Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Hantverkargatan 44
  [Område] => Kungsholmen
  [Våning] => 3 av 5, hiss finns
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 81 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054 [Tomtareal] => [Avgift] => 3 900 kr/mån Inkl. Värme, V/A. Tillkommer obl. avgift balkong 78 kr/mån samt bredband 69 kr/mån. [Pris] => 9 300 000 kr Säljarens accepterat pris )

Hantverkargatan 44

VACKER OCH VARSAMT RENOVERAD 1880-TALSLÄGENHET MED BALKONG

FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÉN

VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Hantverkargatan 44
Område
Kungsholmen
Våning
3 av 5, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
81 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054
Avgift
3 900 kr/mån Inkl. Värme, V/A. Tillkommer obl. avgift balkong 78 kr/mån samt bredband 69 kr/mån.
Pris
9 300 000 kr Säljarens accepterat pris

Driftskostnader

El
9 000 kr/år
Försäkring
3 000 kr/år
Total driftskostnad
12 000 kr/år
Drift räknat på
4 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Promenadstråket längs Norr Mälarstrand
Kronobergsparken
Rådhusbaren
Petit France
Bergamott

1880-talets nyrenässans

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1884-1886

Fastigheten på Hantverkargatan 44, Morellträdet 12, uppfördes 1885. Den består av ett gathus och ett gårdshus. Arkitekter var Ernst Stenhammar och Carl Kleitz, där Stenhammar ritade fasaderna och Kleitz planlösningarna. Byggnaden utgör ett fint exempel på 1880-talets byggande, även om fasaderna förändrats en del under åren. Bottenvåningarna pryds delvis av så kallad bandritsning som ersätter den rusticering som stod att skåda då huset var nytt. På det första våningsplanet är den dock bevarad. I bottenvåningen mot gatan finns butikslokaler.

FÖRENINGEN

Brf Morellpilen

Antal lägenheter och lokaler

Brf Morellpilen (769631-1146 ) är en äkta bostadsrättsförening som består av tre fastigheter; Morellträdet 6, 12 och 13 med adress Hantverkargatan 44-46 samt Pilgatan 19 A-C. Föreningen bildades 2015 och består av 76 lägenheter upplåtna med bostadsrätt samt 9 lägenheter med hyresrätt, det finns även 10 lokaler med hyresrätt. Den totala boarean är 5 098 kvm (BR och HR). Föreningen bildades 2015.

Mark

Marken innehas med äganderätt.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning sköts av Nabo.

Ekonomi

Föreningen bildades 2015 och då köpte man marken och utförde stora renoveringar. 2 hyresrätter har sålts de senaste månaderna. Det var många lägenheter som förblev hyresrätter vid ombildningen, så det finns ett starkt dolt kapital i de 9 kvarvarande hyresrätterna samt goda intäkter av 10 lokaler. Det amorteras löpande på lånen och i och med försäljningar av ytor och hyresrätter har större amorteringar gjorts vissa år. Föreningen har i dagsläget långfristiga skulder på ca 132 mkr vilket ger en belåning på 21 418 kr/kvm boyta (styrelsen har bedömt att lån / kvm bostadsrättsyta, uthyrd hyresrättsyta (boa) och yta uthyrda lokaler ger en mer rättvisande bild av föreningens ekonomi än lån/ kvm bostadsrättsyta. Detta då föreningens lokal-och bostadshyresgäster ger goda intäkter varje år). Föreningen har lån på ca 29 000kr/kvm bostadsrättsyta. Under 2021 har man amorterat 3 mkr. Det finns inga planerade avgiftshöjningar.

Försäkring

Föreningen är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret och ansvarsförsäkring är tecknad för styrelsen.

Urval renoveringar

2022 pågående renovering av trapphus, entréer och portar, byte av hiss i uppgång Pilgatan 19B, 2020 renovering av samtliga fönster i föreningen, balkonger (40 st) byggdes, 2018-2019 stambyte genomfördes i samtliga lägenheter och gemensamma utrymmen, 2017 nya säkerhetsdörrar installerades, från 2016 har 7 st vindslägenheter samt 5 st gårdslägenheter byggts.

Kommande renoveringar

Bygglov har beviljats för ombildning av en lokalyta om 181 kvm till bostadsrätter vilket kommer sänka föreningens belåning. Diskussioner finns kring försäljning av vinden i gårdshuset. Anpassning av föreningens sophantering till nya kommunala bestämmelser inför 2023. I övrigt löpande underhåll.

Gemensamma utrymmen

Barnvagnsrum finns bredvid hissen, cykelrum i källaren, låsanordning för cyklar på gården, tvättstuga utrustad med fyra moderna tvättmaskiner, två nyinköpta torktumlare (2020) två torkskåp, samt en mangel, trevlig innergård med utemöbler och pergola.

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd om ca 4 kvm.

Vad ingår i månadsavgiften/ bredband

I avgiften ingår värme, vatten, kabel-tv-bas och källarförråd. Föreningen har ett gemensamt bredband som är obligatoriskt och kostar 69 kr/mån och är 1000/1000mbit, kabel-tv via Tele2 (Comhem) vars basutbud ingår i avgiften. Föreningen har inga planer på att höja avgiften.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Säljaren betalar överlåtelseavgift om 2,5% av prisbasbelopp, under 2022 är detta 1 207,50 kr, pantsättaren betalar en pantsättningsavgift om 1% av prisbasbelopp.

Juridisk person, delat ägande

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns med minsta ägarandel om 10%.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, stadgar, senaste årsredovisning samt kontakt med styrelsen i maj 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På denna adress bor du mitt emellan grönskan i Kronobergsparken och Norr Mälarstrand med dess promenadstråk, Mälarpaviljongen och Orangeriet, och såklart Rålambshovsparken med bland annat Boulebar och picknickvänliga gräsmattor. Kring Hantverkargatan har det öppnat många bra restauranger, vilket ger ett brett urval, samtidigt som här råder ett skönt lugn. Flera bra matbutiker är det också skönt att ha nära till, antingen går man mot Fridhemsplan eller till Kungsholms torg. Den som gillar att röra på sig har hela holmens strandvägar för löpturer och promenader och i Rålis finns utegym och bad. Kommunikationsmöjligheterna är mycket goda med ett stort antal busslinjer och närhet till både Rådhusets och Fridhemsplans tunnelbanor med blå och grön linje. Dessutom är det inte långt att cykla eller promenera in till city.