar av Sven Wallander, en av HSB:s grundare. Det var den första av HSB:s stora föreningar och numera är fastigheten blåklassad enligt Stockholms stads kulturminnesklassificering. Detta innebär en "bebyggelse av synnerligen högt kulturhistoriskt värde". BRF Metern är en kvartersstor byggnad på fyra våningar, som sluter sig om en öppen gård. Med sin enkla men vackra fasad, dekorerad med bland annat tandsnittslist, spröjsade tvåluftsfönster och balusterdockor, är den en god representant för de klassicistiska ideal som rådde under 20-talet. Nu fick jugendstilen och de nationalromantiska idealen, som tidigare varit på modet, breda väg för det mer sparsmakade. BRF Metern har reparerats och moderniserat sedan tillkomståret, men har i allt väsentligt bevarat sitt originalutseende, vilket gör det här till en riktig pärla. Föreningen är dessutom ambitiös. Förutom den sociala, grönskande innegården har medlemmarna tillgång till grillplats med många bord, pingisbord, snickerirum, ett litet bibliotek med begagnade böcker, en bokningsbar bastu, bilpool och slutligen en tre våningar stor lokal att hyra för fester. Ibland anordnas också utomhusbio om somrarna.

FÖRENINGEN

Brf Metern

Föreningen

Brf Metern (org. nr 702001-4291) är en äkta förening som förvärvade fastigheterna Metern 9 och Vågskivan 18 då byggnaderna stod klara 1926 och 1927. Föreningen består av en rad flerbostadshus belägna på Helgagatan 36 och Blekingegatan 27-29 och omfattar 225 lägenheter med bostadsrätt samt 2 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på 1 065 kr per kvm boarea. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB och den tekniska förvaltningen sköts av föreningen som har en anställd fastighetsskötare.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med ComHem för kabel-tv och Ownit för bredband. Bredband och ComHems grundutbud ingår i avgiften.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras med en lägsta ägarandel om 10%.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 666 kr av säljaren, pantsättningsavgift på 473 kr betalas av köparen.

Försäkring

Föreningen är fullvärdesförsäkrad genom Folksam. I försäkringen ingår bostadsrättstillägg för medlemmarna.

Gemensamma utrymmen

Tvättstugor och mangel/strykrum finns i uppgång 9. Där finns även bastu, motionsrum med boxningssäck och pingisbord, föreningslokal i två plan, hobbyverkstad, soprum med viss källsortering. Föreningen har härlig och stor innergård med syrénberså, gräsmatta, en fontän och vackra träd. Det finns ett flertal rabatter som sköts av föreningens trädgårdsgrupp och trädgårdsmästare. Här finns även grillar och utemöbler.

Renoveringar, i urval

2017 samtliga fönster har målats, upprustning av entréer och balkonger i trapphus, inreglering av värmesystem, 2016 indragning av fiber och anslutning till bredband, 2011 ommålning av trapphus, 2010 bastun renoverades, putsning av fasad, 2004 elstigar byttes, 2000 taket renoverades, 1994 elstammar, 1982 stambyte i kök och badrum.

Planerade renoveringar

Byte av dörrar på vinden för att förbättra brandsäkerheten, ommålning av tvättstugor, förstärkning av lägenhetsdörrar.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer under trevliga former en till två gånger per år.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument i augusti 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. https://www.hsb.se/stockholm/brf/metern/

OMRÅDET

Bara några minuter från pulserande Götgatan hittar du oasen Helgalunden. Trots det korta avståndet är det tyst och stilla här uppe. Husfasaderna bildar en omslutande cirkel som skapar avskildhet för alla boende, med en grönskande mitt där en vacker träkyrka i nationalromantisk stil tornar upp. Att bebyggelsen från början anpassade sig efter naturen, och inte tvärtom, har gett området en speciell karaktär med svängande gator och hus. Här finns utmärkta kommunikationer med bland annat Skanstull tunnelbanestation ett par minuter bort, blå buss 3 & 4 samt närhet till Södra Station och pendeltåg. Här hittas även ett fantastiskt utbud av butiker, nöjen eller grönområden i närheten. Gallerian Ringen ligger nedanför kullen vid Skanstull som även innehåller matscenen Teatern med sitt breda utbud av restauranger och caféer. Eriksdalslunden och Eriksdalsbadet ligger också nära, samt fina Årstaviken med flertal badplatser, foodtrucks och boulebanor.